CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Filip Kučera

01. 11. 2022

1 komentář

Investiční gramotnost Čechů. Jak jsme na tom?

 

Rekordní inflace, zdražování ve všech sférách každodenního života Čechů, výkyvy na trzích nebo pokračující konflikt na Ukrajině. To jsou aktuální okolnosti, které výrazně ovlivňují stav českých peněženek. Řada Čechů tak řeší dilema, zda utrácet nebo úspory držet a případně v jakých finančních nástrojích. Jak jsou na tom Češi z hlediska investic?

Vytvářet finanční polštář je nezbytné. Aby z něj neubývalo, je téměř nutností rozhlížet se ve světě investic. Podle průzkumu platformy Portu má téměř polovina (49 %) Čechů zkušenosti s nějakým investičním produktem. Šest z deseti investorů preferuje pravidelné investování. U velké části Čechů vyvolává svět investic stále obavy a nedůvěru. Z těch, kteří nemají zkušenosti s investováním (51 %), jich pětina tvrdí, že investování nerozumí a je pro ně složité.

Loading



 

Mladí do 35 let si věří nejvíc

Téměř čtxři z pěti respondentů, kteří zatím žádné investiční nástroje nevyužívají, uvedli, že jim na investování nezbývají peníze. Častěji takto reagovali lidé s nižším vzděláním, z jejichž měsíčního příjmu mnohdy nelze na investice vyčlenit dostatečný finanční obnos. Mezi dalšími často se opakujícími argumenty se objevovalo také to, že dotazovaní problematice investování nerozumí, vnímají investování jako rizikový podnik a bojí se o své úspory nebo nevěří investičním společnostem či v to, že by investice něco vydělaly.

Skutečností je, že podle zmiňovaného průzkumu více než dvě třetiny Čechů si v investicích nevěří. Nejpokročilejší najdeme mezi muži ve věku 45 – 53 let, kteří žijí v Praze a mají vysokoškolský diplom.

Nejlepší znalosti prokázali respondenti mezi 45 a 53 lety

A jak to vypadalo v testech vědomostí? Potvrzuje se, že s vyšším věkem roste investiční gramotnost. Nejlepší znalosti prokázali respondenti mezi 45 a 53 lety. Největší zásluhu na růstu indexu měli ale lidé mezi 18 – 35 lety: rostoucí inflace a úrokové sazby zřejmě nutí mladší generaci aktivněji řešit osobní finance (nájmy, hypotéky, měsíční rozpočet apod.). Mladí se nejvíce zlepšili v pochopení témat diverzifikace (+ 21 %), rozdílu mezi spořením a investováním (+ 14 %) a v principu složeného úročení (+ 14 %).

Hlavní ekonom Banky CREDITAS Petr Dufek uvádí, že zvýšit finanční gramotnost obyvatel lze pouze vzděláváním, nejlépe už ve škole. „Myslím si, že každý by měl chápat složené úročení, vnímat poplatky a samozřejmě mít základní povědomí o finančních produktech a investicích. Už proto, že si velká část domácností bere čas od času nějaký úvěr, auto na leasing nebo si chce spořit na penzi,“ podotýká Petr Dufek.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Karel

    11 listopadu, 2022

    Co tak různě čtu, tak mi celkem přijde, že se naše finanční gramotnost zlepšuje, ale může to být třeba i jen můj dojem podle toho, co si sám vyhledávám. Nicméně dneska dost ovlivní to jak se vše zdražuje, takže i když má člověk třeba sebe lepší plán, tak mít každý měsíc něco na odklad a ještě na investice úplně nemusí vyjít. Taky jsem se musel uštědřit, ale přesto se měsíčně stále snažím na bondsteru investovat alespoň pár stovek, co tam jde, abych nebyl úplně laxní, protože zas tak mizerně na tom nejsem a tam ty výnosy jsou poměrně dobrý i v tuto dobu.

    Odpovědět