CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

08. 06. 2022

0 komentářů

Crowdfunding jako investice: Licence ČNB zvýší atraktivitu pro drobné investory

 

Pouze do listopadu letošního roku mají crowdfundingové platformy čas na získání příslušného oprávnění ze strany ČNB. Licence ČNB může podle některých odborníků výrazně zvýšit atraktivitu nástroje. Podle nařízení o poskytovatelích služeb skupinového financování pro podniky (nařízení o crowdfundingu) licence umožní přeshraniční poskytování služeb digitálních crowdfundingových platforem.

Loading



 

Výjimka z režimu poskytování investičních služeb

Nařízení o crowdfundingu dopadá na platformy, které párují investory a vlastníky projektů. Vztahuje se na projekty dluhového financování podnikatelů a nabídky převoditelných cenných papírů do objemu pěti milionů eur. Tyto projekty tak získávají výjimku z režimu poskytování investičních služeb, které jsou regulovány směrnicí MiFID II, a regulace veřejné nabídky cenných papírů. Financování projektů přesahujících hranici pěti milionů euro (přes crowdfunding cenných papírů) podléhá směrnici MiFID II. Nařízení se nevztahuje na crowdfundingové služby projektů pro spotřebitele.

„Cílem poskytování služeb skupinového financování je usnadnit financování projektu prostřednictvím získávání kapitálu od velkého počtu osob, z nichž každá přispívá relativně malými investičními částkami prostřednictvím veřejně přístupného internetového informačního systému,“ připomíná nařízení v jednom z recitálů.

Nařízení o crowdfundingu požaduje, aby platforma nejpozději do 10. listopadu 2022 získala příslušnou licenci. U nás crowdfundingové platformy licencuje Česká národní banka.

Poskytovatel crowdfundingu v rámci své působnosti může poskytovat služby, které by byly materiálně posuzovány jako předávání a přijímání pokynů týkajících se investičních nástrojů.

„Jsou-li tyto služby vykonávány v návaznosti na činnost crowdfundingové platformy, nebyl by být její provozovatel povinen získat k poskytování těchto hlavních investičních služeb povolení k činnosti obchodníka s cennými papíry a postačuje mu povolení podle nařízení o skupinovém financování,“ vysvětluje se v důvodové zprávě k prováděcímu předpisu. 

REKLAMA

Jednotný evropský pas

Doposud mohly některé členské státy crowdfunding regulovat odchylně, což mohlo crowdfundingové platformy od expanze na zahraniční trh odrazovat. Nařízení sjednocuje právní úpravu v celé EU. Držitel licence může své služby poskytovat na základě povolení získaného v domovském státě.

„Rozdíly mezi stávajícími vnitrostátními pravidly jsou takové, že narušují přeshraniční poskytování služeb skupi­nového financování, a mají tudíž přímý dopad nafungování vnitřního trhu stěmito službami. Konkrétně v důsledku toho, že právní rámec je rozdělen podle vnitrostátních hranic členských států, vyvstávají značné náklady v souvislosti s právními předpisy pro retailové investory, kteří se často potýkají s problémy při určování pravidel vztahujících se na přeshraniční služby skupinového financování. Tito investoři se proto od přeshraničního investování  prostřednictvím platforem pro skupinové financování často nechají odradit,“ stojí v recitálu nařízení.

Z týchž důvodů jsou poskytovatelé služeb skupinového financování odrazováni od nabízení svých služeb v jiných členských státech, než v nichž jsou usazeni. V důsledku uvedeného měly služby skupinového financování doposud převážně vnitrostátní povahu.

Licence ČNB zvýší zájem retailových investorů

Provozovatelé crowdfundingových platforem musí pro získání licence splnit řadu regulatorních požadavků. Veškeré informace poskytované klientům musí být pravdivé, srozumitelné a nezavádějící.

„Ochrana investorů opravdu posílí. Například v případě úvěrového crowdfundingu musí poskytovatel každoročně zveřejňovat míru selhání financovaných projektů za poslední tři roky, což by mělo být pro uživatele jakési vodítko, jak dobře si platforma vybírá toho, komu s financováním pomáhá,“ vysvětluje Filip Murár z advokátní kanceláře Noerr.

„U tzv. nekvalifikovaných investorů – tedy v zásadě běžných uživatelů crowdfundingových portálů – jde ale ochrana ještě dále. Provozovatel u nich musí udělat test vhodnosti, při kterém zjistí jejich zkušenosti, cíle, porozumění rizikům a schopnost nést ztrátu a posoudí, zda je pro ně crowdfunding na příslušné platformě vůbec vhodný,“ dodává advokát.

Podle Filipa Murára je pravděpodobné, že regulace zvýší atraktivitu tohoto způsobu investování. Nárůst investic by již během prvního roku mohl dosáhnout výše několika desítek procent, v dalších letech by se pak násobně zvýší. „Přispěje k tomu i celková situace na finančním trhu, kdy investoři hledají alternativní způsoby investování,“ uzavírá Murár.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Licence Crowdfunding

Poskytovatelé skupinového financování musí získat licenci. ČNB ale dosud neurčila metodiku

Foto: Shutterstock Dne 10. listopadu 2021 vstoupí v účinnost evropské nařízení o crowdfundingu. To přináší poskytovatelům skupinového financování nové povinnosti, mezi něž patří především získání licence ze strany ČNB. Na získání licence, na základě které budou moci působit v rámci celé EU, mají platformy čas do 10. listopadu 2022.

Text: Veronika Hejná

08. 09. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *