CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Karel Pučelík

03. 02. 2021

0 komentářů

Co zatím přinesla brexitová dohoda

 

„Britské i evropské firmy si musí zvykat na nové uspořádání po odchodu Spojeného království z Evropské unie. Ačkoli smlouva ze závěru minulého roku nepřinesla žádná drastická opatření, problémové okamžiky přece jen nastaly a nastávají. Komplikace však nemusí brexit znamenat jen pro ekonomiku, ale i politický život v Británii. A konečně, omezení dopadají i na české firmy.

Loading



 

Velká Británie má za sebou několik prvních týdnů faktického fungování mimo Evropskou unii. Hned od počátku se ukazuje, že i přes vyjednanou dohodu přinesl nový stav mnoho problémů na několika frontách. V politice, tak i v ekonomice.

Napětí pokračuje na politické úrovni, například ve Skotsku, kde se zanedlouho budou konat volby do tamějšího parlamentu, jež by mohly být takovým „referendem o referendu“. Skotové nesou s odchod z Evropské unie mnohem více těžce než Angličané. A i v referendu v roce 2016 hlasovali většinově pro setrvání. Současná první ministryně Nicola Sturgeonová ze Skotské národní strany tvrdí, že pokud volby vyhraje, tak se hlasování o setrvání ve Spojeném království konat bude. A jelikož je její národní strana ve Skotsku mimořádně silná, můžou tak ve Westminsteru očekávat komplikace.

Potíže se ale objevují i na obchodní a ekonomické úrovni, a to na obou stranách Lamanšského průlivu. Některé z nich jsou úsměvné, například odebírání svačin na hranicích řidičům kamionů. Další už mohou znamenat pro ostrovní ekonomiku výraznější potíže. Zatím tedy nejsou výhody proklamované premiérem Borisem Johnsonem zcela viditelné. Je ale jasné, že pro konečný součet pro a proti brexitu bude prostor až v delším časovém horizontu.

V rozvodové smlouvě bylo dohodnuto, že ani jedna ze stran nesáhne po drastických bariérách pro vzájemný obchod. Jenomže v případě brexitu lze menším překážkám (například zbrusu novému papírování) předejít jen těžko, země přec jen opouští společný trh. A každá obchodní překážka je zároveň nákladem, s kterým musí počítat i britské firmy.

REKLAMA

Nové náklady

„Už teď je jasné, že i když jsme se vyhnuli znovuzavedení cel, tak vzájemný  obchod už nebude tak plynulý a jednoduchý jako před brexitem,“ upozorňuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar „Firmám přibude množství administrativy, budou se muset připravit na problémy v logistice a do budoucna i na rozdílné standardy mezi EU a Velkou Británií, které budou komplikovat vzájemný obchod,“ dodává.

Dodatečné náklady mohou i dlouhodobě proměnit chování společností, hlavně pak britských exportérů. „Brexit a jeho následky zejména pro britské firmy ukazuje, jak nebezpečné je v dnešním propojeném světě stát mimo a myslet si, že nepotřebujeme partnery. Britské firmy zaskočila složitá administrativa, která jim výrazně zvedá náklady a dokonce i britská vláda oficiálně radí, aby si britské firmy zakládaly pobočky v zemích Evropské unie. Což mimochodem vede k tomu, že britské firmy propouštějí Brity a pracovní místa přesouvají do EU, tedy přesný opak ekonomického zázraku, který slibovali brexitáři,“ uvádí prezident a viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

Důsledky dohody ale můžeme spatřovat i doma. I další evropské společnosti pak bude trápit otázka, zda je výhodné hledat odbytiště za kanálem, anebo se poohlédnout jinde, kde lze obchodovat jednodušeji. „Podobně se na Brexit připravovala řada českých firem – některé se prostě smířily s nárůstem byrokracie, ale mnoho z nich si začalo už předem hledat nové zákazníky místo těch britských, aby se jich Brexit nedotknul. Podobně reagovaly i firmy v jiných zemích, takže zřejmě dojde k poklesu obchodu s Velkou Británií. A jelikož se Britům nebude dařit ani vyjednávat slibované supervýhodné obchodní dohody, bude to zejména pro exportní britské firmy náročné období,“ vysvětluje někdejší státní tajemník Prouza.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *