CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

17. 02. 2022

1 komentář

Příjmy z investic: kdy musíte podat daňové přiznání

 

Z každé realizované investice byste měli platit daň z příjmu. U některých investic si ani nemusíte všimnout, že jste daň zaplatili. Strhnou vám ji totiž při výplatě, například v bance. A u jiných investic máte povinnost podat daňové přiznání a na jeho základě zaplatit daň z příjmu.

Loading



 

Kdy platíte srážkovou daň?

Platba srážkové daně znamená, že nemáte povinnost podat daňové přiznání. Daň z příjmu jste totiž zaplatili v okamžiku, kdy jste realizovali zisk z investice. Daň jste zaplatili z rozdílu mezi vyplacenou investicí a částkou, kterou jste investovali. Srážkovou daň strhává většinou banka nebo jiná instituce v okamžiku výplaty.

Srážkovou daň platíte z:

  • úroků na spořicích a termínovaných účtech,
  • úroků z vkladů na dalších účtech,
  • penzijního připojištění,
  • stavebního spoření,
  • životního pojištění,
  • dividend české společnosti
  • atd.

U investic, u kterých byla placena srážková daň, daň z příjmu už dále neřešíte. Tyto investice není nutné uvádět do daňového přiznání a ani neznamenají povinnost daňové přiznání podat.

Investice osvobozené od daně z příjmu

Jako další krok při určení daně z příjmu z vašich investic, je identifikace investic, u kterých nemusíte platit daň z příjmu. Jde o investice, které buďto splnily časový test, ten je u cenných papírů stanoven na 3 roky. Pokud cenné papíry vlastníte 3 roky a déle, tak z příjmu z jejich prodeje neplatíte daň z příjmu. Druhým testem je tzv. množstevní test. Platí, že z prodeje cenných papírů nemusíte platit daň z příjmu, pokud byl příjem z tohoto prodeje menší než 100 000 Kč za rok.

REKLAMA

Od daně z příjmu jsou osvobozené příjmy z prodeje cenných papírů:

  • které vlastníte déle než 3 roky,
  • z jejichž prodeje byl příjem nižší než 100 000 Kč za rok.

Při sestavování daňového přiznání pak postupujete následovně. Pokud jste překročili příjem 100 000 Kč z prodeje z cenných papírů, musíte podat daňové přiznání. Z příjmů z investic poté vyřaďte cenné papíry, které jste drželi 3 a více let. A zbytek musíte uvést do daňového přiznání a řádně zdanit.

Pamatujte také na to, že limit 100 000 Kč se vztahuje na příjem z prodeje a na prodej všech cenných papírů, které jste vlastnili, nezávisle na tom, jestli obchodujete na více platformách a na více místech. A nezávisle na tom, kdy jste dané papíry během roku prodali..

Příjmy osvobozené od daně z příjmu

Od daně z příjmu jsou osvobozené také příjmy do výše 6 000 Kč za rok, pokud jste zaměstnanec. Případně až do výše 15 000 Kč za rok, pokud zaměstnanec nejste, ale například pobíráte důchod, studujete nebo jen nepracujete a žijete z výnosů z investic. Pokud jste tedy měli příjmy jako zaměstnanec ze zahraničních dividend do 6 000 Kč, tak daňové přiznání odevzdávat nemusíte.

REKLAMA

Kdy musíte podat daňové přiznání

Přiznat se k dani příjmu a tuto zaplatit pak musíte ve všech dalších případech, kdy jste loni realizovali příjem z investic. V těchto případech vám zaměstnavatel nemohl provést roční zúčtování daně z příjmu a máte povinnost odevzdat daňové přiznání. Pokud jde o investice, jde především o následující případy:

  • výplata zahraničních dividend v hodnotě 6 000 Kč a více, i když byly tyto dividendy zdaněny v zahraničí, tak české daňové přiznání musíte vyplnit,
  • prodej cenných papírů (podílových fondů, akcií, dluhopisů) v hodnotě nad 100 000 Kč, pokud minimálně jeden z cenných papírů jste vlastnili méně než 3 roky,
  • realizace prodeje kryptoměn, vzhledem k tomu, že finanční správa považuje kryptoměny za věc a za ostatní příjem dle §10 zákona o daních z příjmu, časový ani množstevní test se na ně nevztahuje,
  • prodej nemovitosti, kterou jste vlastnili méně než 5 let (10 let u nemovitosti pořízené po 1. lednu 2021) a ve které jste neměli 2leté trvalé bydliště,
  • příjem z pronájmu, pokud vlastníte nemovitost, kterou pronajímáte,
  • situace, kdy jste realizovali příjem z úroků z poskytnutých úvěrů a zápůjček, z držby směnek, z úroku z prodlení nebo z výnosu z jednorázového vkladu,
  • pokud jste loni zrušili životní pojištění, u kterého jste uplatňovali daňové odpisy a navíc dostávali příspěvky od zaměstnavatele.

Daňové přiznání je nutno odevzdat do 1. dubna, do 1. května, pokud odevzdáváte elektronicky, do 1. července, pokud vám ho zpracovává daňový poradce. U příjmů z investic není nutné odevzdávat přehledy o příjmech/o zdanitelném základu na zdravotní pojišťovnu ani na OSSZ, protože sociální ani zdravotní pojištění se z investic neplatí.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Rena

    27 ledna, 2023

    Dobrý den, mám dotaz. Prodala jsem kryptomenu se ziskem menším než 1000kc. Uvádí se do D.P.?? Diky

    Odpovědět