CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Karel Pučelík

19. 02. 2020

0 komentářů

Americké prezidentské volby 2020: Kdo vyzve Donalda Trumpa

 

Ve Spojených státech se hledá protivník Donalda Trumpa pro podzimní prezidentské volby. Kdo se o demokratickou nominaci uchází?

Loading



 

Ve Spojených státech se naplno rozjely primárky před listopadovými prezidentskými volbami. Zatímco u republikánů je téměř stoprocentně jasné, že kandidátem na nejvyšší funkci v zemi bude Donald Trump, u demokratů zatím vůbec jasno není. Názorový rozptyl kandidátů na nominaci je přitom značný – od centristů po socialistu. První kolo v Iowě, i přes technické problémy s hodnocením, alespoň trochu předpovědělo, kdo má jaké šance na úspěch.

„Radikálové“ a „opraváři“

Britský týdeník The Economist klání o demokratickou nominaci charakterizoval jako souboj mezi „radikály“, kteří chtějí dosavadní systém zavrhnout a nahradit novým, a na druhé straně „opraváři“, kteří chtějí pouze upravit nedostatky stávajícího uspořádání. Demokratická strana tak nabízí řadu výrazných politiků s velmi odlišnými názory, a to nejen na ekonomiku. Zvláště v USA (ale i třeba ve Velké Británii) nejsou dvě hlavní strany názorovým monolitem, ale zahrnují široké spektrum názorových skupin.

I proto je možné, že se o stejné hlasy uchází třeba Joe Bidena a Bernie Sanders. Oba politiky asi není třeba příliš představovat, oba se o prezidentský úřad ucházejí poněkolikáté. Vermontský senátor Sanders je známý svým radikálně levicovým smýšlením, sám se označuje za demokratického socialistu. Právě on je největším „radikálem“ a mnohdy možná i protestním hlasem americké mladé generace, ačkoli jemu samotnému je již přes sedmdesát.

Naopak jeho patrně největším protikladem je zmíněný Biden: bývalý viceprezident Barracka Obamy a kandidát politického středu a zcela jiná osobnost než radikální Sanders. Zpravodaj deníku Guardian popsal jeho předvolební akce jako velmi klidné a ukázněné, s nadsázkou jako v domově důchodců.

REKLAMA

Magnát jako zástupce levice?

Dalším výraznou tváří demokratických primárek jistě bude senátorka Elizabeth Warrenová. Někdejší vlivná profesorka a odbornice na obchodní právo byla dříve republikánkou, dokonce údajně patřila k velkým zastáncům laisses-faire. Dnes bývá řazena k levicovějším členům Demokratické strany.

Do výsledků primárek promluví i Michael Bloomberg, mediální magnát, který má za sebou rovněž členství u konkurentů. Bývalý starosta New Yorku se bude ucházet hlavně o hlasy umírněných voličů. Nedávno se na jeho podporu postavil i herec Michael Douglas.

Nikdo z nich v Iowě ale patrně nejvíce hlasů nezískal. Největší úspěch si připsal Paul Buttigieg, který rozhodně nepatří mezi celostátně (a natož mezinárodně) známé politické figury. Armádní veterán je úspěšný starosta South Bendu v Indianě, kde se mu v nepříliš prosperujícím městě povedly úctyhodné věci. Buttigieg může být černým koněm voleb, liberálně smýšlejícím voličům má určitě co říct. A jelikož není tak známý jako Bloomberg nebo Biden, lze očekávat, že nebude mít ani tak dlouhé zástupy odpůrců.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

je Bloomberg dobrý kandidát

Proč by se měl Trump Bloomberga bát?

Kupodivu nepříliš velký zájem ze strany domácích médií vzbudila informace o tom, že se v státě Arkansas přihlásil jako demokratický kandidát na prezidenta USA miliardář, filantrop, zkušený a úspěšný politik Michael Bloomberg. Je Bloomberg dobrý kandidát, který ohrozí pozici Trumpa?

Text: Luboš Smrčka

22. 11. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *