CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

08. 12. 2009

1 komentář

Může slunce i vydělávat?

 


 

O obnovitelných zdrojích energie a jejich využití spekulují odborníci již delší dobu. Vedou je k tomu pohnutky jak ekonomické, tak ekologické. Všechno, co se týká odpovědného chování a udržitelného rozvoje je dnes v módě, takže ekologie nepřekvapí, ekonomická stránka je však trochu složitější.

Existuje hodně motivů, které vedou jednotlivé země k tomu, aby ve stále větší míře využívaly k výrobě energie obnovitelné zdroje, jako je například slunce. Stále častěji se například mluví o energetické soběstačnosti, hrozbě terorismu, prudkému růstu cen a nedostatku tradičních energetických surovin apod. což vede k přehodnocování stanoviska o větším využívání alternativních zdrojů energie (a solární energie alespoň jako doplňku k tradičním zdrojům). Společně se zmiňovanou ekologickou stránkou to vytváří dobré podmínky pro investice například do výroby solárních panelů.

Stále je to o dotacích

Na druhé straně v tomto oboru dnes hodně závisí na postoji jednotlivých regionů, či zemí. A nejde ani tak o to, že využívání solární energie není možné kdekoli na světě (někde svítí slunce i 300 dní v roce, někde nesvítí ani půl roku a to ani nemusí být za polárním kruhem). Velkou roli při rozvoji využívání obnovitelných zdrojů totiž stále sehrávají vládní dotace. Ty jsou stále hybnou silou pro investice do nových technologií, které jsou ale velkým trnem v oku kritiků státních dotací.

Také Česká republika je příkladem, kde je energie z fotovoltaických elektráren dotována ze strany státu. V poslední době ale sílily hlasy skeptiků, že poměrně vysoké dotace jsou jak náporem na státní kasu a způsobují zdražování energie. Mnoho se mluví také o spekulantech, kteří dotace zneužívají. Pro investory je ale dotace od státu zajímavou možností, jak zkrátit dobu návratnosti investice.

Plánované snížení dotací o pět procent od roku 2011 prodlouží tuto dobu z osmi na devět až jedenáct let. Podle odborníků nebude problémem ani další snížení dotaci, kdy dojde k prodloužení návratnosti až na dvanáct let, což je běžné i jinde v Evropě. Například patnáct let už by ale byl problém a investice do solárních elektráren by mohly přestat proudit.

REKLAMA

Podobným omezováním investic do solární energie dnes „trpí“ například i Německo, které je jedním ze světových lídrů v produkci solárních panelů. Zde chtějí kritici dotací omezit peníze až o jednu třetinu. Martin Svoboda, vydavatel magazínu Zertifikate Journal, zmiňuje ve svém článku o solární energii studii ekonomického výzkumného institutu Rheinisch Westfälischer Institut für Wirtschaftsforschung, která dává za pravdu kritikům, protože podle ní jsou obnovitelné zdroje z hlediska nákladů nevýhodné a pro Německo jsou přítěží jak pro ekonomiku, tak pro spotřebitele.

Německé společnosti pociťují tuto averzi jak na svých výsledcích, tak i na výkonnosti svých akcií na burze (kromě vlivu krize), které v poslední době investorům velkou radost nedělají. Pozitivně na nejbližší dobu nevyznívá ani informace o nadbytečných kapacitách. Vytíženost zařízení v posledních letech výrazně klesla (z 83 % na 54 %) a návrat na rozumnou hladinu (nad 80 %) se očekává až za několik let.

Kromě kritiků a studie v Německu je dalším trnem v oku investorů také technologická otázka týkající nízké účinnosti solárních panelů. S tím souvisí zmiňované vyšší náklady na výrobu energie, na druhé straně je ale nutné zmínit, že technologické a fyzikální meze zdaleka nejsou na svém maximu.

Pokud ještě zůstaneme při dotacích, není to všude na světě tak špatné, jako v Německu. Celosvětová krize rozpoutala doslova závody v tom, kdo dá do ekonomiky víc peněz a na své si přijdou i investice do zelené energie. Investice do alternativních a obnovitelných zdrojů energie se mají v roce 2010 oproti letošnímu roku téměř zdvojnásobit.

REKLAMA

Čína a USA vedou

V tomto závodě hrají prim zejména USA a Čína, které společně s Německem již dnes ovládají trh výrobou fotovoltaických elektráren. Obě země se snaží ovládnout trh se solárními panely a investují velké prostředky do vývoje nových a dokonalejších technologií. Jak již bylo zmíněno, v oblasti solárních panelů je stále co zlepšovat a výhled na levnější výrobu (v tomto směru Čínské společnosti jednoznačně vedou již dnes) a zvyšující se účinnost panelů vyznívá dost optimisticky. V delším horizontu má tedy tento segment trhu stále co nabídnout a není až tak daleko doba, kdy bude výroba solární energie soběstačná a zisková i bez státních dotací.

To ale neznamená, že všechny společnosti v tomto sektoru jsou výhodnou investicí a mají před sebou cestu prosperity. Konkurence na trhu solárních panelů rychle roste a výběr jednotlivých titulů nemusí být jednoduchý. Kromě samotných akciových titulů jsou k dispozici také produkty (certifikáty, ETF), které nabízejí investici do indexů sdružujících společnosti z daného oboru. Širším záběrem se může pochlubit Photovoltaik Global 30 Index, který zahrnuje třicet akcií z celého světa. World Solar Energy (SOLEX) Index je určen pro investory, kteří chtějí koncentrované portfolio, zahrnuje totiž pouze 10 největších společností v oboru (přičemž ta největší, First Solar, zabírá více než 20 %).

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *