CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Simon Colboc

25. 03. 2019

0 komentářů

Aktualizace ságy PEPP: Vzpruha, nebo nevybuchlá puma?

 

Projekt panevropských osobních penzí (PEPP), který má vytvořit přeshraniční trh pro individuální penzijní spoření, jde do další fáze… je se na co těšit?

Loading



 

Jelikož se tato iniciativa poprvé objevila přibližně před třemi lety, existuje pozoruhodná shoda na tom, jak je důležitá a cenná, ale praktických výsledků je zatím velmi málo. Opravdu, člověku lze prominout, když vyjádří hluboký, skeptický povzdech po oznámení z konce února, že výbor Evropského parlamentu ECON se shodl na finální verzi nařízení PEPP (Pan-European Personal Pensions), která nyní může postoupit do formálního hlasování na plenárním zasedání.

Takže, jaké je bodové skóre pro PEPP? Dosahuje slušného pokroku směrem k vytváření panevropského trhu pro penze třetího pilíře a pomáhá Evropanům vytvořit si rezervu na důchod a být podporou pro Unii kapitálového trhu (Capital Market Union, CMU)? Nebo zůstane jen seznamem dobrých úmyslů, bez praktického dopadu?

Nedávný pokrok u iniciativy PEPP je velmi povzbudivý.

FECIF a jeho penzijní think-tank FEPI velmi podporují iniciativu PEPP od samého jejího začátku, protože věříme, že leží v samotném srdci toho, na čem našim klientům záleží, což je dlouhodobé finanční zabezpečení. Proto je v samotném srdci poslání našich členů – pomáhat a radit klientům.

REKLAMA

Ale již od začátku jsme jasně řekli, že PEPP bude úspěšná jen tehdy, pokud pokryje základní požadavky na dlouhodobý investiční produkt: zdanění (atraktivní, jasné a stabilní), strukturu produktů (jednoduchá a přenosná), volbu investice (předem nastavenou volbu a propracovanější možnosti), spotřebitelské informace a rady.

Regulace PEPP nedávno odhlasovaná ve výboru ECON byla oslavována jako velký krok vpřed a opravdu, udělala slušný pokrok ve dvou ze zásadních témat zdůrazňovaných v FEPI: ve volbě investice a informacích a poradenství.

Investiční profil pro ‚základní PEPP’, který bude pravděpodobně využíván velkou částí spotřebitelů, bude založen na životním cyklu. To je pravděpodobně nejlepší způsob, jak zajistit dobrou vyváženost mezi dlouhodobou výkonností a řízením rizik, aniž by byly na spotřebitele uvaleny vysoké skryté náklady permanentní kapitálové garance. Nicméně musíme zajistit, že budou tyto investiční profily monitorovány v průběhu doby a že je lze případně změnit, jak se budou vyvíjet okolnosti a k dispozici budou nové nástroje.

Pokud jde o informace a rady, pokrok byl spektakulární. Úvodní návrh z roku 2016 dost silně předpokládal, že finanční poradenství je zlo, které je třeba za každou cenu vymýtit. Vypadá to, že nejnovější verze si uvědomila, že zahltit klienty záplavou matoucích informací bez personalizovaných rad by pravděpodobně skončilo paralýzou. Navrhovaná regulace nyní očekává, že poradenství bude poskytováno, s výjimkou nejjednodušších případů.

REKLAMA

Mnoho důležitých bodů stále chybí

Bez ohledu na přínosy aktuální regulace PEPP nebezpečné ticho zůstává ohledně zdanění. Ačkoli zdanění je jediným, nejdůležitějším hybatelem úspěchu jakéhokoli spořicího produktu, byl tento aspekt z PEPP vyřazen. Samozřejmě, zdanění je neodvolatelným právem členských zemí, ne Evropské komise nebo Evropského parlamentu, ale je to citlivá otázka těchto dní. Nicméně FEPI a FECIF přednesly návrhy dát iniciativě PEPP jasnou daňovou výhodu bez požadavku na změnu místního zdanění. Stále doufáme, že to lze napravit, ale do té doby vypadá tento aktuální návrh jako nevybuchlá puma.

Návrh produktů je také vedlejší obětí debaty o daních. Jelikož v souvislosti s iniciativou PEPP nedošlo k pokusu harmonizovat daně, byl problém zameten pod koberec vytvořením národních ‚přihrádek‘ v rámci iniciativy PEPP, aby se vyhovělo místním daňovým pravidlům. Pravděpodobný dopad bohužel je, že žádný spotřebitel se nerozhodne pro produkt, který je pouhým dalším obalem kolem již existujícího lokálního produktu, a žádný poskytovatel nevytvoří přeshraniční produkt, který vyžaduje zachovávání místních ‚přihrádek‘ a navyšuje vrstvy složitosti i cenu.

Pokud se tyto dva problémy nevyřeší, tak věřím, že PEPP nebude mít žádný zásadní vliv na střadatele ani na poskytovatele. Místo toho zůstane teoretickým konstruktem, který generuje hodně řečí v Bruselu, ale žádnou hodnotu pro spotřebitele.

Z tohoto důvodu bude FECIF, a zejména FEPI, nadále ukazovat důležitost těchto aspektů všem relevantním zainteresovaným stranám a bude je upozorňovat na snadnost a jednoduchost našeho řešení. Čím víc lidí bude na tom projektu pracovat a podpoří ho, tím bude projekt efektivnější. Úspěch by znamenal významné obchodní příležitosti pro pojišťovny, investiční společnosti a penzijní provozovatele. Je to na vás!

Autor je člen Poradního výboru FECIF

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Představujeme nejlepší evropské akcie

I když je evropský akciový trh provázán s globální ekonomikou stejně jako všechny ostatní, nabízí investiční příležitosti, které jinde najdete jen těžko. A zatímco americké indexy se čím dál víc soustřeďují na technologické firmy, Evropa nabízí diverzifikovanější investiční prostředí. Abychom lépe ilustrovali možnosti evropského trhu, podíváme se na […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 02. 2024

Evropské akcie jsou historicky rekordně levné vůči těm americkým

Evropské akcie jsou teď v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. Brány jsou přitom v potaz všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě (viz graf […]

Text: Redakce

Foto: Pixabay

02. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *