CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Peter Apolen

20. 09. 2017

2 komentáře

Finportal na Slovensku má problémy. Odchází velká část jeho produkce

 

Největší broker pool na slovenském trhu se štěpí. Ze společnosti Finportal odešel dosavadní obchodní ředitel a akcionář Ondrej Matvija. Odchází i část finančních zprostředkovatelů. Ondrej Matvija hovoří nejméně o polovině produkce. Dva společníci se nyní přou o způsobu vypořádání.

Loading



 

Odchod ze dne na den

Došlo k tomu na přelomu května a června, kdy se Ondrej Matvija podle svých slov jedno ráno nemohl dostat do kanceláře, měl zablokovaný služební telefon a přístup k firemnímu majetku. Byl to podle něj šok a neví, proč k tomu došlo. Ve společnosti Finportal působil od roku 2010 a oficiálně v ní stále ještě má 10% podíl. Dodává ale, že de facto dosáhl až na 50 % akcií firmy, o čemž podle něj svědčilo i rozdělování zisků Finportálu.

Druhý akcionář a předseda představenstva Finportalu, Rudolf Adam, to však popírá. Podíl Ondreje Matviju je podle něho jen 10 %. Slova o 50 % označuje za lež. Firma se podle něj rozhodla o ukončení spolupráce s Ondrejem Matvijom pro jeho nekorektní jednání. „Rozhodli jsme se skončit s manažerským stylem 90. let. Chceme jednat korektně a zodpovědně, aby to, co se dohodne, také platilo,“ vysvětluje rozhodnutí Rudolf Adam.

Ondrej Matvija však říká, že on sám si není vědom žádného pochybení, a krok svého společníka nechápe: „Kdybych byl tak nezodpovědný, jak říká, určitě by z firmy zároveň se mnou neodešla část back office a zprostředkovatelů ze sítě.“ Uvádí, že z centrály firmy odešlo do nově založené společnosti FinO devět lidí a mezi nimi i klíčoví zaměstnanci, zodpovědní např. za obchod. Z obchodní sítě podle informací Ondreje Matviju odchází, anebo by v blízké budoucnosti měli odejít, lidé tvořící nejméně polovinu obchodní produkce Finportalu.

Rudolf Adam ale s těmito čísly nesouhlasí. Z centrály podle něj odešlo šest lidí. Všichni se už mimochodem objevili na internetových stránkách společnosti FinGO na jejích řídících pozicích. Šéf Finportalu eviduje odchod zprostředkovatelů tvořících zhruba 13 % objemu produkce. „Je možné, že jich bude víc, ale momentálně víme jen o těchto,“ konstatuje Rudolf Adam.

REKLAMA

Rozchod ve zlém

Bývalí lídři Finportalu a stále ještě spoluvlastníci firmy se nyní přou o způsobu jejich rozchodu. „Ondrej Matvija odešel s našimi databázemi a důvěrnými informacemi. Ty využívá v nové společnosti, např. při domlouvání nadstandardních podmínek s finančními institucemi,“ obviňuje bývalého obchodního ředitele Rudolf Adam.

Ondrej Matvija se zas staví na obranu struktur, které se z Finportalu rozhodli odejít. Podle jeho informací s nimi firma ruší spolupráci až v posledním možném termínu – 30. den po výpovědi, což je podle něj nefér. „Je to v zásadním rozporu s pravidly, na kterých broker pool stojí, a to svobodou a férovostí. Když se někdo rozhodne s firmou už nespolupracovat, ta by ho neměla držet násilím,“ uvádí.

Dalším problémem je podle něj porušení pravidla nedotknutelnosti „kariéry“. Kariérou se ve Finportále nazývá struktura nebo jednotlivec, která vystupuje vůči broker poolu jako jeden partner. Ten se může ještě dále vnitřně rozvětvovat. To je ale už jen na rozhodnutí dané kariéry a broker pool do toho nevstupuje.

Podle Ondreja Matviju vedení Finportalu oslovuje obchodníky ze struktur odcházejících „kariér“ a přesvědčuje jich ke spolupráci s firmou napřímo. To je podle něj v rozporu s pravidly broker poolu. Pravidlo nedotknutelnosti kariér by mělo podle něj platit i po odchodě kariéry ze společnosti.

REKLAMA

Rudolf Adam uznává, že někteří obchodníci z odcházejících kariér zůstávají ve firmě na vlastní žádost i nadále působit. „Co jim mám říci, když chtějí zůstat? Toto není normální přechod ke konkurenci, jako v případě jiných, ale chaotický proces, kde mnoho FPA (podřízený finanční agent) ani neví, co dělá jejich nadřízený,“ tvrdí. Pravidlo nedotknutelnosti kariér ale podle něj platí vždy.

Dalším problémem v neprospěch odcházejících je podle Ondreje Matviju v zadržování jejich provizí. I to Rudolf Adam odmítá. Dodává však, že z odcházejících provizí zúčtovává společnost pohledávky, např. na předávky nebo jiné dluhy.

Nový subjekt na trhu

Společnost FinGO byla do obchodního rejstříku zapsána v červenci tohoto roku. Její ambicí je poskytovat služby na bázi broker poolu. Vzniká z odcházejících struktur Finportalu a bude působit pod licencí společnosti FinCo. Nemá totiž registraci samostatného finančního agenta v NBS. Bude zatím využívat licenci společnosti FinCo, která patří do portfolia společnosti Broker Consulting.

Za novým subjektem stojí společnosti Largo finance a Finnology. Plánem nové firmy je dosáhnout ročního obratu ve výši 7 mil. EUR.

„My se žádné konkurence nebojíme. Nic tragického se neděje,“ uklidňuje Rudolf Adam a dodává: „Mrzí mě ale to, že z kroků, které Ondrej Matvija dělá, je zřejmé, že jeho jediným cílem je způsobit nám co největší škodu.“

Článek vyšel na odborném serveru Investujeme.sk

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Karel

    20 září, 2017

    Ruda Adam opet v zari reflektoru 🙂

    Odpovědět

  • Milan Černý

    20 září, 2017

    Z peněz „odkloněných“ s Dušanem Doliakem z AXA pojišťovny postavil Rudko Finportál a teď mu to Petr Hrubý rozebírá. Koloběh života. Jenže to nekončí, Matvija je nespolehlivé slovenské hovado, ono se to bude brzy drolit dál.

    Odpovědět