CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 11. 2023

0 komentářů

Nezapomeňte na daňové odpočty u finančních produktů

 

Blíží se konec roku 2023 a s tím související daňové přiznání nebo roční zúčtování daně za ukončené daňové období. Pro uplatnění daňového zvýhodnění nebo daňového odpočtu je nutné splnit podmínky v roce 2023. Máte tedy ještě měsíc a půl pro to, abyste maximalizovali svoje odpočty u finančních produktů.

Loading



 

České daňové předpisy umožňují realizovat daňové odpočty hned u několika finančních produktů. A to u životního pojištění, důchodového připojištění a také u hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření. Pro čerpání odpočtu je ale nutno splnit stanovené podmínky.

Důchodové připojištění a daňový odpočet

Důchodové připojištění a doplňkové penzijní spoření vám může snížit daňový základ až o 24 tisíc korun, a to pokud si spoříte na důchod 36 tisíc a více. Nezáleží na tom, jestli si spoříte měsíčně nebo jednou za rok vložíte požadovanou částku. Je ovšem nutné počítat s tím, že musíte za rok vložit více než 12 tisíc korun, teprve poté realizujete daňový odpočet a to až do výše 24 tisíc.

Pro uplatnění odpočtu je nutno doložit nárok a potvrzení o zaplacených příspěvcích. To vystavuje banka vždy po skončení daňového období. Příspěvky zaměstnavatele na penzijní spoření není možné uplatnit jako daňový odpočet, počítají se pouze vaše vlastní příspěvky. Pokud spoření ukončíte předčasně, budete muset dodanit uplatněné daňové odpočty za posledních 10 let.

Životní pojištění a daňové odpočty

Podobně jako u důchodového připojištění můžete odečíst z daňového základu až 24 tisíc korun ročně i u životního pojištění. A to jak u kapitálového tak i investičního životního pojištění. Musí ovšem být sjednané v režimu daňového zvýhodnění. Bez umožnění mimořádných výběrů, při sjednání na minimálně 60 měsíců a do minimálního věku klienta 60 let.

REKLAMA

Pokud podmínky nesplníte a ukončíte smlouvu předčasně, musíte podobně jako u důchodového připojištění dodanit uplatněné daňové odpočty za posledních 10 let. Nárok na daňový odpočet dokazujete potvrzením z banky.

Úroky z úvěru na bydlení

Jako daňový odpočet můžete uplatnit také úroky zaplacené na úvěru na bydlení. Tedy u hypotéky nebo u úvěru ze stavebního spoření. Uplatnit je možné úroky zaplacené v rámci splátek a to až do výše 300 tisíc korun ročně, 150 tisíc korun ročně u úvěrů uzavřených po 1. lednu 2021. Dále musíte splnit podmínku, že takto financujete vlastní bydlení nebo bydlení blízké osoby.

Daňový odpočet není možné uplatnit u nemovitosti, kterou pronajímáte nebo která byla koupena jako investiční. Výši zaplacených úroků vám vypočte banka a zašle potvrzení po skončení daňového období.

Daňové přiznání a roční zúčtování daně

Tyto daňové odpočty můžete uplatnit, jak u zaměstnavatele v rámci ročního zúčtování daně, tak i při podání daňového přiznání. Uplatnění daňových odpočtů snižuje povinnou daň z příjmu. U daňového přiznání tak často platíte menší daň z příjmu, než odpovídá příjmům. Pokud jste platili zálohy na daň z příjmu během běžného roku, tak uplatnění daňových odpočtů přinese daňovou vratku.

Daňové odpočty pouze snižují daňový základ, snížení daně je o 15% podíl daňového odpočtu. Můžete tak dosáhnout daňové vratky až 3 600 Kč za důchodové spoření nebo za životní pojištění. Úvěr na bydlení vám může přinést až 45 tisíc ročně. Nebo 22 500 korun ročně při úvěrech uzavřených po 1. lednu 2021.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Daňový přeplatek

Kdy dostane důchodce daňový přeplatek?

Začátek dubna byl termínem pro podání papírového daňového přiznání. Při elektronickém podání je termín 2. května. Starobní důchod je sice od daně osvobozen, ale řada starobních důchodců jsou povinni podat daňové přiznání. A jsou případy, kdy se vám daňové přiznání v důchodu vyplatí, protože budete mít nárok […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *