CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

21. 11. 2023

0 komentářů

Licenci pro crowdfunding mají jen tři subjekty. Ostatním hrozí pokuty

 

Dne 10. listopadu 2023 skončilo přechodné období, během něhož byly crowdfundingové platformy oprávněny podnikat bez licence udělené Českou národní bankou. Počet platforem s licencí se dá spočítat na prstech jedné ruky. Ostatním hrozí pokuty. 

Loading



 

Subjekty povinné získat licenci

Podle ČNB spadají do působnosti nařízení o crowdfundingu všechny právnické osoby poskytující služby skupinového financování, které párují investory a vlastníky projektů na financování prostřednictvím platformy, a to buď prostřednictvím úvěrů nebo převoditelných cenných papírů. Na charitativní a odměnový crowdfunding se pravidla nařízení neuplatní.

„Z působnosti Nařízení jsou vyloučeny případy, kdy úvěr poskytuje platforma na vlastní účet a riziko a právo na výnos, stejně jako riziko plynoucí z poskytnutého úvěru, až následně přenese na předem neomezený okruh úvěrujících investorů, kteří jako protiplnění a svoji investici získávají právo participovat na poskytnutých úvěrech,“ připomíná Česká národní banka.

Do data 10. listopadu musela platforma licenci získat, nikoliv o ni pouze zažádat. Lhůta pro udělení licence ze strany ČNB činí tři měsíce, ale začne běžet až od okamžiku doručení úplné žádosti. Je-li nutné žádost doplnit, může dojít k výraznému prodloužení licenčního procesu.

„Podle veřejně dostupných zdrojů získaly povolení pouze tři subjekty – Investown, Roier a Fingood. Ty tak mohou ve své činnosti plně pokračovat nabízet nové možnosti skupinového financování,“ uvádí advokátní kancelář Noerr.

REKLAMA

Platforma s licencí získává pro projekty do výše 5 milionů euro výjimku z režimu poskytování investičních služeb podle směrnice MiFID II i z regulace veřejné nabídky cenných papírů.

Bez licence milionová pokuta

S licencí od ČNB získá platforma jednotný evropský pas. Může tak na základě licence vykonávat tuto činnost ve všech členských státech Evropské unie.

„Všem, kteří licenci obdrží či obdrželi, umožňuje provozovat byznys po celé EU a naopak evropským investorům přístup k našim projektům. Nejen pro nás jde tak o příslib do budoucna,“ uvádí Alan Pock, CEO a zakladatel platformy Investown.

Subjekty bez licence nyní již nesmí uveřejňovat nové nabídky skupinového financování, současně ale musí ukončit i ty stávající. Licenci mají zatím jen tři české subjekty. Vzhledem k tomu, že ČNB v tomto roce jednoznačně ukázala, že chce mít trh pod svou kontrolou a nebude se bát udělovat pokuty, je otázka, jak budou fungovat zbývající platformy – zda svou činnost ukončí nebo se přesunou do šedé zóny. Právě na tu si ale podle nás ČNB posvítí,“ říká Luděk Chvosta, partner advokátní kanceláře Noerr.

Platformám bez licence za nepovolený provoz hrozí pokuta 13,23 mil. korun, resp. 5 % ročního obratu, podle toho, která částka je vyšší. „Některé z českých platforem sice nespadají do regulace crowdfundingu; zde jde o tzv. participaci na úvěrech (Upvest, Rentier, Bondster a další), podle Filipa Murára Noerru je však nutné zamyslet se, jaká je povaha činnosti platformy.

„Jednomu z provozovatelů takové platformy udělila letos v lednu ČNB pokutu jeden milion korun, protože podle ní tento crowdfundingový obchodní model naplňuje znaky kolektivního investování a je k němu zapotřebí speciální licence podle zákona o investičních společnostech a investičních fondech,“ vysvětluje Filip Murár. „Každý crowdfundingový provozovatel modelu postaveného na participacích by měl skutečně zvlášť důkladně zrevidovat, co vlastně dělá. Vzhledem k tomu, že pokuty za pokoutný investiční fond mohou být až 150 milionů Kč nebo 10 % z obratu, dávalo by smysl, aby se tyto platformy raději přetransformovaly na úvěrový crowdfunding a získaly příslušnou licenci,“ uzavírá Murár.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

P. Budinský: Bude ČNB bránit dalšímu oslabování koruny?

Pro omezení volatility koruny by bylo žádoucí, aby bankovní rada snižovala úrokové sazby častěji a až na výjimky maximálně o 0,25 procentního bodu. To lze docílit zvýšením počtu  měnově politických jednání z osmi třeba na dvanáct, nebo ještě lépe na omezenou dobu vyhlásit každé zasedání bankovní rady jako měnově […]

Text: Petr Budinský

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *