CZK/€ 24.715 -0,18%

CZK/$ 22.745 -0,51%

CZK/£ 28.792 -0,16%

CZK/CHF 25.172 -0,35%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 12. 2023

0 komentářů

Glosa Je globální válka jen teoretickou možností?

 

Zaujal mě text Wesse Mitchella ve Foreign Policy s názvem “America Is a Heartbeat Away From a War It Could Lose”. Píše především o USA, ale implikace pro NATO, respektive Evropu, jsou zřejmé. Mimo jiné přejít na válečný typ ekonomiky, navazování aliancí, investice do vědy a výzkumu… Níže jsou mé výpisky z jeho textu.

Loading



 

Spojené státy jsou jen kousek od světové války, kterou by mohly prohrát. V případě čínského útoku na Tchaj-wan by Spojené státy jen těžko dokázaly útok odrazit a zároveň udržet tok podpory pro Ukrajinu a Izrael. Není to proto, že by Spojené státy upadaly. Je to proto, že na rozdíl od Spojených států, které potřebují být silné na všech třech těchto místech, musí být každý z jejich protivníků – Čína, Rusko a Írán – silný pouze ve svém domovském regionu, aby dosáhl svých cílů.

Spojené státy již dříve vedly války na více frontách. V minulých konfliktech však vždy dokázaly své protivníky převálcovat. To už dnes neplatí. Čínské námořnictvo je již nyní větší než námořnictvo Spojených států, pokud jde o samotný počet lodí, a každé čtyři roky se rozrůstá o ekvivalent celého francouzského námořnictva (podle náčelníka štábu francouzského námořnictva asi 130 plavidel). Pro srovnání, americké námořnictvo plánuje v příštím desetiletí rozšíření o 75 lodí. Jak říká biblické přísloví, strach je počátkem moudrosti.

Globální válka už není teoretickou eventualitou, o níž debatují političtí experti, ani horečnatým snem domnělých jestřábů a militaristů. Je to reálná a předvídatelná, ne-li bezprostřední možnost.

Bezprostřední prioritou Spojených států musí být zajištění toho, aby Ukrajina, Izrael a Tchaj-wan měly zbraně, které potřebují k obraně. To nebude možné, pokud Spojené státy nedají do pořádku svou obranně-průmyslovou základnu. Od začátku rusko-ukrajinské války se celková americká obranná výroba zvýšila o pouhých 10 % – i když tato válka ukazuje ohromující spotřebu vojenské munice ve velkém konfliktu mezi průmyslovými mocnostmi ve srovnání s omezenými protipovstaleckými operacemi z nedávné minulosti.

REKLAMA

Situace je natolik vážná, že Washington možná bude muset uplatnit zákon o obranné výrobě a začít převádět část civilního průmyslu na vojenské účely – včetně přesměrování materiálů určených pro spotřební hospodářství, rozšíření výrobních zařízení a revize ekologických předpisů, které komplikují výrobu válečného materiálu -, aby byla průmyslová základna USA připravena na mobilizaci. Hlavní západoevropští členové dosud nesplnili slib, který dali před více než rokem na summitu bloku v Madridu, že na východním křídle NATO rozmístí jednotky o velikosti brigády.

Evropané budou muset přehodnotit svou nechuť k jaderné energii, američtí pokrokáři budou muset přehodnotit omezení, která si sami stanovili a která omezují schopnost Spojených států zvyšovat výrobu energie. Nic z tohoto seznamu není snadné. Spojené státy a jejich spojenci však vstupují do období těžkých rozhodnutí. To, co se děje na Ukrajině a v Izraeli, by se ještě před několika lety zdálo nepředstavitelné… Američané a jejich spojenci si musí začít dělat pořádek ve svých záležitostech již nyní, aby se neocitli nepřipraveni na globální konflikt, pokud k němu dojde.

Autor:  David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností spoření na stáří o produkty bankovního a investičního typu. Stát tedy nově umožňuje čerpat daňovou podporu celkem na čtyři produkty. Ke stávajícímu penzijnímu připojištění a životnímu pojištění přibyl DIP a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *