CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Petr Zámečník

10. 07. 2012

2 komentáře

Finančně poradenské společnosti na Wikipedii: Mohou se bát…

 


 

Wikipedie je otevřená encyklopedie tvořená lidmi. V množství informací a způsobu jejich získávání se pochopitelně nelze vyvarovat chyb. Přesto je kvalita informací v encyklopedii Wikipedia.org srovnatelná s kvalitou informací v Encyclopedia Britannica[1].

V české Wikipedii nejsou popsány zdaleka všechny velké finančně poradenské společnosti působící na českém trhu. Chybí kupříkladu Broker Consulting, ale svůj „profil“ v encyklopedii nemá ani společnost Partners Financial Services (ani pod starším názvem PFLP) či ZFP akademie. Kapitol sice naleznete, ale dočtete se pouze o nejznámějším a největším ze sedmi římských pahorků. Kdo tedy na Wikipedii je?

Z největších finančně poradenských společností na českém trhu na Wikipedia.org jsou tři: AWD, Fincentrum a OVB. Všechny mají uvedenou stručnou historii firmy i (případně) mateřské skupiny a nezapomínají vyčíslit své úspěchy na poli vzdělávání i v nejrůznějších testech či soutěžích. Šíře informací o nich se ale značně liší.

AWD na cs.Wikipedia.org

AWD spolupracuje s Ekonomicko-správní fakultou Masarykovy univerzity a financuje svou nadaci Pomoc dětem, která působí v Česku, Německu, Rakousku a Švýcarsku. „Jejím účelem je dobročinná a nezištná pomoc dětem, u kterých jsou bez této pomoci ohroženy šance na existenci a vývoj. Hlavními prioritami nadace je záchrana života, zmírnění nemocí a zlepšení kvality života,“ uvádí Wikipedie o nadaci.

Další informace pro AWD již nejsou příliš příznivé. Kritika společnosti je svým rozsahem delší než kritika u OVB Allfinanz. Na AWD si podle Wikipedie stěžují nejen klienti, ale také poradci.

Kritika ze strany klientů se týká především kauzy Immofinanz. „Od března 2009 se u rakouského Verein für Konsumenteninformation (VKI) (svaz pro spotřebitelské informace) přihlásilo celkem 6500 poškozených AWD k plánované hromadné žalobě kvůli zprostředkování akcií společností Immofinanz a Immoeast, které prudce klesly v kurzu. Důvodem žaloby je výtka, že poradci AWD vychvalovali od konce 90. let akcie Immofinanz jako absolutně bezpečnou investici.“

REKLAMA

Kauza Immofinanz nebyla jen rakouskou záležitostí. „Investice do akcií Immofinanz zprostředkovávala již od svého založení i česká pobočka AWD, přičemž počet poškozených se odhaduje na několik set, konkrétní číslo však AWD neuvádí. Společnost odmítá v této souvislosti jakékoli pochybení,“ přesto ji Česká národní banka udělila pokutu ve výši 750 tis. Kč.

Na AWD si stěžují ale i její (bývalí) spolupracovníci: „Podle shodných zpráv velkého počtu dřívějších spolupracovníků je majetková situace většiny poradců AWD velmi špatná. Důvodem je skutečnost, že si koncern účtuje poplatky a vedlejší náklady za využívání infrastruktury AWD. Tyto poplatky je třeba uhradit i tehdy, když není poradce úspěšný. Mimoto se často referuje o nevýhodných výpočtech provizí k tíži samostatných obchodních zástupců. Na jednotlivých pracovištích je následkem toho často enormě vysoká fluktuace a pracovníci, kteří se dostali do ekonomické závislosti, jsou z části předluženi a nacházejí se pod ohromným prodejním tlakem.“

Proti textu ve Wikipedii se ohradila AWD Česká republika: „Texty obsažené v této kritice se vztahují k AWD působící v Německu a v Rakousku. Zatímco texty jsou spojené s AWD Česká republika. AWD Česká republika působí zcela odděleně a tato kritika ji poškozuje. Informace naplňují znaky jednání nekalé soutěže (ve smyslu ust. § 44 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů). Konkrétně se jedná o protiprávní jednání ve formě zlehčování ve smyslu ust. § 50 obchodního zákoníku, kdy jsou o společnosti AWD Česká republika s.r.o. uváděny a šířeny nepravdivé údaje způsobilé přivodit společnosti AWD značnou újmu. Z tohoto důvodu bych chtěl Kritiku z tohoto výrazu vymazat.“

Na tuto námitku wikipedisté reagovali: „Dle výroční zprávy AWD Holding A.G tato drží zprostředkovaně 100% podíl v AWD Česká republika, tedy dělit či přejmenovávat myslím není třeba. V sekci kritika je v každém odstavci jasně řečeno, ke které zemi se vztahuje.“

V záhlaví stránky Wikipedie navíc uvádí upozornění: „Tento článek není dostatečně ozdrojován a může tedy obsahovat informace, které je třeba ověřit.“

REKLAMA

Fincentrum na cs.Wikipedia.org

Stránka o společnosti Fincentrum na Wikipedii není významná. Alespoň to uvádí sama Wikipedia: „Předmět tohoto článku nejspíše nesplňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů, hudby či jiné.“ Zítra se s ní navíc již nemusíte setkat: „Pokud nebude z uvedených zdrojů jasné, že předmět tohoto článku podmínky významnosti splňuje, bude odstraněn.“ Termín, po kterém může být odstraněn, je 10. 7. 2012 v 16 hodin.

Stránka obsahuje kromě historie a popisu společnosti pouze výčet úspěchů v nejrůznějších testech finančně poradenských společností a v žebříčku Českých 100 nejlepších firem. Spolupracuje s Fakultou financí a účetnictví VŠE v Praze.

OVB na cs.Wikipedia.org

OVB spolupracuje se Zlatou korunou a je generálním partnerem Czech CFA Society a její Forecasting Dinner. V rámci projektu OVB Vstřícná banka podporuje pravidelný rating retailových bank a podporuje též finanční vzdělávání žáků na základních školách.

V rámci kritiky jsou zmiňovány dvě kauzy: Helvag a Štork. „V roce 1997 začala OVB Allfinanz nabízet produkty švýcarského spolku Helvag, který investoval do realit a steakových restaurací. Minimální vklad byl 200 000 Kč, 10 000 Kč činil vstupní poplatek, přičemž OVB slibovala garantovaný roční výnos ve výši 5,6%,“ uvádí mimo jiné Wikipedie ke kauze Helvag a dodává: „Helvag skončil v červnu 2001, kdy policie učinila razii v sídlech společnosti ve Švýcarsku, Německu, Lucembursku a České republice. Státní zástupce ve Würzburgu obvinil manažery Helvagu ze zpronevěry, podvodu a praní špinavých peněz. Zatčeno bylo celkem 14 lidí.“

Klienti o potížích Helvagu ale měli být informováni až v srpnu 2002… do té doby dále prováděli pravidelné platby. Z České republiky přišlo v kauze Helvag přibližně 1 200 investorů o 300 mil. Kč.

REKLAMA

„Kauza Helvag je mimo jiné uváděna jako jedna z příčin, i když ne hlavní, proč v roce 2007 přestoupilo zhruba 650 spolupracovníků z OVB do nově vzniklé poradenské společnosti Partners. Stejně tak se stala jedním z důvodů, proč řada poradenských společností opustila Asociaci finančních poradců a zprostředkovatelů (AFIZ),“ dodává Wikipedie.

Druhá kauza rozebraná na Wikipedii se týká českého OVB Allfinanz a Lukáše Štorka.

„Důvěrou v poradenství OVB rovněž otřásl případ poradce Lukáše Štorka známého tím, že se při sjednávání finančních produktů neřídil zájmy svých klientů, nýbrž především výší své provize. Z tohoto důvodu byl v únoru 2008 jako individuální člen vyloučen z profesní Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců (AFIZ), a to pro hrubé porušení etického kodexu AFIZ, zatímco OVB ho opakovaně vyhlašovala za nejlepšího poradce. Jako přímý důsledek této kauzy bylo společnosti OVB Allfinanz za vážné pochybení jejích spolupracovníků pozastaveno v říjnu 2008 členství v AFIZ až do přijetí nápravných opatření. OVB reagovala na tuto situaci vystoupením z AFIZ. V dubnu 2010 byla přijata za řádného člena Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF),“ uvádí ke kauze Wikipedie.

Jsou informace ve Wikipedii důležité?

Wikipedia je encyklopedií snad největšího významu mezi encyklopediemi současnosti. Je zdarma, je dostupná na internetu, je téměř ve všech světových jazycích, je živá… a vychází na předních místech ve vyhledávačích, když někdo hledá konkrétní pojem[2]. Důležitost Wikipedie tak není radno podceňovat. Vždyť dala název i spoustě dalším serverům, např. WikiLeaks.

Pro klienty může být i vzhledem k negativní kritice Wikipedie vodítkem, s poradcem z jaké finančně poradenské společnosti má tu čest. A to je důvodem, proč by měly finančně poradenské společnosti hlídat informace i v této encyklopedii. Zřejmě se jim nepodaří prosadit odstranění negativních stránek jejich minulosti, ale mohou alespoň svůj „profil“ na Wikipedii doplnit o pozitivní informace.



[1] Studii prováděl časopis Nature, který vybral z obou encyklopedií články s širokým rozsahem témat a nechal je posoudit relevantními odborníky. V obou encyklopediích bylo ve zkoumaném vzorku po čtyřech fatálních chybách, ve Wikipedii bylo navíc 162 faktických chyb, opomenutí či zavádějících tvrzení, v Britannice bylo takových chyb 123 ve 42 vrácených posudkcích z každé encyklopedie.
Zdroj : Cnet.com, 15. 12. 2005

[2] Kupříkladu při zadání hesla „AWD“ ve vyhledávači Google.com je v Česku odkaz na Wikipedii na třetí pozici, při zadání „OVB“ je na páté (OVB Holding je první) a jen „Fincentrum“ je zapadlé na poslední pozici první stránky. (k 10. 7. 2012)

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Michael

    11 července, 2012

    Až budou na wikipedii pravdivé informace, teprve pak se může stát zdrojem informací. Nepravdivých údajů jsem si všiml v úplně jiném oboru, ve kterém se dá pravdivost ověřit.

    Odpovědět

  • Radek

    12 července, 2012

    Kde? Zajímá mě to. Díky.

    Odpovědět