CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Daniel Mareš

26. 02. 2020

0 komentářů

Jak rok 2020 ovlivní podnikatele? Čeká je EET i změny v DPH

 

Podnikatelé se musí v roce 2020 připravit hned na několik změn. Které z nich podnikatelům v ČR prospějí a co je naopak může nějak omezit?

Loading



 

Hlavní analytička Hospodářské komory ČR (HK ČR) Karina Kubelková pro server investujeme.cz uvádí, že potřebná a žádaná jsou opatření vedoucí ke snížení administrativní zátěže. V letošním roce se konkrétně jedná o omezení počtu formulářů, které podnikatelé musí vyplňovat (se statistickými šetřeními), digitalizace (Projekt MOJE daně, eNeschopenka) nebo jednotná data účinnosti.

EET v roce 2020

Ministerstvo financí (MF) považuje za nejvýznamnější změnu v letošním roce náběh poslední fáze elektronické evidence tržeb (EET). Od 1. května 2020 se povinnost je evidovat rozšíří s několika málo novými výjimkami na veškeré zbývající sektory ekonomiky, ve kterých obchodník přijímá hotovostní tržby. „EET je od počátku koncipována jako plošné opatření s postupným náběhem. Jeho hlavními cíli jsou narovnání podnikatelského prostředí v České republice a také efektivnější výběr daní, který vytvoří prostor pro snížení daňového zatížení,“ vysvětluje Anna Fuksová z MF.

Připomeňme, že evidence tržeb se bude vztahovat na všechny oblasti, ve kterých dochází k přijímání hotovostních tržeb. S výjimkou těch, kde by znemožňovala plynulý výkon podnikatelské činnosti nebo kde existuje možnost správce daně získat relevantní data o tržbách dotčených poplatníků z jiných zdrojů. „Stejně jako u prvních dvou vln získají poplatníci, kterým nově vznikne povinnost evidovat tržby, možnost uplatnit jednorázovou slevu na dani z příjmů fyzických osob, a to až ve výši 5000,- Kč. Lze tak kompenzovat případné zvýšení nákladů, ke kterému mohlo v souvislosti se vznikem evidenční povinnosti dojít,“ připomíná Anna Fuksová.

Možnost vedení „papírové evidence tržeb“ je podle Hospodářské komory zklamáním

Část odborné veřejnosti kritizuje to, že novela nově přináší nejmenším podnikatelům možnost evidovat také papírovou formou. V materiálech MF se dočteme, že zavedení takzvaného zvláštního režimu evidence tržeb umožní drobným živnostníkům, kteří podnikají sami či s nejvýše dvěma zaměstnanci a mají hotovostní příjmy do 600 tisíc korun ročně, evidovat tržby na papírových paragonech vydávaných finanční správou. Ty budou k dispozici zdarma.

REKLAMA

„Tito podnikatelé se sami rozhodnou, zda budou evidovat on-line nebo tímto alternativním způsobem. V případě tohoto speciálního režimu pak jednou za čtvrt roku zašlou formulář s údaji o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek na finanční úřad,“ říká oslovená odbornice z MF.

„Stále ještě připouštíme, že i poslední vlna EET může mít pozitivní vliv na narovnání trhu. Jsme ale zklamáni z možnosti „papírové“ evidence, která podle všeho nepřinese snížení administrativní zátěže,“ podotýká Karina Kubelková z Hospodářské komory a pokračuje: Zvýšení minimální mzdy a především na ní navázaných zaručených mezd vnímáme ale čistě negativně bez jakéhokoliv pozitivního přínosu pro podnikatelský sektor. Navíc v situaci, kdy náklady na pracovní sílu jsou hlavní brzdou rozvoje firem v ČR.“

Také si přečtěte: Co je to důstojná mzda

Snížení sazby DPH na 10 procent

K úplnosti je třeba uvést, že součástí zavádění elektronické evidence tržeb je významné snížení DPH u širokého spektra zboží a služeb na 10 %. S účinností od 1. května 2020 se do druhé snížené sazby daně z přidané hodnoty nově zařadí vybrané služby a zboží, které jsou doposud zařazeny v základní nebo první snížené sazbě daně. Jedná se o zejména o vodné a stočné, stravovací služby a podávání nealkoholických nápojů a točeného piva. Dále služby čištění vnitřních prostor a mytí oken prováděné v domácnostech, domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany. A o drobné opravy nebo úpravy obuvi, oděvů nebo jízdních kol a kadeřnické a holičské služby. Dále dojde ke sjednocení sazeb ve výši 10 % například také u knih, e-knih a audioknih.

K citelnějšímu snížení počtu OSVČ nedojde

Řada podnikatelů si také stěžuje na výši minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění. Analytička HK ČR si myslí, že ti podnikatelé, pro které není stávající výše minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění únosná, obvykle s legálním podnikáním ani nezačnou. „Nemáme signály, že by v důsledku samotného navýšení minimálních záloh pro OSVČ v letošním roce, které se odvíjí od dynamiky průměrné mzdy v celé ekonomice, mělo docházet k citelnějšímu snížení počtu OSVČ,“ vysvětluje.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Práce v důchodu

Na jakou smlouvu je výhodné si přivydělávat v důchodu

Pro přivýdělek v důchodu můžete mít různé motivy. Možná máte ještě stále dost energie a nechcete skončit s pracovním procesem. Nebo si chcete přivydělat k důchodu, vydělat si na nečekané výdaje a nebo si jen zajistit ještě další příjem. Jaký přivýdělek je právě pro vás výhodný?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *