CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Nezapomeňte na daňové odpočty a státní příspěvky u investičních produktů

 

Stát podporuje příspěvky i daňovými odpočty některé druhy investic. Na jaké daňové odpočty u investičních produktů a také na jaká daňová zvýhodnění máte nárok a u kterých investic. Nezapomeňte, že rozhodné často je, kolik investujete za rok.

Loading



 

Jaké investice stát nepodporuje?

Na začátek je nutno říct, že na řadu investic vám stát nepřispěje a ani vám neuleví na daních. Přitom jde o investice, které se těší docela velké oblibě. Daňové úlevy nezískáte například na investici do podílových fondů, do ETF, do jednotlivých akcií, do bitcoinu nebo dalších kryptoměn. U cenných papírů jen můžete získat osvobození od daně z příjmu, pokud splníte podmínky. U kryptoměn je ale zdanění velmi přísné a daň z příjmu zaplatíte vždy.

Jaké investice stát podporuje příspěvkem a na daních z příjmu?

Stát podporuje investice spíše konzervativnější, které svými výnosy často ani neporazí inflaci. A to ani v dobách nízké inflace, natož v době dnešní dvouciferné inflace. Stát podporuje spoření na bydlení, spoření na penzi a také životní pojištění. Tyto investice podporuje stát příspěvkem nebo daňovým zvýhodněním.

Stavební spoření

U stavebního spoření máte nárok na státní příspěvek až 2 000 Kč za rok, pokud na svůj účet stavebního spoření vložíte alespoň 20 000 Kč za rok. Je ale nutno počítat s tím, že stavební spoření v dnešní době dá maximálně 3% úrok, více vám nabídne kdejaký spořicí účet.

Penzijní připojištění

Státní příspěvek vám nabídne i penzijní připojištění. Máte nárok až na 230 Kč měsíčně, pokud na účet penzijního připojištění vložíte 1 000 Kč a více. Za rok tak můžete dosáhnout až na příspěvek 2 760 Kč a to při ročním spoření 12 000 Kč.

REKLAMA

U penzijního připojištění navíc máte nárok i na daňovou odčitatelnou položku. Pokud budete spořit více než 12 000 Kč za rok, tak si můžete odečíst až 24 000 Kč od daňového základu, a snížit si tak daň z příjmu až o 3 600 Kč za rok. Platí ale, že od daňového základu můžete odečíst pouze své platby na penzijní připojištění, které přesahují 12 000 Kč.

Ve zkratce je to tak, že za 12 000 Kč uspořených ročně získáte státní příspěvek 2 760 Kč, přičemž příspěvky jsou připisovány měsíčně ve výši 230 Kč při spoření tisícovky měsíčně. Pokud si na penzi spoříte více než 12 000 Kč za rok, tak tuto částku navíc si můžete odečíst z daňového základu, celkem si můžete odečíst až 24 000 Kč za rok.

Životní pojištění

Stát také daňově zvýhodňuje životní pojištění. U něj si můžete odečíst z daňového základu až 24 000 Kč ročně, a ušetřit tak na daních z příjmu až 3 600 Kč. Pro uplatnění tohoto daňového zvýhodnění musíte ale splnit řadu podmínek: smlouva na 5 let, skončí nejdříve ve vašich 60 letech, jste pojištěni na „dožití“ nebo „smrt, nebo dožití“, nejsou umožněny mimořádné výběry.

Navíc pokud životní pojištění zrušíte předčasně, tak musíte dříve uplatněné daňové výhody dodanit, stejně tak musíte dodanit i příspěvky od zaměstnavatele. A to až 10 let zpět.

Stát rozhodně nepodporuje dostatečně

Státní podpora jak spoření na penzi, spoření na bydlení i životního pojištění jsou v dnešní době výrazně symbolické. Dva tisíce státního příspěvku na stavební spoření spolu s nízkou výnosností dělají hlavně ze stavebního spoření produkt jen pro konzervativní investory, kteří chtějí mít své jisté.

U penzijního připojištění už je státní příspěvek zajímavější, hlavně pokud vám přispívá i zaměstnavatel. K tomu si navíc můžete přidat daňovou úsporu. Podobné je to i u životního pojištění. Je ale třeba pamatovat, že i tak tyto formy investic nedokáží porazit současnou vysokou inflaci. A státní podpora jen o něco sníží ztrátu kupní síly investice.

Nezapomeňte, že konec roku se blíží

Pokud chcete maximalizovat státní příspěvky i daňové odpočty pro tento rok, tak si nezapomeňte tyto investiční produkty zkontrolovat. Zda jste v tomto roce vložili dostatečné množství prostředků pro splnění podmínek získání odpočtu nebo příspěvku. Pro uplatnění odpočtů v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání si pak nezapomeňte vyzvednout potvrzení o zaplacených příspěvcích, které musíte doložit mzdové účtárně u zaměstnavatele nebo musíte dodat finančnímu úřadu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Jsou lidé s duševním onemocněním nepojistitelní?

Deprese, schizofrenie nebo bipolární porucha. Právě proti těmto potížím by se měli mít na pozoru především mladí lidé ve věku od 20 do 29 let. Podle aktuálních dat Správy sociálního zabezpečení je v této skupině bezmála polovina invalidních důchodců s duševním onemocněním. Klíčová je podle expertů uvědomělost a včasná […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 03. 2024

Přehledně o daňovém přiznání za rok 2023. Na jaké slevy a odpočty máte nárok?

Blíží i povinnost podat daňové přiznání za předešlý rok. V tom si lze díky daňovým úlevám snížit daňový základ, nebo přímo vypočtenou daň. Nicméně některé slevy na vypočtené dani, jako školkovné či slevu pro studenta, budou moci daňoví poplatníci nyní využít naposledy, protože od příště je již ruší […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 02. 2024

Daňové odpočty 2023

Nezapomeňte na daňové odpočty u finančních produktů

Blíží se konec roku 2023 a s tím související daňové přiznání nebo roční zúčtování daně za ukončené daňové období. Pro uplatnění daňového zvýhodnění nebo daňového odpočtu je nutné splnit podmínky v roce 2023. Máte tedy ještě měsíc a půl pro to, abyste maximalizovali svoje odpočty u finančních […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 11. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *