CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Jana Poncarová

12. 08. 2020

0 komentářů

Vyplatí se spořicí účet? A jaký úrok vám teď banky dají?

 

Kam uložit peníze? Takovou otázku si položí každý, kdo má alespoň nějaký finanční polštář a nechce vše utratit nebo investovat. Jednoduchým řešením jsou spořicí účty. Jaké zhodnocení od nich můžete čekat?

Loading



 

Nechat povalovat peníze jen tak na běžném bankovním účtu zkušení finančníci nedoporučují. Jen málokdo chce ale celé své jmění investovat (nebo bez rozmyslu utratit). Zvlášť v nejisté době se vyplatí mít rezervu, na kterou můžete v případě potřeby sáhnout. A to spořicí účty umožňují. Peníze se v nich zhodnocují (i když slabě) a zároveň je můžete kdykoli vybrat.

Úroky na účtech klesají

Zřídit si spořicí účet umožňuje většina bank. Liší se ale podmínkami i výší úroku. Tak například u ING Bank si jako noví klient můžete uložit až 300 tisíc korun na tři měsíce s úrokovou sazbou 1 %. S jiným zhodnocením ale musíte počítat v případě základního úroku. Ten se u ING Bank dlouho neměnil, od května 2016 až do poloviny letošního roku se držel na 0,5 %. Od začátku srpna ale klesne na 0,3 %. Banka tak – podobně jako ostatní bankovní domy – reaguje na snížení základní sazby České národní banky.

Ke snížení úrokových sazeb přistoupila také Česká spořitelna. Ta má aktuální sazbu na spořicím účtu 0,2 %. „Vzhledem k dopadům koronavirové krize a zejména vyšším úvěrovým i likvidním rizikům souvisejícím s odklady splátek i financováním firem postižených pandemií koronaviru, jsme prozatím odložili zvýšení úročení vkladu na spořících účtech z 0,2 % na 1 %, které jsme plánovali na březen 2020. Nicméně v blízké době plánujeme oznámit další novinky v našich produktech a službách, které by měly zvýšit procento klientů, kteří si finanční rezervu dlouhodobě tvoří,“ vysvětluje tiskový mluvčí Filip Hrubý.

Snižování úrokových sazeb má podle bank své opodstatnění. Stejně jako v předcházející finanční krizi v roce 2008 i stávající koronavirová krize způsobila v meziročním srovnání nárůst depozit. „Zatímco loni za první pololetí narostly úspory klientů České spořitelny na spořících účtech o 5 %, letos byl nárůst dvojnásobný tedy o 10 %. Zároveň platí, že po zhruba měsíčním propadu růstu investic, způsobeném šokem z rychlého příchodu karantény, roste zájem také o investování zejména skrze podílové fondy, protože investice pochopitelně přinášejí efektivnější zhodnocení finančních prostředků než spořící účty,“ dodává Filip Hrubý.

REKLAMA

Někde více, jinde méně

Spořicí účet má ve svém portfoliu i ČSOB a Poštovní spořitelna. Výše úroku se pak liší podle výše vkladu. Pokud si na účet uložíte od 500 tisíc do 1 milionu korun, získáte sazbu 0,5 %. „Zvýhodněné spoření máme pro děti do 18 let, zde je sazba až 0,9 % do 250 tisíc. Zajímavý je také Duo Profit, který kombinuje zvýhodněný spořicí účet se sazbou 1,5 % v případě, že klient zároveň minimálně stejnou částku investuje do vybraných fondů,“ říká tiskový mluvčí Patrik Madle.

Také Moneta Money Bank, jejíž součástí je nově i Wüstenrot, má v nabídce spořicí účet s úrokovou sazbou ve výši 0,5 % ročně. „Tento úrok je bez ohledu na výši zůstatku na účtu. Klient takový úrok získá zcela bez podmínek a také bez nutnosti vést si v MONETA Money Bank běžný účet,“ informuje tisková mluvčí Zuzana Filipová.

Air Bank na spořicích účtech poskytuje úrokovou sazbu 0,6 %, ovšem v případě, že je vklad do 250 tisíc korun. „Pro vklady nad 250 tisíc korun nabízíme sazbu 0,1 %. Možné je získat i bonusovou úrokovou sazbu. Jde to jednoduše – stačí pětkrát za měsíc zaplatit kartou, a to buď platební nálepkou, nebo aplikací v mobilu,“ dodává tisková mluvčí Jana Karasová. Air Bank ale už v červnu oznámila, že od 10. srpna nebude vklady nad 1 milion korun úročit.

Spořicí účet má ve svém portfoliu produktů i mBank. Prozatím poslední změna, která u spořicích účtů proběhla, je z podzimu loňského roku, kdy banka zvýšila sazbu u produktu mSpoření na 1,2 % a prozatím ji nezměnila.

REKLAMA

Spořicí účty nepřekonají inflaci

Ve srovnání s jinými investicemi nejsou spořicí účty žádnou velkou výhrou. Jinými slovy, zásadní zhodnocení peněz nepřináší, o výdělku nemluvě. S ohledem na úrokové sazby, které spořicí účty nabízí, slouží zejména jako nástroj vytvoření a udržování základní finanční rezervy. To ostatně zaznívá i ze samotných bank.

„Vzhledem k tomu, že nabídka úročení na spořících účtech je na trhu relativně uniformní a žádný z nich v podstatě není schopen překonat inflaci, jsou dnes spořící účty zejména nástrojem na vytvoření a udržování základní finanční rezervy, ideálně ve výši tří až šesti měsíčních platů. Dlouhodobé zhodnocování finančních prostředků by pak klienti měli realizovat ideálně v rámci investičních produktů, typicky podílových fondů, které umožňují nejen pravidelné investování již od několika set korun měsíčně, ale především v dlouhodobém horizontu přinášejí zhodnocení, které překonává inflaci,“ konstatuje Filip Hrubý.

Na druhou stranu, spořicí účty mají právě to pozitivum, že představují možnost rezervy, z níž můžete kdykoli vybírat. „Spořicí účet má tu výhodu, že má klient peníze kdykoli po ruce. Slouží tak hlavně jako možnost odložení peněz stranou. Peníze ze spořicího účtu si může klient ale vzít kdykoli zpět a nemusí čekat například na uplynutí nějaké stanovené lhůty,“ uzavírá Jana Karasová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Spořicí účty: Úročení roste na 6 %, banky navyšují limity

Úrokové sazby na spořicích účtech rostou. Ve dvou bankách dosáhnete i na 6 % ročně, pouze v jedné je ale výhodnější úročení i pro stávající klienty. Zvýhodněné úročení navíc získáte již ve většině bank alespoň do 500 tisíc korun.

Text: Jana Zámečníková

Foto: sxc.hu

14. 12. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *