CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Filip Kučera

07. 03. 2022

0 komentářů

Investice do nové energetiky porostou

 

Více než 20 let stojí Evropská unie (EU) v čele mezinárodních iniciativ týkajících se boje proti změně klimatu. Vypracovala ambiciózní politiky v oblasti energií a klimatu, jejichž cílem je mimo jiné snížit do roku 2050 emise skleníkových plynů o 80 %. I proto se investoři zajímají o nové trendy, kterými je i takzvaná „nová energetika“.

Loading



 

Národní klimaticko-energetický plán (NKEP) stanovuje podíl obnovitelných zdrojů v roce 2030 na 20,8 %. Podle výpočtů společnosti Deloitte je ale možné dosáhnout na více než 23 %, a to bez dodatečného zatížení veřejných zdrojů. Navýšení navíc pomůže modernizaci energetického sektoru a podpoří českou ekonomiku.

Co je to „nová energetika“?

Nová energetika kombinuje ekologický přístup s požadavky vyhovět individuálním potřebám jednotlivých zákazníků. Ačkoliv je často vnímána prostřednictvím důrazu na obnovitelné zdroje, její zaměření je mnohem širší. Příklon k nové energetice je reakcí na probíhající změny v energetice, mezi které patří přechod z klasické centrální energetiky s velkými elektrárnami na novou decentralizovanou a ekologizovanou energetiku.

Mezi řešení decentralizované energetiky patří využívání flexibilních zdrojů výroby elektřiny a tepla a vytváření virtuálních agregovaných bloků. Jejich součástmi jsou kogenerační jednotky, fotovoltaické elektrárny nebo jiné výrobní zdroje elektřiny. Do řízení elektrizační soustavy mohou být zapojeny i spotřebiče – nabíjecí stanice pro elektromobily, elektrokotle, čerpadla, ale i vzduchotechnické a klimatizační systémy. Nedílnou součást našich řešení jsou i bateriové systémy a energetické využití vodíku.

Velkým rizikem je nedostatečná infrastruktura

Martin Mašát, ekonom finanční skupiny Partners, uvádí, že do nových technologií, které pomáhají spoluvytvářet energetickou soustavu, plyne poslední dobou mnoho prostředků a dotací. „Musíme si ale uvědomit, že velká část z nich je dána politickými rozhodnutími, které často nemají ekonomický či ekologický základ. Mluvím například o neefektivních dotacích fotovoltaických elektráren nebo elektroaut,“ vysvětluje pro Investujeme.cz Martin Mašát.

REKLAMA

Stejně tak se podle něj v mnoha případech jedná jen o populární příběhy, které by za normálních okolností neměly šanci přežít. Velkým rizikem je také nedostatečná infrastruktura, kde například hrozí kolaps celého systému po vzoru slavných amerických blackoutů. „Investice by měla mít proto reálný základ a více než příběh by měla investory zajímat čísla. Riziko je jako u každého nového projektu obrovské a stěží ho vyvážíte jen nadšením pro nové technologie,“ myslí si odborník Partners.

Vybraní ekonomové uvádí, že je vždy vhodné portfolio diverzifikovat a vybírat si ověřené projekty. V Česku například roste obliba fondů kvalifikovaných investorů. Často se stávají alternativou ke standardním investičním nástrojům a slouží jako vhodný prostředek ke zmiňované diverzifikaci portfolia.

RAIFFEISEN – ENERGIE – AKTIEN

Pro ty, kdo chtějí využít dlouhodobých výnosových šancí v energetickém sektoru je určen například fond RAIFFEISEN – ENERGIE – AKTIEN. Doporučený horizont investice je alespoň 10 let. Minimální investice je možná už od 100 korun nebo ekvivalent v cizí měně. Výhodou je vysoká likvidita a snadná dostupnost finančních prostředků. Samozřejmostí je aktivní správa fondu – o investice pečují odborníci s dlouhodobými zkušenostmi.

REKLAMA

CREDITAS ENERGY

Investiční příležitostí je také energetický podfond CREDITAS ENERGY, podfond SICAV spadající pod fond kvalifikovaných investorů CREDITAS ASSETS SICAV a.s. Ten sází na dlouhodobou stabilní ekonomickou výkonnost energetické skupiny UCED, která je součástí investiční skupiny CREDITAS. Základem energetické divize UCED jsou distribuční sítě, bez nichž by energetika nemohla fungovat.

Generali Fond ropy a energetiky

Možností je i Generali Fond ropy a energetiky. Je určen klientům, kteří se rozhodli investovat své finanční prostředky minimálně na 8 let s cílem získat vyšší zhodnocení. Fond se zaměřuje na investice do energetiky. Jde zejména o výrobu elektrické energie, těžbu a zpracování ropy, uhlí nebo zemního plynu. Jde o strategické obory, které jsou páteří každé ekonomiky a kde poptávka kontinuálně roste díky růstu světové populace a industrializaci rozvíjejících se zemí v čele s Indií a Čínou. V portfoliu jsou zastoupeny zejména evropské a americké společnosti se stabilním postavením na trhu. Doplňkově také společnosti z regionu emerging markets (rozvíjejících se trhů) a společnosti, které se zabývají alternativními energiemi. Vzhledem k tomu, že se jedná o sektorově zaměřený fond, neměl by jeho podíl přesáhnout limit 10% na celkovém objemu portfolia investora.

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Václav Skoblík: V energetice neplatí čím dříve, tím lépe

Konec uhlí se v Česku plánuje k roku 2033. Z vyjádření vlastníků uhelných elektráren, ale vyplývá, že je chtějí zavírat už za dva roky, mluví dokonce o roku 2024. Je to dáno zejména stoupající cenou emisních povolenek. Uhlí přitom tvoří 44 procent české spotřeby. Všem je jasné, […]

Text: Filip Kučera

20. 02. 2024

Co jsou největší investiční témata letošního roku?

V roce 2024 se na investiční scéně objevují nové trendy a témata, která reflektují složitou povahu současného ekonomického prostředí a rychlého technologického pokroku. Jedním z těchto zajímavých témat je „longevity“ neboli prodlužování aktivního života. V oblasti finančního plánování se jedná o stále důležitější faktor.

Text: Filip Kučera

09. 02. 2024

Investice do větru. Investoři sází i na plovoucí větrné elektrárny

Na výrobu elektřiny z větrných elektráren na moři spoléhá řada přímořských států s vhodnými podmínkami pro jejich výstavbu. Přestože jsou náklady na jejich výstavbu více než dvojnásobné oproti pevninským větrným elektrárnám při srovnání jejich sdružené ceny energie LCOE, mají řadu neoddiskutovatelných výhod.

Text: Filip Kučera

02. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *