CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Karel Pučelík

23. 09. 2019

0 komentářů

Luděk Niedermayer: V nové Evropské komisi bude hrát prim ekologie

 

Do ekonomické politiky nové komise Ursuly von der Leyenové bude velkou měrou promlouvat ekologie, předpokládá europoslanec za TOP 09 a místopředseda evropského ekonomického výboru Luděk Niedermayer. Popsal také, jak probíhá změna v čele Evropské centrální banky.

Loading



 

Jaké budou hlavní ekonomické výzvy nové komise?

Co bude v průběhu těch pěti let nejdůležitější úplně nevíme, protože se jistě objeví skutečnosti, na které bude třeba reagovat. V minulém období třeba nikdo neplánoval anexi Krymu, řeckou krizi nebo brexit, což byly v zásadě ty nejdůležitější věci.

Bez toho, co nevíme, považuji za nejdůležitější v ekonomické oblasti ten takzvaný „green deal“, tedy snahu pokračovat v politikách uchovávající životní prostředí a zabraňující dalšímu znečišťování přírody. To má samozřejmě přesah do reálné ekonomiky, průmyslu a ekonomiky. Objevují se i nové nástroje typu zdanění, které by znamenaly revoluční postoj.

Co by to konkrétně znamenalo?

REKLAMA

Ten, kdo to podrobně sleduje, vidí, že se nejedná o úplně nové věci. Některé z nich už jsou v pohybu, jako třeba systém emisních povolenek. Ten přijatý zimní balík, který se zabýval efektivitou energetiky a podílem obnovitelných zdrojů, vlastně nastavil cíle do roku 2030. Myslím a doufám, že se komise bude snažit, aby se ty věci plnily a nebyly jenom na papíře.

Jaké jsou novinky ve finančním sektoru?

V otázce pohledu do jádra EU se jistě povede diskuse, jestli změnit ta fiskální pravidla, která vznikla jako důsledek krize z roku 2008. Jsou sice technicky v pořádku, ale nejsou úplně elegantní, protože vznikala v takovém chaosu jako série neprovázaných opatření. O to se povede přetahovaná. Důležitá otázka, která ale Čechy příliš nezajímá, je další posouvání ekonomické integrace.

Často se mluví i o regulaci digitální ekonomiky.

REKLAMA

Je mi líto, že snaha o evropský přístup narazila. Výsledkem je fragmentace, protože země se do toho pustily podle svého. Místo toho, abychom jako EU s vyjednávali s USA, se s nimi jednotlivé země dostávají do konfliktu. V současnosti je tedy evropský postup pod vodou, ale zároveň je na toto téma kladen důraz v OECD.

Kromě obsazení eurokomisařů se rozhoduje i o nové šéfovi ECB.

To je na devadesát procent rozhodnuto, protože Rada Evropské unie se rozhodla, že nominuje Christine Lagardeovou. V ekonomickém výboru Evropského parlamentu získala velkou podporu.

Bude to oproti současnému vedení centrální banky změna?

REKLAMA

Lagardeová má jiný background a k určitým věcem i jiný přístup. V poslední dekádě se přistup k centrálnímu bankovnictví změnil, klade se větší důraz na komunikaci a vysvětlování kroků. Na slyšení před ekonomickým výborem Lagardeová například řekla, že je zvyklá naslouchat a spolupracovat s nejlepšími světovými ekonomy.

Dříve byla taková tendence najít nejlepšího světového ekonoma, a toho dát do centrální banky. Sám ale víte, že dva ekonomové mají často tři odlišné názory. Lidé, kteří vyhledávají centrální bankéře dnes ale nehledají mezi nezávislými ekonomy, ale poohlížejí se i v politickém ranku.  V rámci tohoto trendu je ona velmi dobrým kandidátem.

Proč taková změna?

To podle mě souvisí s tím, co centrální banky udělaly v letech 2008 až 2010. Myslím si, a nejsem jediný, říká to i Christine Lagardeová i Mario Draghi, že centrální bankéři tehdy zaskakovali v tom, co měli dělat ministři financí. Mandát centrální banky se trochu přesunul z čistě inflačního cílení do širších ekonomických souvislostí.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *