CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Daniel Mareš

03. 03. 2020

4 komentáře

Do čeho se v roce 2020 vyplatí investovat?

 

Jaká je v letošním roce vhodná investice pro domácnosti, podnikatele a firmy? Nechat volné finanční prostředky ležet na bankovním účtu není vhodným řešením.

Loading



 

Vít Hradil, makroekonomický analytik Raiffeisenbank (RB) pro server investujeme.cz uvádí, že v první řadě je nutné připomenout známou pravdu. Univerzální investiční doporučení neexistují, jelikož je vždy nutné zohlednit specifické potřeby investora, časový horizont, toleranci rizik apod.

„Stejně tak je známo, že i nejlepší investice může – zvláště pak na kratším horizontu – selhat a je tak vhodné diverzifikovat. Nejdůležitější rada ovšem je, že by nikdo neměl vkládat peníze do čehokoliv, čemu nerozumí,“ Vít Hradil.

Důvod je jednoduchý – peníze lze vydělat jen tím, že přechytračím průměr ostatních investorů. Pokud máme o investici podprůměrné znalosti, není příliš pravděpodobné, že se zařadíme mezi vítěze.

TIP: Zajímají vás další způsoby investování peněz? Přečtěte si tento článek

REKLAMA

V módě bude „zelený“ přístup

Podle osloveného odborníka RB mají velký potenciál „zelené“ investice. Ať už globální debata o klimatických změnách a udržitelném rozvoji dopadne jakkoliv, je téměř jisté, že minimálně na horizontu jednoho roku (a spíše i déle) bude „zelený“ přístup v módě, a tudíž k sobě bude natahovat kapitál. Navíc se k této variantě čím dál více kloní i evropské instituce (Evropská komise, Evropská centrální banka) a lze tedy očekávat i podporu z těchto míst.

Prezidentské volby v USA a americké akcie

V letošním roce mají šanci na další pokračování dobrého období také americké akcie. „Tamní ekonomika na rozdíl od té evropské nadále odolává ochlazení. Prezident Donald Trump udělá ve volebním roce cokoliv, aby se ekonomice dařilo, a pokud zvolen bude (což považuji za pravděpodobné), bude to zřejmě trhy přijato s radostí. Trhy se obecně spíše bojí jeho konkurentů z demokratické strany,“ myslí si Vít Hradil.

Do kryptoměn investujte s rozvahou

Vyloučené není ani další obnovení zájmu o kryptoměny, ačkoliv zde se spíše než o investici jedná o spekulaci. Bitcoin je prezentován a mnohými i vnímán jako virtuální zlato a mělo by mu tudíž svědčit zpomalení globální ekonomiky. „Zároveň v posledních letech prošel poměrně dramatickou korekcí, a má tak prostor k návratu do dřívějších výšin. Vzhledem k extrémní rizikovosti a volatilitě bych ovšem doporučoval do kryptoměn dát pouze takový objem peněz, který je člověk ochoten kompletně ztratit. Vnímal bych to tedy spíše jako jakýsi adrenalinový sport,“ popisuje analytik RB.

Investice do Dluhopisů Republiky

Anna Fuksová z Ministerstva financí (MF) pro server vysvětluje, že investování je spíše předmětem individuální preference. Důležitým aspektem bezesporu je, aby investice byly co nejvíce pokud možno diverzifikované. „Domácnosti mohou například investovat do Dluhopisu Republiky. Pro občany se jedná o vhodný investiční nástroj, protože stát takto nabízí jeden z nejbezpečnějších konzervativních způsobů spoření s garantovaným výnosem a garancí splacení dlužné částky,“ podotýká Anna Fuksová. Rovněž je jejich majitelům umožněno jednou ročně požádat o splacení před datem jejich konečné splatnosti s nárokem na výnosy za všechny předchozí výnosové období.

REKLAMA

Na investice má vliv obava z dalšího ekonomického vývoje

Odborníci se shodují v tom, že negativní vliv na investice a celou ekonomiku v roce 2020, může mít slabá zahraniční poptávka. „Vývoj nových zakázek v průmyslu, stejně jako zhoršující se důvěra podnikatelů jsou oprávněným důvodem k obavám z dalšího ekonomického vývoje. Tím nejhorším, co se v takové situaci může stát je to, že firmy ze strachu přestanou investovat, začnou omezovat zaměstnanost a nakonec ovlivní i náladu spotřebitelů, kteří zredukují své nákupy. To by byl asi nejhorší scénář pro letošní rok,“ vysvětluje pro investujeme.cz analytik Československé obchodní banky (ČSOB) Petr Dufek.

Investoři jsou, ale byty ne

Dalším problémem je podle Dufka například tuzemské stavebnictví a nedostatek zaměstnanců. „To je nyní hlavní překážkou dalšího růstu tohoto odvětví. Firmy mají zakázky, investoři peníze, a dokonce i projekty, nicméně chybí kapacity a občas i materiál. Růst cen stavebních prací, materiálů, a nakonec i hotových děl (vč. bytů) je jen logickým důsledkem,“ myslí si specialista ČSOB.

Také si přečtěte: Investice do nemovitostí jedině s hypotékou

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    3 března, 2020

    Hlavně se vyplatí za jakékoliv tržní situace investovat do vzdělání svého a svých dětí. Tím by měl vždy začínat každý podobný článek.

    Odpovědět

  • Jiří

    18 března, 2020

    Tak souhlas, že je dobré investovat do sebe a svých ratolestí, ale přikláním se i k tvrzení v článku, že je to předmětem individuálních preferencí a zrovna jak jsou nyní v kurzu kryptoměny, tak za pár let už tomu tak nemusí být. Nedávno jsem se o tom bavil se svým Partners poradcem, protože jsem měl zájem rozmnožit svoje finance a dohodli jsme se pro začátek na fondech a že jak budu spokojený, tak to případně rozšíříme dál.

    Odpovědět

  • Rozbité prasátko

    23 března, 2020

    Je zajímavé v retrospektivě pročítat podobné články a to především s ohledem na současnou nepředvídatelnou situaci způsobenou koronavirem. Každopádně souhlasím s komentáři, že investice do vzdělání je asi to nejlepší, za co lze utratit peníze. A především teď během nucených home officů je na sebevzdělávání perfektní chvíle! Ratolesti jsem ve svém článku pominul, ale na zbytek nápadů Rozbitého prasátka se můžete podívat zde: https://rozbiteprasatko.cz/do-ceho-investovat-2020/

    Odpovědět

  • Daniel

    10 září, 2020

    Tak investovat peníze do dětí je snad samozřejmost, to se tady vůbec nemusí řešit. Ale co se týče investovat s vidinou toho že se peníze vrátí více zhodnocené je něco jiného. Pro mě je třeba jistota zlato, já třeba vkládám peníze do cihly, táta kupuje mince s dobrý poměrem gramů zlata a limitace, má to i jako koníčka, naposledy koupil nějakou minci s Napoleonem v bitvě u Slavkova, fakt docela zajímavý kousek.

    Odpovědět