CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Veronika Hejná

08. 08. 2022

0 komentářů

Jednotná crowdfundignová licence v EU: Příležitost nebo hrozba? Posun termínu může českým platformám pomoci

 

Pouze do 10. listopadu mají crowdfundingové platformy čas na získání licence od České národní banky. Licenční proces přitom trvá tři měsíce a v Česku prozatím žádná licence pro udělena nebyla. Evropská komise navrhuje posun termínu o jeden rok.

Loading



 

Kdo musí mít licenci?

Příslušnou crowdfundingovou licenci musí mít veškeré platformy, které párují investory a vlastníky projektů. Nařízení o crowdfundingu dopadá na projekty dluhového financování a nabídky převoditelných cenných papírů.

Povinnost získat licenci mají i banky, poskytovatelé úvěrů a obchodníci s cennými papíry, kteří již disponují jiným povolením k poskytování finančních služeb. „Povolení pro činnost poskytovatele služeb skupinového financování podle nařízení není možné nahradit jakoukoliv jinou licencí,“ připomíná na svých webových stránkách Česká národní banka.

„EU crowdfundingová licence je především unikátní v tom, že se jedná o harmonizovanou licenci pro celou EU a tím pádem všichni regulátoři licenční proces provádějí podle stejných pravidel,“ vysvětluje Jan Večerka, zakladatel a CEO crowdfundingové platformy BrikkApp.

Pokud platforma získá crowdfundingovou licenci, získává tím pro projekty do výše 5 milionů euro (v přechodném období do 10. listopadu 2023 do výše 1 milionu euro) výjimku z režimu poskytování investičních služeb podle směrnice MiFID II i z regulace veřejné nabídky cenných papírů.

„Jak platformy, tak crowdfundingoví investoři si musí uvědomit základní změny. Vlastníci projektů musí poskytnout klíčové informace (KIID) pro jakoukoli nabídku crowdfundingu. Platformy mají povinnost vyhýbat se střetům zájmů a předcházet jim,“ říká Večerka. „Každý, kdo má zájem stát se crowdfundingovým investorem, musí absolvovat test, který vyhodnotí schopnost nést potenciální ztráty,“ dodává šéf BrikkApp. 

REKLAMA

Návrh na prodloužení přechodného období

Evropská komise navrhuje prodloužení přechodného období, kdy mohou poskytovatelé služeb skupinového financování působit i bez příslušné licence. Aktuálně toto období končí 10. listopadu 2022.

„Sice odklad ještě není schválen, ale měla by to být skutečně jen formalita. Předpokládám, že do konce tohoto čtvrtletí to schválené bude,“ říká Filip Murár z advokátní kanceláře Noerr. „Zajímavé je, že Evropský orgán pro cenné papíry a trhy navrhoval roční odklad jen pro ty, kteří podají žádost v původním termínu a doba prodloužení přechodného období měla být jen polštářem pro regulatorní orgány, aby měly dostatek času na vydání licencí. Komise chce ale odklad pro všechny, na podání žádosti o licenci je tak mnohem více času,“ doplňuje Murár.

Licenci podle dat České národní banky doposud v Česku nikdo nezískal. O probíhajících správních řízení ČNB informace neposkytuje. Kdo o licenci nezažádal včas, původní termín by nestihnul.

„Poskytování služeb skupinového financování v působnosti Nařízení vyžaduje předchozí povolení od České národní banky, pro jehož udělení je stanovena lhůta tří měsíců ode dne obdržení úplné žádosti,“ píše ČNB v informačním materiálu.

Licenční řízení se navíc může protáhnout, když žadatel předá podklady nekompletní. Na posouzení, zda je žádost úplná má Česká národní banka 25 pracovních dnů.

Jednotný evropská pas: Příležitost nebo hrozba?

Podle Filipa Murára českým crowdfundingovým platformám při neprodloužení přechodného období hrozí ovládnutí trhu zahraničními konkurenty. A to díky jednotnému evropskému pasu, díky kterému získává každý držitel licence ve svém státě oprávnění poskytovat služby ve všech členských státech.

„České crowdfundingové prostředí se rychle rozvíjí a je zde silná investorská komunita, která má zkušenost s tímto typem investic,“ míní Jan Večerka. „Nemovitostní crowdfundingové platformy navíc budou moci bezproblémově spolupracovat s developery na celém evropském kontinentu u všech projektů, kde je financováno do 5 milionů EUR. Toto přináší jednak možnost spolupracovat na zahraničních projektech a dále především otevřít české příležitosti pro zahraniční investory,“ uzavírá.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *