CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Gola

24. 02. 2020

21 komentářů

Zrušení životního pojištění a daně za rok 2019 v příkladech

 

Předčasné zrušení smlouvy o životním pojištění, u které byly v minulých letech využívány daňové výhody, znamená povinnost podat za rok 2019 daňové přiznání. Jaká pravidla platí pro dodanění smlouvy o životním pojištění?

Loading



 

V daňovém přiznání za rok 2019 je možné uplatnit daňový odpočet pro vlastní vklady na smlouvu životního pojištění, ve které je sjednána výplata pojistného až po 60 kalendářních měsících od uzavření smlouvy a nejdříve v roce, kdy dosáhne pojištěnec 60 let, přičemž nesmí být ze smlouvy o životním pojištění umožněn průběžný výběr peněžních prostředků.

Maximální daňový odpočet za rok 2019 činí 24 000 Kč. Daňoví poplatníci uplatňující maximální daňový odpočet za rok 2019 ušetří na dani z příjmu fyzických osob 3 600 Kč (24 000 Kč x 15 %). Daňový odpočet je možné uplatnit vždy až za celý kalendářní rok.

Osvobození pro příspěvky zaměstnavatele

Na smlouvu o životním pojištění mohou zaměstnancům přispívat i zaměstnavatelé. Do souhrnné roční částky 50 000 Kč jsou příspěvky zaměstnavatele na státem podporované finanční produkty, mezi které patří právě i smlouvy o životním pojištění, osvobozeny od daně z příjmu fyzických osob, sociálního pojištění a zdravotního pojištění. V praxi může na smlouvu o životním pojištění přispívat i více zaměstnavatelů současně.

Předčasné zrušení = dodanění

Jestliže však dojde k předčasnému zrušení smlouvy o životním pojištění, tak je nutné výše uvedené čerpané daňové výhody zpětně dodanit. Tuto povinnost je vhodné před případným zrušením smlouvy o životním pojištění zohlednit. Daňovou povinnost se zrušením životního pojištění přitom nelze přesunout na zaměstnavatele.

REKLAMA

Pozn.: Za určitých podmínek definovaných zákonem není nutné dodaňovat ani daňové odpočty, ani příspěvky od zaměstnavatele z minulých let. Pokud jste například předčasně ukončili smlouvu o životním pojištění, ale zároveň uzavřeli novou smlouvu, tak vám daňová povinnost pravděpodobně nevznikla. Přesné podmínky najdete v zákonu o daních z příjmu.

Viz zákon o daních z příjmu: …toto se neuplatní v případě plnění, kdy došlo ke vzniku nároku na starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně nebo v případě, stane-li se pojištěný invalidním ve třetím stupni podle zákona o důchodovém pojištění nebo v případě smrti a s výjimkou pojistných smluv, u nichž nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odkupné a zároveň rezerva, kapitálová hodnota nebo odkupné bude přímo převedeno na jinou smlouvu soukromého životního pojištění splňující podmínky pro daňové osvobození příspěvků zaměstnavatele.

Povinnost podat daňové přiznání

Zaměstnanci, kteří v roce 2019 zrušili smlouvu o životním pojištění, u které uplatňovali daňové výhody, musí za rok 2019 podat daňové přiznání. Zaměstnavatel za ně nemohl provést roční zúčtování daně. K vyplnění daňového přiznání je nutné si vyžádat od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti za rok 2019.

Praktický příklad – více smluv

Podnikatel Radim má uzavřeny dvě smlouvy o životním pojištění. Daňový odpočet uplatňuje pouze u jedné smlouvy. Druhou smlouvu, u které nikdy neuplatnil daňový odpočet, v roce 2019 předčasně zrušil. Pan Radim nemá se zrušením této smlouvy žádné daňové starosti, neboť v minulosti nečerpal žádné daňové výhody na tuto smlouvu.

REKLAMA

Praktický příklad – desetileté dodanění

Zaměstnanec Ivan v roce 2019 předčasně zrušil smlouvu o životním pojištění, kterou uzavřel v roce 2008 a ve všech letech uplatnil roční daňový odpočet ve výši 12 000 Kč. Dodanění daňových odpočtů se provádí za 10 let zpětně. Pan Ivan tedy do daňového přiznání uvede nejenom příjmy ze závislé činnosti (zaměstnání) dle § 6 zákona o dani z příjmu, ale i z ostatních příjmů dle § 10 zákona o dani z příjmu.

Základ daně dle § 10 bude tedy částka 120 000 Kč. Pan Ivan musí vyplnit nejenom standardní čtyřstránkový daňový formulář, ale i přílohu číslo dva, kde uvede právě roční příjem dle § 10 ve výši 120 000 Kč.

Praktický příklad – dodanění příspěvků zaměstnavatele

Zaměstnankyně Simona předčasně zrušila smlouvu o životním pojištění, přičemž ji na smlouvu o životním pojištění přispíval i zaměstnavatel. Paní Simona bude muset do daňového přiznání uvést nejenom souhrnnou částku daňových odpočtů, které uplatňovala v ročním zúčtování daně v posledních deseti letech, ale současně si zvýší základ daně ze závislé činnosti dle § 6 o příspěvky zaměstnavatele na smlouvu od roku 2015.

Loading

Vstoupit do diskuze 21 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Jsou lidé s duševním onemocněním nepojistitelní?

Deprese, schizofrenie nebo bipolární porucha. Právě proti těmto potížím by se měli mít na pozoru především mladí lidé ve věku od 20 do 29 let. Podle aktuálních dat Správy sociálního zabezpečení je v této skupině bezmála polovina invalidních důchodců s duševním onemocněním. Klíčová je podle expertů uvědomělost a včasná […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 03. 2024

Přehledně o daňovém přiznání za rok 2023. Na jaké slevy a odpočty máte nárok?

Blíží i povinnost podat daňové přiznání za předešlý rok. V tom si lze díky daňovým úlevám snížit daňový základ, nebo přímo vypočtenou daň. Nicméně některé slevy na vypočtené dani, jako školkovné či slevu pro studenta, budou moci daňoví poplatníci nyní využít naposledy, protože od příště je již ruší […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 02. 2024

Příjmy z cenných papírů

Jak se daní příjmy z cenných papírů?

Cenné papíry, především akcie, podílové fondy nebo ETF, jsou velmi oblíbenou formou investice. Podle toho do čeho investujete, můžete mít pravidelné příjmy z držby těchto cenných papírů. Nebo naopak můžete mít příjem z prodeje těchto cenných papírů. Jak se tento příjem daní, jak se z něj platí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • #insider

    24 února, 2020

    A není to jedno, když s velkou pravděpodobností projde zákon pana Nachera?

    https://www.lidovky.cz/domov/poslanec-nacher-chce-presunout-podporu-zivotniho-pojisteni-na-penzijni-sporeni-navrh-ma-sanci.A200216_212955_ln_domov_ele

    https://www.banky.cz/clanky/investicni-zivotni-pojisteni-muze-prijit-o-statni-podporu-kvuli-zalobam-od-klientu/

    Odpovědět

  • NacheroBijec

    17 února, 2021

    Nacher je parazit. Do legislativního procesu při návrhu zákonů vstupuje jen aby je rozvrátil a pak se tváří, že to navrhl. Nacher lobuje za pojišťovny.

    Odpovědět

  • Smutné

    25 února, 2020

    Je smutné, že pod článkem webu spravovaným (kdysi?) respektovanou finanční společností jsou rady takto nízké vypovídací hodnoty.

    Včetně zavádějících sdělení, že při předčasným zrušením je nutné danit… Ani slovo o tom, že to není nutné, jak se tomu vyhnout, co pro to udělat…

    Víte, finanční poradenskou činnost bych tu čekal…

    Odpovědět

  • Hana Bartušková

    25 února, 2020

    dobrý den, děkuji za reakci. ono nacpat do jednoho textu všechny aspekty, a suplovat tak roli finančního a daňového poradce přes internet asi není úplně možné a ani to není ambicí tohoto webu. cílem tohoto textu bylo víceméně ukázat na aspekty zdanění, co vše se daní a za jakých podmínek, což při rušení životního pojištění klienti často neví a stane se, že na to nejsou ani upozorněni. v situaci, kdy se v minulých letech na toto zaměřovala finanční správa u daňových přiznání (ročních zúčtování) daně z příjmu fyzických osob, to není úplně ideální. jinak článek pochází od externího autora, pokud myslíte, že by to šlo napsat lépe, tak reakce či polemiky v podobě nového článku rozhodně za redakci uvítám.

    Odpovědět

  • Smutné

    25 února, 2020

    Pokud má být článek informativní, tak by nemusel mít objektivní nepravdy.

    Jako třeba:
    „Předčasné zrušení = dodanění“

    Odpovědět

  • Hana Bartušková

    25 února, 2020

    chápu,jak to myslíte, doplnila jsem do textu poznámku, aby to nemátlo.

    Odpovědět

  • Spokojené

    25 února, 2020

    Děkuji.
    Takto doplněné to má výrazně lepší vypovídající hodnotu. 🙂

    Odpovědět

  • Dotaz na dodanění

    10 března, 2020

    Dobrý den chci se zeptat založil jsem životní pojištění v roce 2017 v roce 2019 ukončil, uplatňoval jsem slevu na daní v daňovém přiznání za rok 2018 v objemu cca 3000,- týká se mě vrácení daně a dodanění? Hned co jsem smlouvu ukončil jsem založil novou u jiné společnosti ale nic ze staré smlouvy na novou jsem nepřeháněl. Děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • Mynona

    10 března, 2020

    Pokud z pojištění nebylo žádné odbytné nebo bylo odbytné převedeno na Váš osobní účet.

    Tak ano, budete muset dodanit.

    Odpovědět

  • dodanit?

    31 března, 2020

    Dobrý den,
    měla bych dotaz. Byla uzavřena smlouva na životní pojištění do věku 60 let bez předčasného výběru.. Po třech letech byla smlouva změněna
    s tím, že je možný výběr. Vybráno bylo jen spoření.Teď už nemohu žádat daňovou úlevu. Dotaz je, zda musím do DP za r.2019 započítat za 3 roky uplatněné úlevy na dani do § 10 – jiný příjem, nebo §6. Děkuji za informaci.

    Odpovědět

  • Marek

    8 ledna, 2021

    Dobrý den,
    v praktickém případu, je to jasné (10×12.000), ale jak zjistím, kolik bych měl reálně dodanit? Mám smlouvu x let, vždy mi daně za tu dobu zpracovávalo y zaměstnavatelů, různé roky jsem měl různé příspěvky, některý rok jsem neuplatnil odpočet vůbec, jiný jsem byl stále student s velmi malým příjmem, tedy ani nevím jestli bylo od čeho odpočítávat. Dá se někde nahlédnout, jak jsem byl daněn a kolik bylo za toto pojištění za celou dobu odpočteno (tedy kolik bych měl v případě zrušení přiznat příjem)? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • Jarda

    19 ledna, 2021

    Dobrý den, zrušil jsem smlouvu o životním pojištění, kam mi přispíval pouze zaměstnavatel. Pojišťovna mi strhla srážkovou daň (15%). Musím dodanit příspěvky zaměstnavatele od 2015? Mohu si uvést srážkovou daň do daňového přiznání? Děkuji

    Odpovědět

  • Kolik dodanit?

    9 února, 2021

    Dobrý den, v roce 2020 jsem předčasně zrušila investiční životní pojištění. Pojištění trvalo cca 10 let. Slevu na dani jsem uplatnila ve dvou letech, ale bohužel už nevím ve kterých, nejpozději však v přiznání podávaném v roce 2013. Zaměstnavatel už bohužel neexistuje a já kopie prohlášení samozřejmě nemám. Jak mohu prosím zjistit kolik musím dodanit? Moc děkuji

    Odpovědět

  • Účetní

    17 února, 2022

    Neřešte to. To nedohledá nikdo, stejně jako to nedohledáte Vy.
    FÚ má přehled jen o těch slevách ze základu daně, které jste uplatňovala v daňových přiznáních v předchozich 10 letech. Pokud jste DP nepodávala, tak taky nic neví.
    Nazývám to organizovaný chaos – zákon nařizuje nemožné – výsledek loby pojišťoven já bych ty „slevy“ zrušil nebo zrušil dodanění.

    Odpovědět

  • Libor b-62

    19 února, 2021

    Dobrý den, mám životní pojištění se spořením uzavřené v r. 2001, (uplatňoval jsem každoročně daňové zvýhodnění za zaplacené pojistné ve výši 12000,- Kč v roce 2020 jsem si od pojišťovny nechal vyplatit mimořádný výběr ve výši 90%. Smlouva je nadále v platnosti. Musím vyplacení tohoto mimořádného výběru nějak promítnou do daňového přiznání za r. 2020. Mám na mysli, jestli musím dodanit odpočitatelné položky snižující základ daně odečtené v předchozích letech i v případě, že smlouva nebyla předčasně vypovězena a stále je v platnosti.

    Odpovědět

  • Účetní

    17 února, 2022

    Nemusíte, protože jste smlouvu nezrušil.

    Odpovědět

  • Pavel

    24 února, 2021

    Dobrý den , zrušil jsem smlouvu o životním pojištění založenou v roce 2010 v srpnu. Uplatňoval jsem po celou dobu slevu na dani. Zrušení smlouvy proběhlo v srpnu 2020. Je potřeba dodanit kolik let a v jaké výši? Děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • Účetní

    17 února, 2022

    Zdaňujete v DP za rok 2020 slevy uplatněné za posledních 10 let.
    Zrovna u Vás to tedy vychází, že zdaníte všechny slevy uplatněné za celou dobu trvání pojistky.

    Odpovědět

  • Jana

    15 března, 2021

    Dobrý den, zrušila jsem životní pojištění již koncem roku 2019 (bylo mi vyplaceno začátkem roku 2020), na které jsem uplatňovala slevu na dani. Jak teď postupovat, v případě, že už je to zrušeno delší dobu a daňové přiznání za loňský rok už mám podané? Ani nevím, jakou částku je třeba dodanit a jestli je možné to někde zjistit.
    Vůbec nevím, co teď s tím mám dělat a jak postupovat.

    Děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • Martina Kropáčová

    22 října, 2021

    Dobrý večer,
    když zaměstnavatel přispívá zaměstnanci na životní pojištění a zaměstnanec po ukončení pracovního poměru pojistku ukončí a nechá si vyplatit odbytné, daní příspěvky od zaměstnavatele v § 6 a uplatněné částky ze základu daně v § 10, ale jak je to prosím se sociálním a zdravotním pojištění? Musí zaměstnanec odvést sociální a zdravotní pojištění z §6?

    Děkuji

    Odpovědět

  • Jitule

    6 března, 2022

    Dobrý den, zrušila jsem smlouvu o životním pojištění, kam mi přispíval jen zaměstnavatel. Jaké daňové přiznání mám podávat a do jakého řádku, prosím, napsat sumu. Od změstnavatele mám potvrzení. Děkuji

    Odpovědět