CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Šimon Finemon

12. 01. 2011

0 komentářů

Čas jsou peníze

 


 

Můžete investovat dvě věci, čas a peníze. Vzhledem k tomu, že většina neinvestuje mnoho času, přichází o peníze. Nemají žádné finanční vzdělání (nebo jen velmi malé) a mají málo finančních zkušeností. Velmi často se zapomíná ne jeden velmi důležitý faktor, a tím je čas. Čas je velmi důležitá veličina.

Někdo kdysi vysvětloval život jako kreditní kartu, kterou jsme dostali při narození, mínus datum propadnutí platnosti. Velkou otázkou se stává čas, který máme na kartě, nikoli peníze. To, co děláte se svým časem, je velmi významné téma, protože ztracený čas nelze znovu chytit. Ztracené peníze je často možné získat znovu. Stručně řečeno – buďte opatrní při zacházení se svým časem a naučte se jej investovat uvážlivě. Všimněte si, kde trávíte svůj čas, a zhodnoťte, kolik peněz jste tomu věnovali. Všechny peníze na světě nemohou nahradit ztracený čas.

Podívejte se na následující přehled tří investorů. Myslím, že pochopíte vztah mezi investováním času a investováním peněz.

NEINVESTOR

PASIVNÍ INVESTOR

AKTIVNÍ INVESTOR

Neinvestuje čas

Neinvestuje čas

Investuje čas

Neinvestuje peníze

Investuje peníze

Investuje peníze

Žádné finanční vzdělání

Žádné finanční vzdělání

Hodně finančního vzdělání

Když se podíváte na tento jednoduchý přehled, je snadné vidět, proč první dva typy investorů, říkají: „Investování je riskantní.“ Nemají žádné finanční vzdělání (nebo jen velmi malé) a mají málo finančních zkušeností.

Finanční majetek investora se akumuluje v průběhu mnoha let. Schopnost vytvářet příjem je nejvyšší v mládí a postupně s blížícím se důchodem klesá až k nule. Mladý člověk proto vlastní značný „lidský kapitál" v podobě všech budoucích příjmů (ať již pasivních či aktivních). Naopak „finanční kapitál“ je u mladého člověka obvykle malý a v čase roste, pokud ušetří více, než spotřebuje. Obvykle pak dosahuje vrcholu s blížícím se důchodem. Lidský kapitál se vypočítá jako čistá současná hodnota všech budoucích příjmů (samozřejmě jsou tyto příjmy odhadovány) v tzv. akumulační fázi, diskontována úrokovou sazbou.

Jak plyne čas a roste finanční kapitál (tedy obvykle) a klesá lidský, roste potřeba ochrany finančního před případnými otřesy. Časem všichni vstoupíme do důchodové fáze. Lidský kapitál je na nule a jediné, co nám pomůže, jsou naše vlastní peníze a snad i trochu státní penze. Životní pojistka (uzavřená v době, kdy je na nás někdo závislý) by měla být na nule, protože není co pojistit. Naopak je důležité si uvědomit, že investor může žít déle než podle úmrtnostních tabulek a že finanční kapitál vyčerpá dříve. Především pokud je tvořen nástroji finančního trhu.

Je velmi důležité začít investovat co nejdříve, třeba po malých částkách. Proč tomu tak je? Nejenom, že se naučíte hodně o investování, ale rovněž můžete využít „kouzlo“ složeného úročení. Při všech formách spoření se využívá principu složeného úročení. Kapitál se vytváří jednak vlastními úložkami, ale také „připisovanými úroky“.

V případě pravidelných investic však nemusí jít o úroky v pravém slova smyslu, zhodnocení může být tvořeno úroky u dluhopisů, ale také dividendami akcií a růstem tržní hodnoty cenných papírů. Princip ale zůstává stejný. Co je jednou připsané, to se nadále zhodnocuje, a tak se připisují úroky z úroků, posléze úroky z úroků z úroků atd. Hlavní roli zde hrají dvě proměnné – čas a výše úroku.

Navíc při dlouhodobém investování dochází ke „zprůměrování“ výkonnosti, tzn. krátkodobé výkyvy, zvláště pak rizikovějších aktiv jsou zprůměrovány.

Tip: Sledujte video "Proč investovat pravidelně?"

Nezapomínejte, že špatně investované peníze naopak mohou zlikvidovat životní a zděděné úspory během rekordně krátkého času a proměnit plánovaný bezstarostný podzim života v noční můru na důchodovou almužnu odkázaného stáří.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *