CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

McAfee: bitcoin za milion a dva roky poté

 

Přesně před dvěma lety, 29. listopadu 2017 předpověděl John McAfee (jedna z předních světových e-osobností), že do tří let, konkrétně do konce roku 2020, bude hodnota bitcoinu jeden milion amerických dolarů. Prostě bitcoin za milion. Předpověď byla v období raketového růstu, rozšíření povědomí o kryptoměnách i mezi laickou veřejnost a v době, kdy bitcoin viděl každý růžově.

Loading



 

Bylo to podobné, jako když na začátku 20. století předpovídali klidný čas a století míru. Ještě před tím, než přišla první i druhá světová válka, než začala studená válka a všechny další okrajové války 20. století. Bylo to období optimismu a eufemismu, radosti z nepoznaného a s hromadou pozitivního očekávání. Stejně tak před dvěma lety bitcoin rostl a s ním celá kryptokomunita.

V tuto chvíli přišel John McAfee a předpověděl bitcoion v hodnotách kolem půl milionu dolarů. Předpověď poté ještě upřesnil, aby lépe odpovídala tomu raketovému růstu v závěru roku 2019.

Místo bitcoinu za milion následovala korekce

Začátkem roku 2018 byla cena bitcoinu korigována a rozhodně to nevypadalo na to, že bude milionová předpověď někdy dodržena. McAfee se ale svého názoru nevzdal a dále si za ním stál. Ona ostatně velká kolísavost a nestálé hodnoty je jedna ze základních vlastností bitcoinů už několik let. A po strmém růstu zatím vždy následoval víceméně stejně strmý pokles.

Předpověď například ukazuje, o kolik procent současný stav zaostává za předpovědí, o kolik procent méně bitcoin stojí a kolik dnů by mu podle současného vývoje trvalo, aby předpověď dohnal.

Dva miliony jsou vždycky víc než jeden

McAfee ale stále neztrácí svůj optimismus. A sebral odvahu a předpověď modifikovat. Konkrétně ji zvýšil na 2 miliony dolarů za jeden bitcoin na konci roku 2020. Jeho argumentace je postavená především na:

REKLAMA

  • vzácnosti bitcoinu, hodně se jich ztratilo, ty současné se spíše hodlují, těch budoucích se těží stále méně, vzácnost ještě dále umocní následný halving (tedy snížení odměny při těžbě a dokončení bloku),
  • dále pak na faktu, že centrální instituce už kryptotrh otestovaly (Venezuela) a nyní kryptoměny začnou užívat jako součást devizových rezerv,
  • ekonomická recese také přinese riziko do běžných investic, takže více lidí bude ochotno diverzifikovat svůj majetek i do kryptoměn.

Bude rok 2020 rokem kryptoměn

Rokem kryptoměn měl být už 2018, ale podle nejnovějších předpovědí to bude až rok 2020. A možná ani to ne, on jeden u těch kryptoměn nikdy neví. Slibují převratné technologie, slibují nové pojetí peněz. Přitom ale stále bojují s jedním menším problémem. Vlastně nejsou ničím užitečné.

Můžete s nimi zaplatit. Ale nikdy nebudete vědět moc dopředu, kolik vás co bude stát, protože cena kryptoměn je opravdu extrémně volatilní. Taky zaplatíte nejspíš nějaké ty poplatky a úplně rychle to nebude. Studie ukázaly, že současné platební systémy (Visa, MasterCard) jsou rychlejší, levnější a minimálně stejně spolehlivé, ne-li dokonce lepší.

Můžete s nimi taky investovat a diverzifikovat portfolio. A pak hodlovat a hodlovat (tedy držet prostě kryptoměny, dokud opravdu nebudou stát ony dva uvedené miliony). Ale to riziko spojené s držením kryptoměn se blíží spíš spekulaci. Však ne nadarmo je jednou ze základních pouček kryptoinvesticí, že investovat máte jen tolik, kolik si můžete dovolit ztratit. A to ztratit úplně a nevratně.

Zatím to tak prostě nevypadá, že by zrovna rok 2020 měl být kryptorokem. Ale třeba nás kryptotrh zase překvapí, stejně jako v roce 2017.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

institucionalizace bitcoinu

Jak moc institucionalizace mění bitcoin?

Bitcoin v současné době nastoupil cenovou cestu růstu. Už překonal své maximum před šesti lety. A to nejen cenou za jeden bitcoin, ale i celkovou kapitalizací trhu. V pozadí tohoto cenového růstu pak stojí mimo jiných vlivů i začlenění bitcoinu a dalších altcoinů do institucionálního systému. Jak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Je už pozdě nakupovat bitcoin?

Vzhledem k nedávnému růstu hodnoty bitcoinu a očekávání překonání jeho rekordní hodnoty vyžaduje rozhodnutí do něj investovat důkladné pochopení dynamiky trhu a souvisejících rizik. Bitcoin vykazuje v průběhu času výrazný růst, a to i pro ty, kteří kryptoměnu nakoupili za nejvyšší ceny. Je však velmi důležité si […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Cena bitcoinu je dnes v korunách nejvyšší v dějinách, činí více než 1,5 milionu korun

Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny světa, bitcoinu, dnes dopoledne středoevropského času dosáhla historicky nejvyšší korunové ceny, kolem 1 520 000 korun. Překonala tak dosavadní rekord z listopadu 2021 (viz graf analytické platformy CoinGecko níže). V dolarech dnes bitcoin překonal rovněž psychologickou úroveň, 65 000 dolarů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *