CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jana Poncarová

03. 03. 2021

0 komentářů

Letošní rok by mohl být rokem akvizic

 

Na loňský rok se historie bude bezesporu dívat jako na zásadní milník. Už teď se mluví o světě před a po koronaviru. Každá krize má vítěze a poražené. Investoři jsou proto nyní ve střehu. Jednou z oblastí, která by podle expertů mohla letos růst, jsou akvizice a fúze. Proč a jak?

Loading



 

Už rok 2020 byl pro fúze a akvizice ve znamení zvratů. A meziroční nárůst hodnoty transakcí by mohl pokračovat i letos. Podtrhují to některá dostupná čísla.

Loni rostly technologie i média

Zjednodušeně řečeno, svět se v minulém roce přenesl do on-line prostředí. Nakupovalo se, pracovalo a komunikovalo hlavně přes internet. Není divu, že k nejaktivnějším sektorům v oblasti akvizic patřily podle společnosti Ernst & Young sektory technologií, médií, zábavního odvětví a telekomunikací. Ty zaznamenaly 5755 transakcí v hodnotě 973 miliard dolarů, což je nárůst o 6 procent.

Velké pohyby byly patrné ve finančním sektoru, kde proběhlo 901 transakcí v hodnotě 352 miliard dolarů. Energie a služby narostly o 34 procent, zaznamenaly 525 transakcí v celkové hodnotě 142 miliard dolarů. Na druhé straně pomyslného spektra byly sektory nejvíce ohrožené pandemií. Utrpěl zejména průmysl a spotřebitelský segment.

Po šoku způsobeném první vlnou koronaviru, se ale svět začal pomalu vzpamatovávat, což se promítlo i do akvizic a fúzí. „Opětovný globální rozmach v této oblasti je silnější, rychlejší a udržitelnější, než mnozí předpokládali. Jedním ze zdrojů této aktivity je snaha podniků posílit odolnost vůči budoucím šokům a krizím prostřednictvím redefinice dodavatelských řetězů,“ upřesňuje situaci Petr Kováč, Partner Ernst & Young pro M&A v České republice a na Slovensku.

REKLAMA

Vyšší objem fúzí a akvizic

Trend fúzí a akvizic by mohl podle odborníků růst i letos. Vliv na to bude mít více proměnných, jednou z nich je i situace na finančním a bankovním trhu.

„Řada bank má přebytek kapitálu vzhledem k zákazu výplaty dividend uplatňovanému ČNB od vypuknutí koronavirové krize. Zároveň pokles výnosů a zhoršení kvality úvěrového portfolia v důsledku krize může vést některé účastníky bankovního trhu k preferenci spojení se silnými partnery. Pravděpodobnost fúzi a akvizic na českém bankovním trhu se tak pravděpodobně zvýšila. Komerční banka ve své strategii KB Change 2025 deklarovala připravenost urychlit svůj růst i prostřednictvím akvizic,“ uvádí Pavel Zúbek z Komerční banky.

Podle analýzy Ernst & Young by v roce 2021 mohly vést sektory, které byly během pandemie v útlumu. V uplynulém roce se finančně stabilní organizace postaraly o nárůstu akvizic a fúzí ve spotřebitelském sektoru, zejména na základě aktiv, které čelily během pandemie problémům. Současně se objevily akvizice i u inovativních společností se silným vztahem k zákazníkům.

Firmy soukromého kapitálu byly v roce 2020 aktivní a budou zřejmě ještě aktivnější, protože podniky a odvětví zaujímají nové pozice pro očekávanou ozdravovací fázi v letošním roce.

REKLAMA

„S likvidními cennými papíry v hodnotě 2,8 bilionů dolarů, které má soukromý kapitál k dispozici, mají tyto firmy dobrou startovní pozici pro tvoření hodnoty. V příštím období se budou na příslušných trzích zviditelňovat specifické formy přístupu ke kapitálu jako například SPAC. Nna našem domácím teritoriu zase vnímáme stále silnější roli family office – rodinných investičních struktur, které se v České republice aktivně podílejí na M&A trhu,“ dodává Petr Kováč.

Dalším trendem by se mohly stát alternativní obchodní modely, jako jsou třeba společné podniky a aliance.

„Společnosti ve spotřebitelském a průmyslovém sektoru se budou snažit o spojení s cílem využít předpokládaného ozdravění. Tyto podniky se budou snažit přizpůsobovat se novému prostředí, v němž se v důsledku pandemie Covid-19 radikálně změnilo chování a preference zákazníků. Náznaky tohoto vývoje se již projevily v mohutném přechodu na e-commerce v rámci snahy snižovat počet kamenných maloobchodů a přehodnocování a odstraňování rizik dodavatelských řetězců pro výrobce. Totéž samozřejmě platí například i ve finančních službách, kde je přesun do on-linu nutností,” doplňuje Štěpán Flieger, Associate Partner oddělení transakčního poradenství.

Investice do digitálního světa

Podle Digitálního investičního indexu společnosti Ernst & Young se podniky začínají zaměřovat na vyvíjené technologie. K nejpravděpodobnějším investicím v nadcházejících dvou letech budou patřit hlavně investice do internetu věcí, umělé inteligence a počítačového cloudu.

Vzhledem k tomu, že 52 procent vedoucích pracovníků, kteří prosazovali digitální technologie prostřednictvím M&A, prohlašuje, že tento přístup předčil očekávání, a dalších 45 procent hlásí totéž ohledně digitálních partnerství, je rok 2021 připraven pro růst transakcí, firemního rizikového kapitálu a investic do partnerství,“ uzavírá Petr Kováč.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *