CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

8 čísel, která vám řeknou vše o nezaměstnanosti v ČR

 

Minulý týden byla uveřejněna nová čísla o české nezaměstnanosti, která klesla na hodnotu 2,6 %. Stále tak trvá nedostatek pracovních sil, které české podniky hledají na trhu práce nesnadno a dlouho. Pojďme se podívat na důležitá čísla, která byste měli vědět o nezaměstnanosti v ČR.

Loading



 

2,6% nezaměstnanost

V říjnu byla zaznamenána pouze 2,6% nezaměstnanost, míra nezaměstnanosti se snížila z předchozí hodnoty 2,7 % a opět ubylo lidí, kteří aktivně hledají práci. Vypadá to, že kdo pracovat chce, najde v současné době práci bez problémů a extrémně rychle. Tento trend by měl pokračovat i dále, zatím je odhadováno, že průměrná letošní nezaměstnanost by neměla přesáhnout 3% hranici.

O 0,2 % meziročně méně

Meziročně se míra nezaměstnanosti snížila o dalších 0,2 % a to už loni byl český pracovní trh téměř vyčerpán. K tomuto dalšímu poklesu přispěla především sezónní zaměstnanost a stále doznívající turistická sezóna, která trvala díky teplému počasí déle než obvykle. Česká republika dosahuje v indikátorech zaměstnanosti stále rekordních hodnot a míra nezaměstnanosti je aktuálně nejnižší v EU. Míra nezaměstnanosti v ČR se tímto nejspíš dostala na své dno, v dalším období bude spíš už jen růst s tím, jak se budou omezovat sezónní práce v turistických službách a ve stavebnictví.

2,8 % ročně

Průměrná roční míra nezaměstnanosti byla v roce 2018 na úrovni 3,2 %. Za rok 2019 se očekává pokles této průměrné míry až na 2,8 %. Tím se Česká republika opět zařadí mezi státy s nejnižší úrovní míry nezaměstnanosti v EU. Tento trend by mohl přetrvat i v roce 2020, kdy se čeká průměrná roční nezaměstnanosti kolem tří procent, nejspíše míra nezaměstnanosti v dalším roce mírně překročí 3 %. Je ale otázkou, jak tím zahýbá očekávané zpomalení hospodářského růstu na zhruba 2 %.

196 518 nezaměstnaných na úřadech práce

Počet nezaměstnaných v tomto roce už podruhé klesl pod celkový počet 200 tisíc. Nezaměstnanost je ovšem už teď tak nízká, že prakticky nemá, kam by mohla dále klesat. Je tak možné očekávat, že snižování míry nezaměstnanosti už nebude dále pokračovat. Česká ekonomika bude dle výhledů spíše zpomalovat a navíc bude stoupat sezónní nezaměstnanost.

REKLAMA

53,6 % nezaměstnaných žen

Ženy tvoří o trošku více než polovinu všech nezaměstnaných, celkem je na úřadech práce registrováno 105 393 nezaměstnaných žen.

377 453 pracovních míst

Úřady práce v říjnu registrovaly celkem 337 000 volných pracovních míst, což bylo znatelně více než nezaměstnaných. Je jasně vidět, že česká ekonomika se stále nachází nad úrovní svého potencionálního HDP a přirozené míry nezaměstnanosti a je otázkou, jak dlouho ještě tento převis na trhu práce bude fungovat. Vytváří to přirozený tlak na růst mezd, což ostatně bylo vidět i během letošního roku, kdy průměrná mzda vrostla na 34 105 Kč (průměr z poloviny roku 2019) a do konce letošního roku nejspíš průměrná mzda překročí hranici 35 000 Kč, růst mezd by měl pak pokračovat i v novém roce.

Také si přečtěte: Jak je to se zaměstnáváním cizinců v ČR

1 na 10

Převis volných pracovních míst na počet nezaměstnaných je tak zhruba 1:2, na jedno člověka, který hledá nové pracovní místo, připadají dvě pracovní nabídky. Jsou ale velké rozdíly mezi jednotlivými okresy, tradičně můžeme najít v ČR místa s téměř nulovou nezaměstnaností, například v Praze a v dalších velkých městech, kde na jednoho hledajícího novou práci připadá až 10 volných pracovních míst. Problém je ovšem ve struktuře nezaměstnanosti, stále převažuje poptávka spíše po méně kvalifikovaných pozicích, jako jsou dělníci, pracovníci ve stavebnictví a další pomocní pracovníci. Tuto statistiku ale mírně zkresluje fakt, že firmy často volná pracovní místa nehlásí na úřad práce.

Německý zahraniční obchod roste meziměsíčně o 1,5 %

Během léta se objevovaly obavy, že německá ekonomika zpomaluje a že recese následně ovlivní zásadním způsobem i českou ekonomiku a pracovní trh. Jak ale ukazují poslední statistiky za září, tak německý zahraniční obchod opět rostl, ještě ale je brzy hodnotit, jestli taková změna v klíčovém indikátoru znamená, že se žádná krize konat nebude.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *