CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: redakce

31. 12. 2020

0 komentářů

Finanční gramotnost: abyste příští rok hospodařili lépe než letos

 

Všichni chceme mít k dispozici více peněz. Jeden z nejjednodušších způsobů, jak toho dosáhnout je zvládat rozumně zpracovat finance a eliminovat zbytečné výdaje. Schopnost generovat a správně spravovat peníze vyplývá z pochopení jejich hodnoty a způsobu, jak s nimi nakládat. Proto je nezbytné, aby lidé porozuměli pojmu finanční gramotnost a také tomu, jak lze tyto finanční dovednosti využít pro správu svých peněz ve svém běžném životě.

Loading



 

Co je finanční gramotnost?

Finanční gramotnost je, zjednodušeně řečeno, schopnost pracovat rozumně se svými penězi tak, aby příjmy převyšovaly výdaje a aby bylo s dostupným rozpočtem postaráno o všechny důležité oblasti a výdaje.

Je to také gramotnost, která ovlivňuje každodenní problémy, které průměrná rodina řeší, když se snaží spravovat své finance, udělat rozpočet, koupit si dům, financovat vzdělávání dětí či zajistit se do důchodu. Nedostatek finanční gramotnosti je problémem nejen pro začínající nebo rozvíjející se ekonomiky. Ani spotřebitelé v rozvinutých nebo vyspělých zemích neprokazují dostatečné pochopení pro finančně principy, aby se vyhnuli finančním nástrahám.

Proč je finanční rozhodování pro spotřebitele stále obtížnější?

  • Spotřebitelé si berou na ramena příliš mnoho finančních rozhodnutí,
  • možnosti úspor a investic jsou komplexnější, než se může zdát,
  • spotřebitelé nejsou dostatečně informováni nebo se řídí zastaralými informacemi,
  • finanční prostředí je dynamické a rychle se mění,
  • existuje velmi mnoho dostupných možností, ve kterých je náročné se orientovat.

Proč je finanční gramotnost důležitá?

Finanční gramotnost je důležitá, protože poskytuje člověku znalosti a dovednosti potřebné pro efektivní hospodaření s penězi. Bez finanční gramotnosti by rozhodnutí nemusela mít pevný základ. Finanční gramotnost pomáhá lépe porozumět finančním konceptům a umožňuje člověku efektivně řídit své finance. Dále pomáhá při efektivním hospodaření s penězi, při přijímání finančních rozhodnutí a při dosahování finanční stability.

Finanční gramotnost navíc poskytuje znalosti a různé strategie, které jsou nezbytné pro váš finanční růst a úspěch. Umožňuje také to, aby se člověk zbytečně nezadlužoval přes různé rychlé půjčky a přebytečné peníze raději investoval efektivním způsobem.

REKLAMA

Důležité komponenty finanční gramotnosti

Správně nastavený a spravovaný rozpočet

Je třeba mít přehled o svých výdajích a třeba si vytvořit finanční plán, který pomůže při sledování výdajů. Váš příjem by měl být vyšší než vaše výdaje. Rozpočet pomáhá při plánování krátkodobých, ale i dlouhodobých výdajů. Umožňuje jednotlivcům odpovídajícím způsobem šetřit. Proto je sestavování rozpočtu nezbytné pro finanční bezpečnost a nezávislost.

Mnoho lidí například vynakládá obrovské množství peněz na pojištění dětí a přitom nejlepší pojištění dětí je kvalitní pojištění rodičů (těch kteří přinášejí do rodinného rozpočtu peníze).

Rozumná správa dluhů

Dluhy vznikají tehdy, když si člověk půjčí a utrácí peníze, které nejsou jeho. Dluh je většinou vnímán negativně, protože je nutné za něj platit úroky. Některé dluhy jsou však i „pozitivní“ – například, když za peníze druhých lidí získáváme aktiva.

Zjednodušeně by se daly dluhy rozdělit podle toho, na co si je půjčujeme: pokud si půjčujeme na něco, u čeho hodnota bude pravděpodobně stoupat (např. investiční nemovitost), může jít o dobrý dluh. Pokud si půjčujeme na něco, kde hodnota bude spíše klesat (různý spotřební zboží), pravděpodobně se jedná o špatný dluh.

REKLAMA

Proto je nutné rozlišovat mezi nezbytnými a zbytečnými výdaji, pomůže to jednotlivci, aby se neutopil ve velkých dluzích.

Úspory

Úspory zajišťují finanční bezpečnost a jsou důležitou finanční rezervou. Před každým investováním peněz je rozumnější nejprve vytvořit si finanční rezervu, která by měla pokrývat alespoň několik měsíců pro živobytí.

Úspory je vhodné použít pouze při neočekávaných neplánovaných výdajích, například při výpadku příjmu, poruchách v domácnosti atd.

Investice

Namísto nečinnosti peněz na bankovním účtu je lze aktivně využít. Investování je především o vytváření hodnot a o zhodnocování vašich financí, abyste si mohli zajistit finance pro budoucnost. Mezi často používané investiční možnosti patří akcie, podílové fondy, nemovitosti či investice do zlata. Důležité je zvážit možnost rizika, zhodnocení a inflace, protože mnoho investiční možností (jako klasické termínované účty) nedokážou pokrýt ani inflaci.

Finančně gramotní jednotlivci využívají své finanční znalosti na lepší finanční rozhodnutí. Od každodenních výdajů až po dlouhodobé finanční plánování. Efektivní hospodaření s penězi znamená použití peněz na podporu vašich osobních cílů – bez ohledu na to, jaké jsou. Je třeba se naučit správně spravovat vaše peníze, a tak si zajistit bezpečnou finanční budoucnost.


Autorka: Dominika Blchová

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční gramotnost Čechů. Jak jsme na tom?

Rekordní inflace, zdražování ve všech sférách každodenního života Čechů, výkyvy na trzích nebo pokračující konflikt na Ukrajině. To jsou aktuální okolnosti, které výrazně ovlivňují stav českých peněženek. Řada Čechů tak řeší dilema, zda utrácet nebo úspory držet a případně v jakých finančních nástrojích. Jak jsou na tom […]

Text: Filip Kučera

01. 11. 2022

Češi ve finanční gramotnosti zaostávají. Peníze drží zbytečně na účtech

Foto: Pixabay.cz   Pro zvládání krizových situací, včetně pandemie, je klíčová i finanční gramotnost. Jak jsou na tom podle vás Češi? Podle lednového měření se ČR pohybuje v mezinárodním srovnání v průměru. Ministerstvo financí (MF) provedlo v lednu 2020 měření finanční gramotnosti dospělé populace v ČR. To navazuje na […]

Text: Daniel Mareš

30. 03. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *