CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Jan Traxler

30. 04. 2019

0 komentářů

Fond-show: Templeton Global Bond

 

Templeton Global Bond je jeden z nejstarších, největších a nejúspěšnějších dluhopisových fondů na světě. Výnosy dlouhodobě poráží i většinu akciových fondů.

Loading



 

Fond Templeton Global Bond funguje od roku 1991 a dnes obhospodařuje majetek v hodnotě necelých 15 miliard dolarů. Spravuje ho renomovaná investiční skupina Franklin Templeton Investments.

Portfolio manažerem fondu Templeton Global Bond je již od roku 2002 Michael Hasenstab, který byl v minulosti mnohokrát oceněný jako manažer roku agenturou Morningstar, Lipper nebo časopisem Forbes. Samotný fond se také pyšní nejvyšším pětihvězdičkovým ratingem od Morningstar.

Tabulka 1: Základní údaje fondu

Správce fondu Franklin Templeton International Services
Manažer fondu Michael Hasenstab
ISIN LU0768356593 (CZK), LU0152980495 (EUR), LU0252652382 (USD)
Vznik fondu 28. 2. 1991
Velikost fondu 14,8 mld. USD
Rating Morningstar *****
SRRI (1-7) 4

Investiční strategie fondu

Fond Templeton Global Bond investuje převážně do státních dluhopisů, a to různě po světě. V menší míře může investovat i do podnikových dluhopisů, ale převážně investuje do dluhopisů státních. Má poměrně koncentrované portfolio, většinu majetku fondu aktuálně tvoří dluhopisy Mexika, Koreje, Brazílie, Indie a Indonésie. Drobné pozice pak ještě zaujímají Argentina, Ghana, Filipíny a Kolumbie.

Vše tedy rozvíjející se trhy. Nicméně jedná se o státy, které mají nižší zadluženost než USA či Evropa. Ale s výjimkou Koreji se potýkají s vyšší inflací. V důsledku toho jsou zde také výrazně vyšší úrokové sazby, než jsme zvyklí u nás. Mexické, brazilské, indické i indonéské dluhopisy nesou úroky kolem 8 % ročně. Průměrný hrubý výnos do splatnosti dluhopisů v majetku fondu je aktuálně 8,35 % p.a.

Když od tohoto čísla odečteme nákladovost fondu a náklady na měnové zajištění, je jeho čistý výnosový potenciál aktuálně až kolem 6 % p.a. Nicméně dalších 10 – 15 % ročně na jednu či druhou stranu tu dělají pohyby kurzů měn. Měny jako brazilský real či mexické peso vykazují velmi vysokou volatilitu.

Většinu dluhopisů kupuje fond v lokálních měnách (aktuálně zejména brazilský real, mexické peso a indonéská rupie). Někdy ale dává přednost i dolarovým emisím nebo měny zajišťuje (aktuálně například korejský won a indickou rupii). Záleží čistě na volbě správce fondu, co v dané chvíli považuje za výhodnější.

Jelikož dluhopisy na těchto rozvíjejících s trzích jsou velmi citlivé na vývoj kurzu dolaru – když dolar výrazně posiluje, tak to bývá pro exportéry jako Brazílie, Mexiko a Indonésie negativní – fond se zajišťuje proti posílení amerického dolaru dlouhou pozicí na dolar proti euru, japonskému jenu a australskému dolaru. V tomto je strategie fondu unikátní.

Graf 1: Složení portfolia fondu Templeton Global Bond

Templeton Global Bond - složení portfolia

Tabulka 2: Historické výnosy

  EUR USD CZK
1 rok 12,05 % ~ 12,05 % p.a. 2,15 % ~ 2,15 % p.a. 0,57 % ~ 0,57 % p.a.
3 roky 11,86 % ~ 3,81 % p.a. 11,44 % ~ 3,68 % p.a. 4,14 % ~ 1,36 % p.a.
5 let 28,67 % ~ 5,17 % p.a. 4,73 % ~ 0,93 % p.a. -2,45 % ~ -0,50 % p.a.
10 let 89,13 % ~ 6,58 % p.a. 59,71 % ~ 4,79 % p.a.
od založení 169,70 % ~ 6,17 % p.a. 465,57 % ~ 6,36 % p.a. 8,65 % ~ 1,21 % p.a.

Fond Templeton Global Bond patří dlouhodobě k nejúspěšnějším dluhopisovým fondům na světě. Jeho dolarová třída vyplácející měsíční dividendy funguje už od roku 1991 a za tu dobu fond vydělal investorům přes 6 % p.a. Eurová růstová třída fondu funguje od roku 2002 s anualizovanými výnosy taktéž lehce přes 6 % p.a.

Akorát korunová růstová třída založená v roce 2012 zatím výsledkově tápe s anualizovaným výnosem od založení pouhých 1,2 % p.a. Výrazné rozdíly ve výnosech mezi eurovou a korunovou třídou jsou způsobeny měnovým zajištěním. Eurová třída není měnově zajištěná, kdežto korunová třída je měnově zajištěná vůči dolarové třídě.

Fakticky se zde projevuje do rozdílné výkonnosti vývoj kurzu EUR/USD. Všimněte si, že zejména na pětileté periodě jsou výnosy v EUR a v USD značně rozdílné, neboť dolar v tomto období výrazně posílil k euru, takže po přepočtu z dolarů na eura vychází hodnota majetku v eurech vyšší. Vývoj hodnoty korunové třídy se ale odvíjí od vývoje hodnoty dolarové třídy, akorát výnosy jsou oproti dolarové třídě ještě trochu nižší vlivem nákladů na zajištění měnového rizika, které byly v uplynulých pěti letech navíc nezvykle vysoké.

Graf 2: Historický vývoj hodnoty podílových listů (v EUR)

Templeton Global Bond - vývoj hodnoty

Rizika spojená s investicí do Templeton Global Bond

Z pohledu kreditního rizika se jedná o relativně konzervativní dluhopisový fond. I když investuje do dluhopisů na rozvíjejících se trzích, průměrný kreditní rating dluhopisů v majetku fondu je A-.

Taktéž z pohledu citlivosti na změny úrokových sazeb se jedná o konzervativní dluhopisový fond, průměrná doba do splatnosti dluhopisů v majetku fondu je aktuálně kratší než 2 roky. Před časem to bylo zhruba kolem 3 let.

Přesto tento fond vykazuje na dluhopisovou investici poměrně vysokou volatilitu a je zařazen do čtvrté rizikové kategorie dle syntetického ukazatele rizikovosti SRRI. Jeho volatilita (a také historické výnosy) je spíše na úrovni high yield dluhopisových fondů. Je to způsobeno zaměřením fondu primárně na rozvíjející se trhy a pohyby kurzů měn.

Korunová třída fondu zajišťuje měnové riziko vůči primární dolarové variantě. Ovšem v majetku fondu jsou fakticky dluhopisy v různých měnách (brazilský real, mexické peso, indonéská rupie aj.) Na vývoj hodnoty investice tak má zásadní vliv vývoj kurzu dolaru a těchto lokálních měn, ve kterých fond drží dluhopisy.

Tabulka 3: Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek   max. 5,00 %
Výstupní poplatek není
Poplatek za správu 1,05 %
Výkonnostní odměna není
TER (celková roční nákladovost) 1,41 %

Vstupní poplatek fondu je dle statutu max. 5 %, ale jeho faktická výše závisí na distributorovi. Většina obchodníků účtuje u tohoto fondu vstupní poplatek 2,5 %, při vyšším objemu investic i méně. ING Bank aktuálně účtuje třeba jen 1 %. Výstupní poplatek účtován není.

Roční poplatek za správu a udržovací poplatek dohromady činí 1,05 %. Celková roční nákladovost fondu (TER) byla v uplynulém roce 1,41 %.

Závěrečné hodnocení fondu Templeton Global Bond

Templeton Global Bond se nechová jako klasický dluhopisový fond. Nemůžeme ho ani označit za typickou konzervativní investici, jeho volatilita je spíše střední. Jeden rok dokáže vydělat 20 % a druhý pak 10 % ztratit.

Díky své unikátní investiční strategii v zásadě příliš nekoreluje s jinými dluhopisovými fondy a nekoreluje ani s akciemi. Proto se perfektně hodí do vyváženého portfolia. Já ho často s klienty využívám v rámci dluhopisové složky. Velmi dobře například ustál i období mezi roky 2007 a 2009. A i v uplynulém roce, ačkoliv byl nepatrně ve ztrátě (-0,4 %), tak v porovnání s jinými korunovými dluhopisovými fondy dopadl velmi dobře, skončil na druhém místě.

Jeho čistý výnosový potenciál je dlouhodobě někde na úrovni 4 – 6 % p.a. A to dokazují i historické výnosy fondu. Akorát posledních pět let se mu příliš nedařilo. Ale já jsem přesvědčený o tom, že to se brzy změní a tento fond zase naváže na úspěšnou historii.

Autor je privátní investiční poradce a jednatel společnosti FINEZ Investment Management.


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Franklin Templeton Investments a jsou platná k 31. 3. 2019.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *