CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Daniel Kuchta

28. 09. 2011

0 komentářů

Dá se bojovat s „neporazitelným nepřítelem“?

 


 

Většina investorů, nebo obchodníků, kteří se pustí do obchodování na kapitálových trzích má pocit, že základem úspěchu je zvládnutí ekonomických základů, technické nebo fundamentální analýzy a dostatečné množství peněz. Ve skutečnosti jim všechno tohle bude nanic, když nezvládnou své vlastní nervy. A ty nezvládne většina.

Bez ztrát to nejde

Zní to jednoduše. Stačí zachovat chladnou hlavu. Ale říkejte to někomu, kdo má po několika obchodech pocit, že všichni na kapitálovém trhu jsou proti němu (nejenom obchodníci a investoři, ale také broker, počasí, tlak, čas,…) a trhy jdou vždy opačným směrem, než si přeje on sám. A čím se počet ztrátových obchodů zvětšuje, tím je to horší. Nepomáhá posouvání stop lossu (ztráty jsou stále větší), nepomáhá zvýšená frekvence obchodů k dohnání ztrát („ideálně“ se stále větší investovanou sumou), prostě nic.

Ano, to skutečně nepomáhá, investor se při takovém postupu dostává stále více do mínusu a souboj z trhy velmi rychle prohrává s nulou na účtu. A přitom recept na zvládnutí této situace je poměrně jednoduchý. Po několika ztrátových obchodech to zkrátka musí obchodník nadobro zabalit a smířit se se ztrátou. Bez ztrát to prostě nejde, to musí vědět každý, a když se nedaří, je potřeba si dát pauzu („je lepší nebýt v trhu, který jde správným směrem, než být v trhu, který jde špatným směrem“).

Její délka je individuální, ale zase nesmí být příliš dlouhá. Někdo může začít obchodovat po několika hodinách, někdo na druhý den, někdo potřebuje několik dní. Půl roku už ale bude asi dlouho. V průběhu pauzy je dobré si projít obchody a zjistit kde byla chyba, co se dá udělat příště jinak a hlavně si z toho vzít poučení.

Analýza minulých obchodů je dobrá, protože se poučíme z vlastních chyb, ale ani tato činnost nesmí dojít tak daleko, že bude obchodník řešit nepovedený obchod (který navíc mohl dopadnout dobře, ale kvůli chamtivosti se tak nestalo) příliš dlouho. Jde o to, abychom se poučili z vlastních chyb a ne abychom kvůli nim dělali další. Stejné je to tehdy, když se obchodník znervózňuje nad tím, že nezrealizoval obchod, který nakonec mohl skončit v zisku. Pozastavování se nad tím, co by, kdyby, je cestou do pekel.

REKLAMA

„Vítězná vlna“ může trvat velmi krátce

Každému obchodníkovi určitě pomůže, když se mu podaří několik obchodů, které dopadnou podle jeho představ. I zde se ale skrývá nepřítel, který může v konečném důsledku způsobit mnoho škody na obchodním účtu – nepřiměřená euforie. Obchodník má v tomto případě pocit, že je mistr světa a začne být velmi netrpělivý, protože chce za každou cenu obchodovat. A právě obchodování za každou cenu, i když na trhu nevládnou právě ideální podmínky (v euforii se ty signály ke vstupu do trhu objevují nějak velmi často), je cestou ke ztrátám a dopracování se opět k frustraci ze ztrátových obchodů.

Zkušení obchodníci, podobně jako je to u několika po sobě jdoucích ztrátách, raději po několika úspěšných obchodech (pokud jde o intradenní obchody) ukončí své obchodování. Intradenní obchodování neznamená, že obchodník prosedí u počítače celý den, stačí několik hodin v určitých fázích dne. Pak už je to se soustředěním stále horší a výsledky i psychická odolnost se zhoršují.

Podobnou chybou je vytyčování si příliš optimistických cílů, které buďto vycházejí s dobrých výsledků na papíře, případně na demo-účtu, nebo prostě z neznalosti podmínek na trzích. Nakonec to může obchodníka opět vést k tomu, že bude obchodovat více, než je zdrávo, aby svůj vytyčený cíl za každou cenu dosáhl. Výsledek ale bude samozřejmě opačný („v tradingu není prostor pro fantazírování. Počítání, kalkulování, nebo dokonce míjení zisků, které jsme ještě nedosáhli, je pouhá mentální masturbace“).

Na první pohled se zdá, že psychika nad obchodníkem nakonec stále vyhraje, ale řešení je v konečném důsledku velmi jednoduché. Všechny ty pravidla, poučky a zkušenosti úspěšných obchodníků se každý naučí poměrně rychle, ale do hlavy je potřeba si narvat zejména jedno jediné. Nestačí se to naučit, je potřeba se tím i řídit. A to je skutečně to nejtěžší.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *