CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

11. 04. 2011

2 komentáře

Důchodová kalkulačka: Jaká bude výše důchodu?

 


 

Nový nástroj, který zpracovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí, má za cíl ukázat lidem, jaký mohou mít důchod, a zároveň bere v potaz, jaký bude mít vstup, nebo nevstup do II. pilíře vliv na velikost důchodů, a o kolik vlastně nové fondy mohou zvýšit důchod. Při výpočtu důchodu totiž rozděluje sumy, které plynou od státu (snížené o peníze plynoucí do soukromého druhého pilíře) a samotný soukromý pilíř, a to jak 3 % z povinného pojistného, tak 2 % vlastních dodatečných prostředků.

Krok MPSV je svým způsobem chvályhodný, protože vnáší do výpočtu důchodů alespoň trochu světla. Popravdě, většina lidí má z dosavadního průběhu důchodové reformy velký guláš a jen málokdo ví, jaké změny lidem přinese. Zatím to bohužel nevědí ani politici, ani společnosti, které budou nové fondy ve druhém pilíři spravovat.

I když není tento nový nástroj ani zdaleka dokonalý, je potřeba říci, že kalkulačka, a hlavně vypočítaný důchod, může být dobrou motivací pro ty, kteří ještě nepřišli na to, že v důchodu od státu dostanou almužnu. A to i v případě, že přestoupí do druhého pilíře a budou mít pocit, že jim to bude stačit.

Nedostatky převažují

Několik podstatných věcí ale tato kalkulačka nebere do úvahy, což v konečném důsledku může výši výsledného důchodu podstatně ovlivnit. Tak například není vůbec jasné, jakým způsobem se důchody v kalkulačce počítají. Již dnes je stanovování výnosů penzijních fondů velmi nepřehledné a závisí pouze na penzijní společnosti, jaký výnos svým klientům připíše a nový nástroj od MPSV do této problematiky mnoho světla nepřináší, protože v souboru nejsou vzorce dostupné.

Stejnou chybou je pak například nezapočtení náhradních dob, jako je studium, mateřská, doba, kdy člověk není zaměstnán apod. Dalším nedostatkem je nemožnost zahrnout do výpočtu sumu, kterou si člověk spoří sám, bez přispění státu, a která může být v konečném důsledku pro celkovou výši důchodu nezanedbatelná.

REKLAMA

Jedním z faktorů, které nakonec výpočet oproti reálnému stavu snižují, je také zanedbání možnosti růstu reálných mezd. Je velmi pravděpodobné, že o několik desítek let bude příjem člověka podstatně vyšší, než je dnes a také odvody a konečný důchod se zvýší.

Další nedostatky naopak vypočtený důchod přinejmenším přikrášlují, a na výslednou sumu důchodu mohou mít velký vliv. Asi největším nedostatkem je ignorování poplatků, které budou lidé při spoření do nových fondů platit. Již dnes je hospodaření penzijních společností významně ovlivněno různými náklady, které snižují celkovou sumu peněz, které jsou lidem vypláceny.

V nových fondech je rovněž nutné počítat s poplatky, které určitě ovlivní jejich celkový výnos. Platí to zejména pro konzervativní fondy, jež budou s ohledem na konzervativnost českých lidí asi nejvíce využívanou skupinou fondů. Výše poplatků sice ještě není stanovena a samotné penzijní společnosti se k této problematice zatím stavějí dosti opatrně, ale v konečném důsledku mohou představovat nezanedbatelné procento z celkové uspořené částky.

Dalším poměrně sporným bodem jsou očekávané výnosy fondů. Dlouhodobé historické statistiky sice dávají určitou představu o možných výnosech v dlouhém horizontu, poslední roky ale ukazují, že na finančních trzích je potřeba počítat se stále častějšími výkyvy a výraznějšími propady, při nichž statistiky z minulosti poněkud ztrácejí platnost. A nelze očekávat, že výnosy budou v příštích letech lepší, než v minulosti.

Článek vyšel na ČeskéReformy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • viglib

    12 dubna, 2011

    zalezitost a rozhodne necekejte, ze nekdo sestroji kalkulacku, ktera vezme v potaz vsechny mozne parametry. Autorovi clanku muzu garantovat, ze i kdyby takovou kalkulacku se vsemi parametry dostal do ruky, tak by ji stejne neumel pouzit.
    Se zbytkem clanku lze souhlasit, fakt, ze nejsou zname poplatky a dalsi parametry, je ovsem znamy, takze prilis nechapu, co noveho nam autor sdeluje.

    Odpovědět

  • Rikša

    13 dubna, 2011

    Kalkulačka MPSV je zjednodušením reálné situace, patrně vznikla jako nějaké cvičení. Nelze se podle takového udělátka orientovat při rozhodování o II. pilíři, zdali ano či ne. Jako metoda je použit výpočtový vzorec I. pilíře (s přísl. parametry), dále je spočítána současná hodnota budoucího fin. toku, do období přiznání důchodu (dle parametrů). Tak aby se při zadané výšce hr. platu dal relativně přepočíst důchod na současnost. Hr. plat není konstantou ve skutečnosti. Největší lapsus je v očekávané velikosti výnosů, zde opět konstanta. V hospodaření fondů se projevují tržní rizika (ale i další), která se obtížně modelují např. pomocí teorie hodnoty v riziku. Na základě scénáře vývoje očekávaných výnosů je možné v kalkulačce zadávat požad. hodnoty. Ty nejsou konstantní v tak dlouhém horizontu. Proto je tento nástroj pouze excelovským cvičením. Skutečné modely očekávaných výnosů a rizik jsou cvičením spíše na rok, než narychlo spíchnutým.

    Odpovědět