CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

07. 04. 2009

2 komentáře

Hromadné žaloby na AWD v Rakousku začínají

 


 

Immofinanz, Immoeast a jejich prodej

Finanční poradci/zprostředkovatelé nenabízejí jen pojištění, penzijní připojištění, stavební spoření, hypotéky a podílové fondy. Nabízejí také konkrétní akciové investice. A to nejen investiční specialisté, ale i poradci velkých multilevelových finančně poradenských společností. Dostanou nový produkt, který je zpravidla lepší, levnější, výnosnější… a bez rizika. S novým produktem vyráží do terénu a zprostředkovávají.

Akciemi, které se dostaly do rukou finančních poradců, jsou akcie realitních společností Immofinanz a Immoeast. Obě se zabývají developerskou činností, nákupem a správou nemovitostí – tedy oblastí, která byla v počátku tisíciletí pohádkově perspektivní, rostoucí a bezpečnou. Oblastí, která spolu s hypotečním trhem zahájila aktuální celosvětovou ekonomickou recesi. A jako taková je postižena krizí mnohem více než jiné.

Čtěte o Immofinanz:

To vše je zatím v pořádku. Klient, který investuje do akcií, si musí být vědom rizika, které podstupuje. Poradce, který mu investici doporučuje, je povinen seznámit ho se všemi riziky, která se k investici vztahuje. Investice navíc musí odpovídat rizikovému profilu klienta, přičemž k jeho určení je vyplněn investiční dotazník. Vše klient stvrdí svým podpisem.

„V praxi jsme naráželi často na klienty, kteří měli o této investici jiné představy, než jaká byla realita,“ uvádí ovšem Petr Borkovec, školitel finančně poradenské společnosti Partners for Life Planning, jejíž poradci se s klienty, kterým jiný poradce prodal Immofinanz, setkávali, a dodává: „Často byl Immofinanz prodáván jako podílový fond, v horším případě jako určitý typ zajištěného podílového fondu. Tedy typ podílového fondu s téměř jistým 7 % p.a. zhodnocením, protože to tak v minulosti vždy bylo a podle tvrzení prodejců to tak bude i nadále. Klienti nevěděli, že se jedná o investici do akcie přes burzu.“

REKLAMA

Rakousko a Immo…

V Česku není „kauza“ Immofinanz příliš rozsáhlá. Akcie této společnosti prodávaly především AWD, Broker Consulting a Fincentrum – zpravidla jako doplněk dlouhodobého portfolia v rámci penzijního spořícího programu nebo jako rizikovou investici s vyšším potenciálem výnosu pro dynamičtější investory. Počet klientů, kteří jakýmkoli způsobem v průběhu let nakoupili od finančně poradenských společností akcie Immofinanz, lze podle údajů společností odhadnout na jeden až tři tisíce.

V Rakousku je ale situace mnohem vážnější a vyostřenější. Klienti, kteří se cítí být poškozeni zejména nedostatkem informací při prodeji některé z akcií, se sdružují a podávají hromadnou žalobu. Škoda, která se v Česku počítá ve stovkách tisíc až jednotkách miliónů korun, byla v Rakousku vyčíslena na více než 65 milionů eur (cca 1,73 mld. Kč). Jen sdružených klientů připojených k hromadné žalobě je 6 500.

Počet poškozených klientů ale ještě není zdaleka konečný. Denně se hlásí nových 30 až 50 lidí, kteří se chtějí k žalobám proti AWD připojit. Vyšší než předpokládaných 10 tis. EUR/případ bude pravděpodobně i celková škoda. Průběžné zkoumání doručených dokumentů naznačuje vyšší průměrné škody.

Předmětem žaloby není „špatné doporučení“. Akcie Immofinanz a Immoeast zaznamenaly srovnatelný pokles hodnoty jako akcie všech společností pohybujících se v realitním sektoru. Hlavním „mottem“ žaloby je, že finanční poradci neposkytli svým klientům všechny potřebné informace ke zvážení rizika a že rizika byla trivializována. A to bez ohledu na skutečnost, že klienti podepsali všechny dokumenty, v nichž potvrzují seznámení s rizikem a další náležitosti.

REKLAMA

Podle žalobců je důležitější, jak byl rozhovor poradce s klientem veden, než zda byly podepsány nezbytné protokoly. To je sice relevantní názor, nicméně skutečný průběh schůzek se bude obtížně prokazovat. Mnohem snazší prokázání poškození klientů bude v těch případech, kdy poradci skutečně pochybili a nemají podepsané „formální“ náležitosti.

Ovlivní Immofinanz a Immoeast AWD Česká republika?

Dopad „kauzy Immofinanz“ rakouské AWD na českou je minimální. „Žaloba klientů na AWD v Rakousku se vztahuje výhradně na AWD Rakousko, je to čistě lokální problém, který se klientů AWD Česká republika vůbec netýká,“ uvedl Pavel Manhalter z AWD.

 

„V České republice je akcie společnosti Immofinanz standardní akcií, kterou doporučovali  odborníci (viz Fondshop 19/2008) a nabízely ji v ČR banky, e-brokeři či poradenské společnosti,“ doplňuje Pavel Manhalter a dodává: „Z hlediska celkových investic AWD Česká republika činí akcie Immofinanz zcela zanedbatelný podíl, protože AWD Česká republika spolupracuje v oblasti čistě investičních produktů se čtrnácti investičními společnostmi a bankami a nabízí přes tisíc investičních fondů.“

Největší dopad může mít reputační riziko – ať již ze strany AWD vyhraného nebo prohraného sporu.

AWD ale není zdaleka první (a zřejmě ani poslední) finančně poradenskou společností, které reputační riziko v souvislosti se soudním sporem hrozí. A jak ukázala kupříkladu kauza Helvag, dotýkající se OVB, velké finančně poradenské společnosti jsou schopny se vypořádat jak s poškozenou reputací, tak se soudními spory.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Privátní penzijní připojištění pod palbou kritiky

Lidé v Německu by si měli, dokonce musí privátně spořit na důchod. Je ovšem sporné, zda se jim vyplatí uzavírat Riester-smlouvu. Vláda slibuje větší transparentnost v množství nabídek. Odborníci se dohadují o smyslu soukromého připojištění. Sama transparentnost to ovšem nezachrání.

Text: Redakce

02. 10. 2012


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • poradce

    7 dubna, 2009

    Na únorovém FKT OVB ČR se Frahnert z problémů AWD v Rakousku pomalu veřejně radoval a teď musel zveřejnit výsledky OVB AG podle kterých přišla OVB jen v Německu za poslední rok o 14.5% poradců na plný úvazek! Z výsledků je jasné že OVB už umí jen vysávat nevzdělané klienty střední a východní Evropy z tradičních trhů musí utíkat. Inu – kdo se směje naposled….

    Odpovědět

  • David

    15 dubna, 2009

    Už tě napadlo, že trh v Německu je hodně nasycený a že není tak jednoduché se tam prosadit a proto je úbytek finančních poradců nevyhnutelná věc? Ti, kteří poradenství berou jako službu pro klienta se bát nemusejí ať jsou z téměř jakékoliv poradenské společnosti.

    Odpovědět