CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

20. 06. 2018

0 komentářů

Fondy kvalifikovaných investorů: Jak fungují?

 

Jak fungují fondy kvalifikovaných investorů a byznys kolem nich? A jak se liší od běžných otevřených podílových fondů? (video)

Loading



 

Martin Viktora, moderátor: Čím se vaše společnosti zabývají?

Emil Šťáva, místopředseda představenstva CARDUUS Asset Management: Společnost CARDUUS Asset Management vznikla na počátku tohoto desetiletí. Působili jsme ze zahraničí, ale v důsledku vývoje a růstu aktiv jsme požádali o licenci Českou národní banku. Licence zahrnuje obhospodařování fondů jako takových, ale i obhospodařování majetku bonitních klientů.

Martin Viktora: Zabýváte se tedy i správou FKI [fondů kvalifikovaných investorů – pozn. red.]?

REKLAMA

Emil Šťáva: Ano, FKI je jeden z instrumentů, který nám naše licence umožňuje realizovat.

Martin Viktora: Pavle, vy jste členem investičního výboru INVEST GATE Funds SICAV. Vy jste tedy sám přímo zaměstnanec fondu kvalifikovaných investorů…

Pavel Holečka, člen investičního výboru INVEST GATE Funds SICAV: … přímo zástupce fondu, ano. Fond je pod investiční společností Delta. Každý FKIčkový fond musí být pod investiční společností svého obhospodařovatele.

Martin Viktora: Dostáváme se k tomu, co to fond kvalifikovaných investorů je. Mohl byste vy přiblížit divákům?

REKLAMA

Emil Šťáva: Z definice názvu „fond kvalifikovaných investorů“ je způsob investování, který má své zákonné normy a je určen kvalifikovaným investorům. Co kvalifikovaný investor znamená? Kvalifikovaný investor je osoba, která disponuje určitým majetkem v minimální výši a která zároveň disponuje určitými znalostmi, které odpovídají rizikovosti nebo zaměření daného fondu.

Martin Viktora: Jak se pozná takový kvalifikovaný investor, Pavle?

Pavel Holečka: Takový investor musí doložit, že má potřebné znalosti a zkušenosti. To většinou se děje přes investiční dotazník. A pak je to samozřejmě o tom poznat klienta, abychom viděli, že již má zkušenosti z třídy aktiv. Je to o osobní zkušenosti poznat toho investora, klienta. A zjistit, že si je opravdu vědom všech rizik a toho, jak to funguje.

Martin Viktora: Emile, vy jste hovořil o tom, že jste přenesli vaše podnikání ze zahraničí sem. Ale obě vaše společnosti fungujete podle českého práva. Existují i fondy kvalifikovaných investorů podle jiných právních úprav?

Emil Šťáva: Ano, je to tak. Tím, že působíme na poli Evropské unie, tak role investičního manažera může být vykonávána i v zahraničí. V Čechách máte zhruba 150 – 160 fondů, to je číslo z konce roku 2017, které jsou SICAV, tedy fond s proměnlivým základním kapitálem, které jsou registrovány v České republice. A zhruba další číslo ve stejném objemu je registrováno v zahraničí v jurisdikcích Malty, Lucemburku apod., kde česká investiční společnost působí jako obhospodařovatel.

Martin Viktora: Proč vy jste vsadili na Českou republiku a nevsadili jste třeba na Maltu, Lucembursko nebo jinou legislativu?

Pavel Holečka: My chceme být českým fondem pro českého investora. Z toho důvodu nám přišlo logické, abychom využili domácí českou legislativu. Navíc myslím, že zatím jsou podmínky nastaveny tak, že je to spíš výhoda. Na základě stejné legislativy můžeme fungovat v České republice.

Emil Šťáva: Doplnil bych k tomu, že je to ještě o nákladech. V Lucemburku jsou zhruba dvojnásobné, na Maltě je to řekněme o 20 – 30 % více, to by ale řekli spíše právníci, kteří se strukturováním a položením toho kterého fondu do té které jurisdikce. Je to komfortem obsluhy a přímým dozorem regulátora v České republice.

Martin Viktora: Podle mých znalostí jedním ze základních rozdílů oproti otevřeným podílovým fondům FKI mají vyšší požadavek na minimální investici. Pavle, jak to je?

Pavel Holečka: Minimální investice je 1 mil. Kč, přičemž následující další může být nižší. Nicméně 1 mil. Kč je hranice, pod kterou nesmí spadnout investor nikdy. Dříve byla částka mnohem vyšší – 3,5 mil. Kč. Přeci jen byla cílová skupina výrazně užší. Dnes 1 mil. Kč dává příležitost oslovit mnohem více potenciálních investorů.

Emil Šťáva: Ona ta hranice zanikla někdy v polovině roku 2016, ale do určité míry je zachována. Určitý rozdíl je v tom, že na investora, který je ochoten nebo schopen vložit 1 mil. Kč, je oproti čestnému prohlášení, že produktu rozumí, že má určité znalosti a že mu to jeho finanční situace dovoluje, tu finanční situaci musí zkoumat i fond. A zkoumá to pomocí různých investičních dotazníků, kde se táže na jeho majetkové poměry, zda investice a její nezdar ohrozí atd. Je to 5 – 6 stránkový dokument, který zkoumá jeho finanční poměry a objektivní schopnost rizika – kolik peněz má – a subjektivní. Někdo může říkat, že je velmi konzervativní investor, ale může vzít expozice, které se neshodují s tím slovem. A investor od 125 tis. EUR nebo ekvivalent, tam fond nemusí zkoumat takovéto poměry. Pokud je investor schopen investovat takovouto částku, předpokládá se, že investor má jednak znalostní profil a jednak, že mu jeho finanční situace toto dovoluje.

Pro pokračování rozhovoru sledujte video od 8. minuty.

Odborný server Investujeme.cz je mediálním partnerem projektu FINfest, v rámci něhož video vzniklo.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *