CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Hana Bartušková

29. 01. 2021

2 komentáře

Platí se z investic sociální pojištění?

 

Pro přiznání starobního důchodu jsou důležité dvě věci. Musíte dosáhnout věku pro odchod do důchodu. A musíte mít odpracováno dostatečný počet let. Musíte tedy dostatečně dlouho odvádět sociální pojištění.

Loading



 

Přitom ale řada lidí pracuje na takovou smlouvu, ze které není sociální pojištění odváděno. Nejčastěji to jsou studenti, starobní i invalidní důchodci nebo rodiče pobírající rodičovský příspěvek. To jsou totiž tzv. státní pojištěnci, tedy zdravotní pojištění za ně odvádí stát. A vyplatí se jim tak pracovat za méně peněz, pokud ovšem neodvádí sociální pojištění.

Sociální a zdravotní pojištění navíc není strháváno ani z jiných příjmů než ze závislé nebo nezávislé činnosti. Sociální pojištění tak neplatíte z příjmu z pronájmu, ani například z dividend nebo z prodeje cenných papírů. Pojďme si shrnout, ze kterých příjmů se tedy sociální pojištění neplatí.

Kdo sociální pojištění platí?

  • Sociální pojištění platí každý zaměstnanec, odvádí 6,5 % ze svého platu. Odvody na sociální pojištění musí za každého zaměstnance odvádět i zaměstnavatel, který odvádí dalších 25 % z hrubé mzdy zaměstnance.
  • Odvody na sociální pojištění pak odvádí i osoby samostatně výdělečně činné. Odvody na sociální pojištění jsou povinné pro OSVČ na hlavní činnost, minimální povinný odvod je letos ve výši 2 588 Kč.
  • Odvody na sociální pojištění odvádí i OSVČ na vedlejší činnosti. První rok podnikání není nutné odvody platit, sociální pojištění neplatíte ani, když máte příjmy z nezávislé činnosti do limitu (pro rok 2021 je limit ve výši 85 059 Kč, v roce 2020 byl 83 603 Kč). Pokud jste rozhodnou částku v loňském roce překročili, musíte platit zálohy na sociální pojištění i při podnikání na vedlejší činnosti. Minimální záloha je v roce 2021 ve výši 1 036 Kč.

Kdy sociální pojištění neplatíte

Existují ale příjmy ze závislé i nezávislé činnosti, kdy sociální pojištění (ani zdravotní) platit nemusíte. Kromě vedlejší činnosti OSVČ do limitu rozhodné částky jde také o práci na DPP nebo DPČ do stanoveného limitu. Sociální pojištění tak neplatíte:

  • při výkonu OSVČ na vedlejší činnost do limitu, pokud jste v minulém roce nepřekročili limit příjmů na živnostenský list (83 603 Kč za rok 2020), tak v letošním roce sociální ani zdravotní neplatíte,
  • příjem z DPČ (dohoda o pracovní činnosti) do výdělku 3 499 Kč za měsíc, pokud si vyděláte 3 500 Kč a více, tak už sociální i zdravotní pojištění platíte,
  • příjem z DPP (dohoda o provedení práce) do výdělku 10 000 Kč, pokud si vyděláte 10 001 Kč a více, tak vám zaměstnavatel začne automaticky strhávat sociální a zdravotní pojištění.

Platí se sociální pojištění z investic?

Pro příjmy z investic platí, že sociální ani zdravotní pojištění nemusíte odvádět. Z příjmů z investic se platí 15% daň z příjmu, ale žádné další odvody státu platit nemusíte. A od daně z příjmu můžete být za určitých podmínek osvobozeni. Přečtěte si: Jak se daní investice

REKLAMA

Kdy se tedy sociální pojištění neplatí? Například při příjmu z těchto investic:

  • z úspor na spořicích nebo termínovaných účtech,
  • z penzijního připojištění,
  • z prodeje cenných papírů,
  • z obdržených dividend,
  • z příjmu z pronájmu,
  • z příjmu při prodeji nemovitosti,
  • z výher
  • nebo z dědictví
  • a další…

Musíte platit sociální pojištění?

Zdravotní pojištění je povinné pro každého, a pokud nejste zaměstnaní nebo neplatíte povinné odvody nebo nejste státním pojištěncem, tak musíte zdravotní platit jako samoplátce. Neboli tzv. OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů). To platí třeba pro případ, kdy vaším jediným příjmem je příjem z pronájmu. Z toho neplatíte zdravotní ani sociální odvody, a zdravotní pojištění musíte tak platit jako samoplátce.

Pro sociální pojištění ale toto neplatí. Sociální pojištění není povinnost platit. Neplatíte ho ani z investic, ani z příjmů z pronájmu nebo z prodeje nemovitosti. V takovém případě pak ale platí, že se vám tato doba nepočítá do doby odpracované na důchod. To bude mít za následek nižší důchod. Nebo nepřiznání starobního důchodu z důvodu neodpracovaných let.

Sociální pojištění si ale můžete platit dobrovolně jako samoplátce. Na rozdíl od zdravotního pojištění toto není povinnost, ale pouze možnost pro ty, kteří neplatí ze svých příjmů důchodové pojištění. Přitom ale chtějí v budoucnu bez problémů čerpat státní starobní důchod. Přečtěte si: Jak si sám platit dobrovolné důchodové pojištění?

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    29 ledna, 2021

    Vzhledem k titulku stacilo jedine slovo:

    NE. A mozna pridat, ze muze platit dobrovolne.

    Odpovědět

  • Eufemismus

    30 ledna, 2021

    Proč té dani stále někdo říká pojištění?
    Uzavírám pojistku dobrovolně? Odvíjí se od míry rizika a ne od výše výdělku?

    Odpovědět