CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Zdaňování dividend ze zahraničí? Kdo nemá potvrzení o zaplacení daně v zahraničí, má smůlu

 


 

Abyste přijali dividendu ze zahraničí, tak ani zdaleka nemusíte obchodovat na exotických burzách a využívat služeb v ČR neznámých obchodníků. Stále více firem nabízí akcie k obchodování i na jiných burzách než těch domácích, a tím přiměřeně roste pravděpodobnost, že i více tuzemských investorů si nakoupí akcie firmy, jejíž sídlo není v ČR, ale někde v zahraničí. Navíc možnosti internetového obchodování dnes umožňují dosáhnout i na skutečně exotické firmy obchodované na exotických trzích. V takových případech znamená přijatá dividenda v řádech desítek amerických dolarů spíše problém než radost. Co s tím v blížícím se daňovém přiznání?

Hledejte smlouvu o zamezení dvojího zdanění mezi ČR a zemí plátce

Zjistíte-li například prostřednictvím svého internetového účtu, že vám z držby akcií na váš majetkový účet přitekla nějaká dividenda, tak byste měli postupovat prostřednictvím následujících kroků.

Prvním úkolem by mělo být identifikovat teritoriální daňovou příslušnost plátce. Plátcem není nikdo jiný než společnost vyplácející dividendu. Pokud tato firma sídlí například na Kypru, tak by měla mít kyperský daňový domicil nebo-li kyperskou daňovou příslušnost. Následovat by mělo hledání smlouvy o zamezení dvojího zdanění mezi ČR (daňový domicil tuzemského drobného investora) a příslušnou zemí, kde má plátce sídlo.

Smlouvy o zamezení dvojího zdanění má Česká Republika s většinou řekněme alespoň trochu známých zemí a pravděpodobnost, že zrovna vaše transakce ji bude podléhat, je dost vysoká. Jejich seznam i obsah můžete nalézt například na internetových stránkách ministerstva financí. Přestože nejsou tyto smlouvy příliš dlouhé (při troše času je lze poctivě přečíst za cca jednu hodinu), tak vám doporučím se soustředit zejména na článek 10, který se věnuje výhradně dividendám plynoucích od plátce z jednoho smlouvou vázaného státu příjemci ve státě druhém. Článek 22 nebo 23 smlouvy zpravidla popisuje metodiku vylučující dvojí zdanění a je neméně důležitým pro poplatníka.

Drobný investor by měl vědět, že obsah smlouvy o zamezení dvojího zdanění má přednost před obsahem tuzemské legislativy. Nebude překvapením fakt, že v tuzemsku tuto problematiku upravuje Zákon o daních z příjmů (konkrétně paragraf 38f. Ten se mimo jiné na obsah příslušné smlouvy odvolává.

REKLAMA

Tuzemský daňový rezident má povinnost zdaňovat v ČR celosvětové příjmy

Jako tuzemskému daňovému rezidentovi vám plyne povinnost zdaňovat v ČR své celosvětové příjmy. Bez ohledu na velikost přijaté dividendy ze zahraničí máte tudíž povinnost  je uvést do daňového přiznání. V praxi to znamená, že i dividendu v řádech desítek amerických dolarů musíte do přiznání uvést.

Při pohledu na formulář daňového přiznání určeného pro fyzické osoby za zdaňovací období 2009 je jasné, že dividendy ze zahraničí spadnou do přílohy číslo 3. Ta je na první pohled poměrně krátká. Je dobré se držet pokynů k této příloze, které jsou součástí každého listu. Dividendu ze zahraničí je nutné přepočíst na českou měnu. Pro drobné investory je nejlepší volbou jednotný kurz vyhlašovaný pro rok 2009 cca v polovině ledna 2010. Jeho hodnotu lze pro jednotlivé základní měny opět nalézt na stránkách MFČR.

Důkazní dokument – potvrzení zahraničního správce daně

Jako příjem ze zdrojů v zahraničí je nutné uvést dividendu v hrubé výši přepočítanou výše uvedeným způsobem na Kč. Následuje řádek č.322, kde mají poplatníci právo uvést výdaje související s dosaženým příjmem. Klíčový je řádek č.323, kde poplatník vyčíslí daň zaplacenou v zahraničí. Tím by nemělo být nic jiného než potvrzení zahraničního správce daně o jejím zaplacení a samozřejmě její výši.

To se může jevit jako problém a drobný investor by se měl připravit na to, že absence takového potvrzení může přimět tuzemského správce daně, že daň zaplacenou v zahraničí prostě neuzná a bude v tuzemsku zdaňovat celou dividendu, aniž by využil možnosti započtení. Je samozřejmě určitým otazníkem, jak bude postupovat tuzemský berní úředník v případě, že drobný investor společně s přiznáním a vyplněnou přílohou předloží pouze potvrzení obchodníka ohledně sražené daně. Podle mého názoru bude přístup striktní a takové potvrzení soukromoprávního subjektu nebude stačit. Drobní investoři by se měli o potvrzení zahraničního správce zavčas zajímat.

Solidní obchodník (samozřejmě musí znát jeho vlastní legislativu) by měl být tuzemským drobným investorům nápomocen a měl by jim poskytnout potřebnou asistenci. Spoleh na něj ovšem nemusí být stoprocentní. Lze očekávat, že bez potvrzení ze strany zahraničního správce daně nebude možné v zahraničí sraženou daň použít k zápočtu u nás. V takovém případě se bude muset drobný investor zdanit celou hrubou dividendu znovu. Pokud plynou dividendy z různých zemí světa, tak každá země původu si zaslouží v našem přiznání jeden samostatný list. Neslučujte tudíž dividendy z různých zemí do jednoho souhrnného listu.

Loading

Vstoupit do diskuze 12 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Michal Kára

    18 února, 2010

    Ne že bych chtěl do autora rýpat, ale užitečnost článku by mnohonásobně vzrostla, kdyby alespoň naznačil, jak takové potvrzení získat, eventuelně uvedl konkrétní zkušenosti.
    Dále se mi zdá, že opomenul případ akcií s daňovým domincilem v ČR, ale obchodovaných na páku – v takovém případě jsou akcie vedeny na brokera, dividendu dostane on a následně ji přepošle \“investorovi\“. Jak je to tady s daněním?

    Odpovědět

  • alen1

    18 února, 2010

    Podívejte se na tento odkaz.
    http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/194.html?year=0
    Ve Finančním zpravodaji popř. v poznámce lze najít info, kam se obrátit.
    Např. pro USA
    Podle článků 10,11 a 12 smlouvy mají osoby, které jsou residenty jednoho smluvního státu, nárok na snížení (popř. osvobození) daně vybírané srážkou ve druhém smluvním státě. Český příjemce uvedených příjmů bude při uplatnění nároku na sníženou sazbu postupovat takto:
    a) pro úroky (s výjimkou úroků z kuponů obligací) a licenční poplatky vyplní formulář americké daňové správy (Internal Revenue Service) č. 1001 pro každé období tří po sobě následujících let, v jejichž průběhu je očekáváno jejich přijetí.b) pro úroky z kuponů obligací vyplní formulář č. 1001 při každém uplatnění kuponu.c) pro dividendy není nutné formulář vyplňovat

    Odpovědět

  • Michal Kára

    19 února, 2010

    Díky za odkaz, ale to není ono, respektive ro řeší věci už známé. To co citujete se týká nároku na sníženou sazbu (15% v případě dividend) a to není problém. Problém je, jak postupovat, když chci daň zaplacenou USA uplatnit u nás, a o tom tam nikde není ani čárka :-/ Předpokládám, že si musím od IRS vyžádat „nějaký“ formulář a ten přiložit k našemu DP (možná i přeložený???). Ale který formulář a jak to přesně provést, to je to, na co jsem se ptal.
    Mně třeba broker poskytuje ke stažení vyplněný formulář 1042S. Je to ten správný formulář, bude jej český FÚ akceptovat? Stačí ho stáhnout v PDF od brokera a vytisknout, nebo na něm chtějí nějaké razítko? To jsou ty podstatné otázky.

    Odpovědět

  • Inferno

    21 února, 2010

    1. Je to jednoduše vysvětlené např. zde:
    http://www.traders.cz/zisky_a_dane/zdanovani_vynosu_z_obchodovani.html
    2. Podle Pokynu k uplatňování smlouvy mezi USA a ČR o zamezení dvojího zdanění…
    Český příjemce uvedených příjmů bude při uplatnění nároku na sníženou sazbu postupovat takto:
    Čl 2/c: pro dividendy není nutné formulář vyplňovat.
    Z toho plyne, že finančák nemůže jakýsi formulář č.1001 americké daňové správy vyžadovat, neboť pro dividendy není nutné formulář vyplňovat.
    Podle mého názoru stačí jako důkazní dokument výpis od brokera.

    Odpovědět

  • Michal Kára

    24 února, 2010

    Ad 1) Ano, je to vysvětlené jednoduše a zcela nepoužitelně. Píší tam „… dalšímu zdanění tyto dividendy v ČR nepodléhají.“, což je pravda, ale realizuje se to tak, že se do českého DP ty dividendy uvedou a započte se daň zaplacená v USA. Ale jak _konkrétně_ ten zápočet provést? To je oč tu běží.
    Ad 2) Opakuji: To je něco jiného. To pouze říká, že vám v US strhnou jen 15%, neřeší to zápočet stržené daně.
    Váš názor je pěkný, ale názor mám taky 😉 Já chtěl konkrétní zkušenosti s uplatněním daně z dividend stržené v US nebo pokyn MF, který by toto řešil. A to zatím nikdo nedodal – dost možná, že neexistuje :-/

    Odpovědět

  • alen1

    25 února, 2010

    Možná by vám pomohlo obrátit se na daňového poradce. Postup zdanění je popsán ve smlouvě o zamezení dvojího zdanění a také v modelové smlouvě OECD (USA je členem OECD). Metodický pokyn, který reviduje nové postupy zdanění vůči USA vzhledem k modelové smlouvě nebyl vydán.
    Pokud vás to zajímá, lze informace najít v komentáři k modelové smlouvě OECD, vyšla v češtině.

    Odpovědět

  • Tom2

    18 února, 2010

    Zajimalo by mne, zda se výše popsaný postup zdaňování týká i případů, kdy já (česká FO) založím firmu v daňovém ráji, např. na Kajmanech. Tato kajmanská firma bude celosvětově obchodovat, na Kajmanech sice nebude platit DPPO, ale při vyplacení dividendy (podílu na zisku) do České republiky budu muset tuto dividendu zahrnout do daňového přiznání. Opět půjde o příjem z kapitálového majetku, tedy v daňovém přiznání kolonka §8 ?

    Odpovědět

  • alen1

    18 února, 2010

    Závisí na tom, zda je uzavřena smlouva o zamezení dvojího zdanění s příslušnou zemí.
    Posouzení už je většinou individuální na základě konkretních informací, nelze říct paušálně.

    Odpovědět

  • Arnost

    21 března, 2010

    „Jako tuzemskému daňovému rezidentovi vám plyne povinnost zdaňovat v ČR své celosvětové příjmy. Bez ohledu na velikost přijaté dividendy ze zahraničí máte tudíž povinnost je uvést do daňového přiznání. V praxi to znamená, že i dividendu v řádech desítek amerických dolarů musíte do přiznání uvést.“ Hm, ale v zákoně jsem našel taky „Daňové přiznání není povinen podat držitel, který má příjmy ze závislé činnosti nebo funkčních požitků a nemá jiné příjmy podléhající dani z příjmu fyzických osob vyšší než 6 000 CZK, vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou.“ Což teda chápu tak, že pokud zahraniční dividendy nečiní více jak 6000 Kč za rok a zároveň nemám žádné další příjmy kromě běžného zaměstnání dividendy ve výši několika dolarů nemusím platit. Je to tak?

    Odpovědět

  • jan

    7 ledna, 2011

    zaujimalo by ma ci som danovy rezident kedze som zo Slovenska a trvale zamestnanie mam v Cechach ale nemam tu trvale ani prechodne bydlisko .

    Odpovědět

  • Jan Vavra

    10 dubna, 2021

    Trochu se pokusim obnovit tuto diskuzi. Mam stejny dotaz jako Michal Kara. Zajimalo by me jak takovou situaci resit. Nevim zda FU staci jen vypis z uctu brookera nebo musim mit nejake potvrzeni (1099-DIV?) o zaplacenich danich. Muj brooker (revolut) zadny tax statement neposkutuje. Pouze mohu poslat vypis kde je uvedena strzena dan. Ale buh vi jak se na to bude tvarit FU.
    Dekuji za pripadnou odpoved. Na internetu jsem nasel tisice clanku o tom ze musim odvedenou dan dolozit ale nikde jsem nenalezl zadnou poradnou odpoved jak takovou dan skutecne dolozit aby FU nemel problem.

    Odpovědět

  • Daňový poradce

    22 dubna, 2021

    Dobrý den, voláte-li po konkrétní zkušenosti a radách daňového poradce, zde nabízím. Narazil jsem zde náhodou na diskusi, hledal jsem, zda Revolut poskytuje „End statement“ (což zjevně neposkytuje, takže budu muset přiložit k DP jednotlivé výpisy, kde je dividenda vyplácena a zdaněna). Podával jsem již řadu daňových přiznání s mezinárodním prvkem, nebudu Vám zde psát názor, rovnou konkrétní zkušenost. Ve zhruba desítce případů s brokerem Fidelity jsem v roce 2019 a 2020 přikládal roční výpisy, kde je mj. vyčíslena celková srážková daň. Vyplnil jsem řádně přílohu a jako osobu, potvrzující sraženou daň, jsem uvedl brokera Fidelity. Nezaznamenal jsem dosud jediný případ, že by se správce daně obrátil na poplatníka s jakoukoliv připomínkou. Rozhodně tedy žádné potvrzení americké daňové správy v případě dividend drobného investora potřeba není, V podstatě je vše popsáno výše, chápu ale, že člověku, který nepoužívá denně právní mluvu, neustále vyplývá na mysli nejistota, ale skutečně vše je v zákonech, mezinárodních smlouvách a pomocných pokynech jasně řečeno. Stačí výpis, pouze u Revolut to bude nutné přikládat u každého jednotlivého pohybu (rsp.měsíce), u přívětivějších brokerů, např. Fidelity, vydávají roční souhrnný End Statement, který splňuje náležitosti potvrzení o sražené dani. Panuje shoda o tom, že ustanovení § 38f, odst.5, zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, lze aplikovat tak, že odůvodněným případem je i postavení drobného investora obchodujícího přes tradiční i netradiční platformy, a v tuto chvíli stačí prokázat jakýmkoliv potvrzením, včetně „Account statement“, že byla daň sražena. Pochopitelně musíte plátce dividendy identifikovat, je možné, přes některé mobilní aplikace to pravděpodobně nebude možné. Je-li něco nejasného, ptejte se. Obecná rada 400Kč, cílená 1000Kč, přiznání s mezinárodními prvky od 4000Kč výše 🙂

    Odpovědět