CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Fejtek

14. 03. 2011

19 komentářů

Media podřízla budoucí hospodářský růst

 


 

Všichni se vrhli na „populární kořist“ – zobrazování nebohých důchodců, kteří za chleba místo 10 korun budou muset dát o korunu víc, a miminka, která v kočárku nedostanou vytouženou půlku rohlíku. A to přestože právě jim by tyto peníze byly refundovány. Mediální smršť spustila stavidla i bez tajuplné schůzky šéfredaktorů.

Nejen bulvár (tam se nikdo nediví), ale i relativně seriozní média dosud nebyla schopná ani vysvětlit lidem, že sociálním pojištěním si žádný důchod „nepředplácejí“. Jen omílají socialistické iluze a nechápou, že reforma je šance alespoň trochu „utéct“ z budoucí nevyhnutelné penzijní bídy pro ty zodpovědnější.

Nu a páni šéfredaktoři se zřejmě těší na to, až jim další vláda progresivně zdaní jejich platy.

Už vůbec se nehovoří o spirále zadlužení – co se 150 miliardami korun nového letošního dluhu: zvýšit DPH na 40 %? Anebo snížit platy i důchody o 20 %? I tak již každý občan (včetně zmíněných miminek a penzistů) dluží 130 000 korun, což vychází skoro na 330 000 korun na domácnost. K tomu letos přibude dalších 40 000 korun na domácnost, což je 15 600 korun na každého, tedy přesně 1 300 korun měsíčně.

Tohle všechno také pomohla „spláchnout“ tsunami dvacetníku za rohlík podobně jako volby u nás vyhrává 30 korun u lékaře. Že za tři roky bude každá domácnost dlužit půl milionu – to nikomu nevadí. Hrůzná hypotéka za nic, jenže úroky budeme platit. A ty pěkně porostou.

REKLAMA

Media se navíc ani nesnaží nevysvětlit, co je to cena práce, na níž závisí (ne)zaměstnanost i hospodářský růst nejvíc. Vláda tedy pod tlakem populisticky couvla a „ušetřila“ 20 miliard – nedojde proti původním plánům ke snížení odvodů na sociální pojištění.

Přitom všichni závistivě hledí na sílu německé ekonomiky. Základem německého úspěchu byl ale právě mírný růst mezd, který následoval po reformě trhu práce provedené v letech ještě před globální krizí. Náklady práce jsou základem a bez popsaného vývoje mezd před krizí by německý zázrak nebyl myslitelný.

Na oltář startu penzijní minireformy jsme tedy obětovali to, co mělo pomoci konkurenceschopnosti celé ekonomiky. Finančním trhům je naše penze ukradená, ty zajímá stav hospodářství. Takže i naše média ruku v ruce se socialistickými bájemi a pověstmi celou otázku posunula jinam: jen abychom si vydělali vůbec na nějakou penzi.

A když už se díky Ústavnímu soudu bude ten řečnický tyátr ve sněmovně muset opakovat, mohla by vláda k „balíčku“ ještě něco přihodit – takových 20 miliard úspor navíc by nebylo od věci.

Loading

Vstoupit do diskuze 19 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • alfa

    15 března, 2011

    Vážený pane Fejtku,
    píšete naprosté pitomosti-především zvýšení DPH nemá vůbec nic společného s penzijní reformou!!!
    Sejde se tam pár strejců,kteří tady blekotají o 20% DPH a pak za několik hodin se stejní sejdou a sníží na 17,5%, prostě je to ubohost této vlády, nikoliv médií. Pokud si někdo platí sociální 35 až 40 let, tak na nějaký důchod má nárok -proboha přece nebude odvádět 40 let státu peníze a pak nic nedostane-ty lidi úplně blbí nejsou (aspoň né všichni). A pokud je potřeba snížit deficit rozpočtu tak je potřeba zamezit rozkrádání veřejných financí(Drobil, a co Vondra, kde jsou ty peníze z doby předsednictví EU a další). Chápu, že s každý musí nějak živit, i třeba těmito psaním „takovýchto článků“………..

    Odpovědět

  • chk

    15 března, 2011

    zrejme nechapete zakladni princip prubezneho systemu. ten soucasnej duchodce, kterej odvadel 40 let socialni dan (nikoli pojisteni), tak platil duchod minulym duchodcum. strycuv pripadny aktualni duchod budou platit vydelecne cinni jedinci v soucasne dobe.
    misto nesmyslnych plku navrhnete sam reseni, kdyz se povazujete za takoveho experta. jsem velmi zvedavej na vase reseni!

    Odpovědět

  • alfa

    15 března, 2011

    Celý systém jsem bohužel pochopil a až to pochopí většina občanů tak tato vláda velmi rychle skončí….
    1. Zvýšení DPH má pouze „podojit“ většinu občanů,kteří budou více platit za věci, které prostě koupit musí(potraviny, energie, nájmy, doprava atd….)- však když to nebude stačit tak DPH zvýšíme….dobře se vybírá..
    2.Průběžný systém důchodů mohl velice dobře fungovat,ale musel by fungovat tak, že ty přebytky (a byly tam přebytky řádově desítek miliard korun v 90.letech by byly deponovány ve státním penzijním fondu tj.oddělení výběru sociálního od státního rozpočtu)Dnes by se tento fond musel dorovnat např. zdaněním hazardu… No ale oni by to stejně nějak rozkradli..
    3. Bylo by nutno podpořit rodiny s dětmi, bude-li více dětí, budou také vyšší příjmy v budoucnosti atd.
    4.Já nikomu prosím důchod neplatím…odvody ze sociálního jdou do státního rozpočtu….a politici napříč politickým spektrem vytvářeli a vytváří dluhy …..a pak plaťte občané…Prostě je to jednoduché vybere se vždycky méně než tzv. demokraticky zvolení politici rozhází (rozkradou, neúčelně vynaloží….dosaďte si co libo).Tato vláda chce pouze více vybrat a okrást lidi…a po nás potopa … no a až to docvakne více lidem a budou finančně gramotní…tak pak teprve budou změny

    Odpovědět

  • Radek

    15 března, 2011

    Ať čtu, jak čtu, tak řešení nevidím.
    Mít více dětí řešením rozhodně není. To problém jen o generaci odsune – a následně to hrozí přemnožením.

    Odpovědět

  • Fejtek

    15 března, 2011

    Mílá alfo, vy – podle toho, že nechápete vůbec nic – jste nejvýš gama. Leč až tato vláda podle vás skončí, kdo myslíte, že přijde vládnout poté??

    Odpovědět

  • alfa

    15 března, 2011

    Možná jenom omega, jen si poslužte.Já jsem to pochopil- prostě potřebujeme stále více a více odírat a odírat střední třídu a pak to vyházíme či rozkrademe…..(horší až to pochopí většina lidí) A nebojte se vždycky bude dost lidí co budou chtít vládnout, nějací ministři se vždycky najdou…..
    Nicméně Média skutečně nepodřízla budoucí hospodářský růst- to je naprostý nesmysl

    Odpovědět

  • chk

    15 března, 2011

    ad2) zadny penzijni fond nikdy neexistoval
    ad4) ale platite, duchody soucasnym duchodcum. jiz nekolik let funguje tzv. penzijni ucet.
    v 90. letech se na penzijnim pojisteni skutecne parkrat vybralo vice, nez se vyplatilo, nicmene jiz nekolik let se nuzky rozeviraji, cim dal vic. jen chimera levicackych politiku rozsiruje mytus, ze nekdo ten prebytek rozkradl. podle jejich naproste zcestne logiky by dnes naopak museli jasat, protoze ten deficit stat naopak „dotuje“. jen hra s cisly, aby levicacka luza omamila volice, ze je nejaky pravicacky kapitalista odira o tezce vydelane penize.
    zadne reseni jste nenavrhnul, jak jsem predpokladal…

    Odpovědět

  • alfa

    15 března, 2011

    Máte pravdu, že žádný státní penzijní fond nikdy neexistoval- politici se již v 90.letech bránili jako čert kříži, aby se oddělily příjmy z výběru sociálního od státního rozpočtu a to nejprve ODS a pak ČSSD.Ono ty přebytky se rády „rozpouštěly ve státním rozpočtu“
    Ad 4)Mluvíme o ekonomii – tento stát odírá občany (samozřejmě,že né ty sociály, z těch si nic nevezme, ale střední třídu!!!-platíme daň z příjmu, spotřební daň (ceny pohonných hmot se samozřejmě odráží i v ceně zboží), DPH (hurá zase budeme platit víc), dále zdravotní (co za to máte a budete mít škoda mluvit), sociální (důchod na chcípnutí velký, na normální život malý – a to ještě budeme chodit do důchodu možná až v 70 letech). A co zbyde z toho si ještě budou lidi spořit do nějakých pochybných fondů,které Vám bude užírat inflace – prototypem je současné penzijní připojištění, tam se ve skutečnosti peníze nezhodnocují, ale znehodnocují díky inflaci. Tato vláda není schopna komunikovat, vyjednávat, přesvědčovat atd. a naivně si myslí,že vše bude nařizovat v důsledku nějaké pochybné optické převahy 118 hlasů…..Všeho do času!!!!!

    Odpovědět

  • chk

    15 března, 2011

    zase ohybate fakta, to je hrozny. penzijni fondy dlouhodobe minimalne kopiruji inflaci. podivejte se prosim do vysledku jednotlivych fondu. dale je treba upozornit, ze jiz drahnou dobu zadne prebytky z penzijnich odvodu nejsou. ikdyby drive prebytkovy byl, dnes by se stejne musel dotovat z jinych rozpoctovych stran. pokud mate pocit, ze je danove zatizeni v CR enormni, podivejte se jake je v jinych statech. CR se nevymyka do nejakeho extremu.

    Odpovědět

  • alfa

    15 března, 2011

    To bych si právě nebyl jistý,že penzijní fondy mi minimálně kopírují inflaci, myslím, že maximálně kopírují inflaci,takže v zásadě toho moc nevyděláte-toto penzijní připojištění by vláda mohla zvýhodnit a nevymýšlet zase jiné fondy atd.
    K tomu přebytku- máte pravdu,v roce 2008 byl přebytek 8 miliard, ale v roce 2009 byl deficit mínus 30 miliard, a v roce 2010 mínus 29 miliard -hlavními příčinami deficitu je zvýšená nezaměstnanost a stárnutí populace – ale to je problém celé Evropy.
    No že se ČR nevymyká nějak z daňového zatížení to by bylo na dlouhou diskuzi – např. DPH v Německu na potraviny je 7% a o německých důchodech si můžeme všichni nechat zdát- ceny už ale máme zhruba stejné, mzdy a důchody tak třetinové…..

    Odpovědět

  • Radek

    15 března, 2011

    „mzdy a důchody tak třetinové“
    – a zkuste hádat proč 😉

    Odpovědět

  • chk

    15 března, 2011

    zase michate jablka, hrusky a citrony. myslim, ze takovej najem byste v nemecku platit nechtel. to byste si hned ty pomery rozmyslel…

    Odpovědět

  • alfa

    15 března, 2011

    No z těch českých ubohých platů, bych to skutečně platil nechtěl, ale pokud máte německé platy….
    No jinak jste asi se vším spokojen co se v této zemi děje, tak ať s Vám tady dobře daří s našimi politiky…….

    Odpovědět

  • Radek

    15 března, 2011

    K „prototypu, kterým jsou současné penzijní fondy“ – ano, pokud si klient penzijního fondu nemůže vybrat rizikovější, ale efektivnější investici na dlouhém horizontu, je to problém. Za současných legislativních podmínek (povinné kladné zhodnocení na ročním horizontu) vám víc než inflaci nedá nikdo.

    Odpovědět

  • mk

    15 března, 2011

    Mate to nejake pomilene. Duchody za rok sezerou kolem 300 mld. S desitkama mld by jste toho moc neudelal.spolehat se na zdaneni hazardu si nepomuzete, gamebleri placeni dani jednoduse obejdou 🙂 obchazeni dani je mensi riziko, nez hazard sam 😀 a podpora porodnosti je vysmech nejvetsi. Podporu z malych deti uz plne vyuzivaji cerne rodinky 😀 vysledek vidite.

    Odpovědět

  • alfa

    15 března, 2011

    ALE kdeže pomýlené to máte Vy.Ono je to tak,že na jedné straně jsou příjmy (výběry na důchody) a na druhé straně jsou výdaje na důchody- takže je potřeba spočítat rozdíl a ten činil v roce 2008 plus 8 miliard (přebytek), 2009 mínus 30 miliard, a v roce 2010 mínus 29 miliard – hlavními příčinami deficitu je zvýšená nezaměstnanost a stárnutí populace.
    Jde o zdanění provozovatelů hazardu (oni platí za licenci např. kasina, výherní automaty atd. no a nějakých 25-30 miliard Kč ročně by mohli státu přidat),nikoli těch chudáků co tam ty peníze většinou prohrávají.
    Podporu dětí jsem myslel podporu rodin s maximálně s 2 dětmi….

    Odpovědět

  • chk

    15 března, 2011

    podporou rodin s 2 detmi toho moc nevytrhnete. nebot jsou dva rodice na dve deti. takze by muselo kazdy dite zivit z platu i rodicuv duchod:).

    Odpovědět

  • Loskuták

    21 března, 2011

    Zdá se, že základní příspěvky nejsou jaksepatří pročítány. Už v názvu – média na vině sešupu hosp. růstu, to by člověk neřekl za co můžou (nebyl zde ale žádný už 2hý rok). Nebozí důchodci trpí při korunovém zvýšení ceny skývy, ale teplo, stočné, dopravné, bytné určitě není kačková záležitost. Dotaz, na co si tedy v sociálním pojištění léta připláceli? Neplatili náhodou 10tky let zbytečně, když nemuseli? Pokračuje se klišé o 130 tis. na hlavu, není nikde zpochybněno, škoda že tito autoři neupozornili na to mnohem dříve. Snížení platů a důchodů o 20% ala Estonsko – nic nového, platy odbory pohlídají, tož směle na důchody! Tsunami 20tníku, následuje přeliv do soukromých fondů, o to jde, není-liž pravda? Cena práce opět často skloňovaná. Jaká cena, jsme na trhu? Mzdové náklady jsou součástí úplných vl. nákladů, jedna z položek. Šetřit lze i energetické, materiálové, investiční atd. Nezanedbávat inovace, jejich výnosovost je vyšší než standardních výrobků. Německý úspěch se datuje už od doby Erhardta, tzv. hospodářský zázrak, podpořený americkou pomocí a velkou snahou se vymanit z důsledků války. Jen mírný růst mezd toto vše těžko mohl saturovat. Co je pravda, že finančním trhům je naše penze ukradená (kromě jejich prebend). Výzva k přihození 20 mld., je to jasné z čí kapsy (to by bylo opakování se).

    Odpovědět

  • Anonym

    15 dubna, 2011

    Tento článek psal přinejmenším demagog.
    1. Chléb nestojí 10,- ale 32,-
    2. média nemají za úkol dělat advertisement vládě a jejím reformám.
    3. O snížení nákladů práce za cenu většího zvýšení DPH média informovala.
    4. Porovnáme li plat jakéhokoliv pracovníka u nás a např. v Německu, Anglii, Francii troufám si tvrdit, že bude většina o dost levnějších již dnes.
    5. Pakliže si pisatel myslí, že středobodem fungování státu, vlády a světa a vesmíru jsou finanční trhy, pak mi ho je upřímně líto.

    Odpovědět