CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: David Charlet

21. 08. 2019

0 komentářů

Nová EU, nebo vše při starém?

 

Budeme letos v létě svědky zrodu nové Evropy, nebo návratu ke „starému dobrému kontinentu“? Jaké výzvy čekají naše povolání a naše klienty?

Loading



 

Nebylo to jednoduché, ale Ursula von der Leyenová byla nakonec zvolena předsedkyní Komise a Christine Lagardeová se ujala vesla v ECB, což vedlo některé komentátory k výrokům o nové Evropě.

Můžeme však – mimo symbolický význam těchto dvou jmenování – předpokládat skutečnou obrodu Evropské unie – a co můžeme my jako finanční odborníci a naši klienti od tohoto nového týmu očekávat?

Náš kontinent nese jak jméno fénické princezny, do níž se bůh Zeus nejprve zamiloval a následně ji přenechal jinému, jakož i jméno jednoho z ledových měsíců Jupiteru. Zabrání naši noví lídři tomu, abychom skončili jako opuštěná a bohy zapomenutá země, a zajistí nám po brexitu – alespoň z ekonomického hlediska – rovné podmínky s ostatními velmocemi?

Co bychom měli očekávat? Změnu evropské politiky a strategie, nebo pokračování toho, co je již zavedeno?

REKLAMA

Analýza posledních 5 hlavních vedoucích představitelů Unie a předsedy Hospodářského a měnového výboru, tj. výboru, který se nejvíce zabývá tématy, jež se nás dotýkají, je velmi poučná.

Zatímco nová předsedkyně Komise patří k hlavním postavám německé CDU, třikrát zastávala funkci spolkové ministryně a občas se o ní hovoří jako o možné nástupkyni současné kancléřky, prezidentka ECB má pověst skvělé advokátky, byla jedním z nejvýraznějších francouzských ministrů hospodářství a nikým menším než generální ředitelkou MMF.

Tento vedoucí tým doplní tři muži. Charles Michel, bývalý belgický premiér, který byl schopen vytvořit vládu a vést zemi uprostřed politické krize, se stane předsedou Rady, tj. „komorou“ složenou ze zástupců vlád. Josep Borrell, bývalý španělský ministr zahraničních věcí z Katalánska, který má zároveň i argentinské kořeny, převezme naši diplomacii. A konečně funkce předsedy Parlamentu se ujme David-Maria Sassoli – bývalý italský novinář, názorově se pohybující mezi mírným socialismem a střední pravicí, který je znám jako „zprostředkovatel“ obchodu.

Pokud jde o finanční instituce Unie, Hospodářskému a měnovému výboru bude předsedat italský socialista a povoláním historik Roberto Gualtieri, který je zapojen do výměn a jednání s Latinskou Amerikou, a zejména s Brazílií.

REKLAMA

Vedoucí představitelé tří Evropských orgánů dohledu (regulační orgány EU na vysoké úrovni pro bankovnictví, finance a pojišťovnictví) a GŘ FISMA (Ředitelství pro finanční stabilitu a finanční služby) se prozatím měnit nebudou. V současné době jsou jejich předsedy osoby nizozemského, španělského, portugalského a francouzského původu.

Jaké závěry můžeme z této reorganizace vyvodit?

Zaprvé se nejedná o reorganizaci v pravém slova smyslu!

Přestože došlo k určitým personálním změnám, hlavních úředníků se (zatím) nedotkly.

Politiky jsou velmi nové, a to i pro 4 z nich, kteří jsou ve svých zemích politickými matadory a často mají značné mezinárodní zkušenosti. Zastupují však tradiční, proevropské a tradiční politické strany. Pravděpodobně tak nelze očekávat změnu směru politiky a změnu logiky, pokud jde o vlastní evropský projekt a vnitřní trh, který nás zajímá nejvíce. Vzestup nových stran, ať protievropských nebo těch, které si přejí jinou Evropu, pravděpodobně nebude mít v krátkodobém horizontu významné důsledky.

Na druhou stranu na mezinárodní úrovni jsou signály a požadavky Unie podle všeho velmi odlišné. Zdá se, že nově dosazené osobnosti byly vybrány pro své kontakty, a zejména velmi dobrou znalost jiných zemí a kultur.

Celkově se mi jeví jako evidentní, že pokud je možné změnit styl, k vytvoření prostoru pro nové názory nebo zamyšlení se nad novými způsoby činnosti bude pouze nezbytné se spolehnout na kvalitu a osobní představy těchto vedoucích představitelů, nicméně směřování zůstane v každém případě stejné.

Měli bychom tak mít na paměti program, který byl oznámen: pro začátek je zde plán na revizi nařízení o strukturovaných retailových investičních produktech a pojistných produktech s investiční složkou (PRIIPS), neboť se ukázalo, že některé naše názory, které tehdy nebyly vyslyšeny, se týkaly zjevně potřebných oprav.

A samozřejmě bude nadále pokračovat projekt bankovní unie. V neposlední řadě – a specificky v souvislosti s naším povoláním a naší nabídkou pro klienty – je ještě třeba dokončit unii kapitálových trhů a všechny související projekty, jako jsou například panevropský penzijní produkt, finanční gramotnost, digitalizace financí a úspor, alternativní metody financování a jejich regulace, které jsou již ve značně pokročilém stádiu a byly nedávno označeny za priority.

Program bude podle všeho velmi nabitý a pro naše členy a jejich klienty je v sázce poměrně dost.

Všichni vedoucí činitelé a zástupci členských organizací FECIF a celý tým výkonné rady budou nadále tlumočit názory našich poradců a zprostředkovatelů. Dále budeme usilovat o to, abychom mohli od září uspořádat několik setkání s novými osobnostmi, které za náš sektor odpovídají nebo pro něj mají velký význam.

Autor je předseda FECIF

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *