CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: redakce

06. 03. 2020

0 komentářů

Co si odnést po burzovní zkoušce nervů

 

Akciové trhy prošly v minulém týdnu největším propadem od finanční krize. Hlavní akciové indexy po celém světě ztratily na své hodnotě během pěti obchodních dnů přes deset procent. V přímém přenosu jsme pozorovali vývoj, který byl srovnatelný s nejhoršími investičními epizodami nedávné historie. Jaké poučení z toho vyplývá pro investory, především pak pro ty, kteří na burzách začínají, nebo to zvažují?

Loading



 

Investoři, kteří se pohybují na trzích kratší dobu, si mohli udělat minulý týden adrenalinový výlet do minulosti a na vlastní kůži prožít to, co za sebou mají ti zkušenější například z průběhu finanční krize nebo po prasknutí internetové bubliny na počátku tisíciletí. Dodejme, že zatím šlo skutečně jen o výlet „na otočku“ a dramatický propad trhů se tento týden (alespoň prozatím) zastavil a naprostá většina indexů opět zezelenala.

Akcie se ale nalézají po celém desetiletí téměř nepřetržitého růstu v bodě, kdy zpravidla přicházejí i výraznější korekce. Jen vám nikdo neřekne, kdy přesně se tak stane. Berme tedy události posledních dnů jako takový test, díky kterému si mohli někteří investoři vyzkoušet, jak pevné mají nervy. A to obzvlášť v době, kdy obchod uděláte přes aplikaci na pár dotyků obrazovky mobilního telefonu, což může svádět k impulsivnímu rozhodování. A tady se dostáváme k první, pro mnohé draze vykoupené, zkušenosti. Emoce a ukvapená rozhodnutí do investování nepatří. Tehdy investor s velkou pravděpodobností učiní obchod v tu v nejméně vhodnou chvíli.

Třetinová ztráta za pět dnů

Takové dvě ukázkové emoce jsou euforie a strach. Ukažme si to třeba na akciích automobilky Tesla. Ta se stala na začátku letošního roku jedním z investičních hitů. Za první dva měsíce se z hodnoty okolo 400 dolarů dostala až nad 900 dolarů v druhé polovině února. Kdo tehdy podlehl euforii, nebo chcete-li investiční horečce, kdy se o Tesle mluvilo snad i v kadeřnictvích, a akcie nakoupil, protože to „dělali všichni“, čekala ho v následujícím týdnu studená sprcha.

Akcie automobilky se na trhu propadly přibližně o 30 procent (dost možná by se to stalo i bez vlivu koronaviru). Kdo ze strachu neudržel nervy na uzdě a před víkendem akcie prodal, připsal si za pět obchodních dnů třetinovou ztrátu. I to dovedou emocemi ovlivněná rozhodnutí, které vedou k tomu, že draze nakoupíte a levně prodáte.

REKLAMA

Informace 24/7

Dost možná byli mezi takovými nešťastníky i ti, kteří neustále sledovali na monitorech a obrazovkách vývoj kurzů a při bezesných nocích počítali, kolik ten den prodělali. Kdo chce, může dnes konzumovat v podstatě nepřetržitý informační tok z celého světa. A víte co? Pokud nejste vyloženě trader, tedy obchodník, který chce vydělávat na krátkodobých výkyvech, ale spíše dlouhodobý investor, tak dost často uděláte nejlépe, když nebude dělat na základě instantních informací nic a budete se držet svého investičního horizontu.

Uklidnit vás může skutečnost, že v historii nejsou desetiprocentní propady trhů ničím výjimečným, a především pak to, že burzy se následně velmi dobře uzdravují. Podíváme-li se na americké akcie, tak ze statistik vyplývá, že s výjimkou turbulentních 30. let 20. století se nevyskytl případ, kdy by akcie byly po některém z podobných desetiprocentních propadů v horizontu následujících pěti let ve ztrátě.

Chovejte se jako v obchodě

Není důvod, abychom se na burze chovali jinak než při běžném nákupu v obchodě. Nakupovat cokoli poté, co v poslední době posílí (zdraží) o desítky procent, nedává příliš smysl. Počkejte si, až vám trh nabídne slevu. Pak teprve zvažujte nákup, pokud se tedy jedná o kvalitní zboží.

Nablýskaná značka ještě nemusí znamenat kvalitu, a pokud opravdu chcete osud části svých úspor spojit s akciemi dané firmy, měli byste si skutečně ověřit, že její hospodaření je alespoň na základě veřejně dostupných údajů životaschopné. Dnes přeci také v obchodě často studujeme složení výrobků, abychom si nekoupili něco nezdravého.

REKLAMA

Připravte se na propady

Investoři si po tučných letech musejí zvykat opět na to, že hodnoty akcií zkrátka čas od času silně kolísají. Chtějí-li svá portfolia před propady alespoň částečně chránit, musí diverzifikovat. Tedy rozložit své finance mezi více aktiv, která se v případě podobných otřesů nevydávají stejným směrem. Minulý týden tak hodnota portfolií, která obsahovala akcie, dluhopisy a zlato, poklesla mnohem méně než pouze ta akciová. Toto není žádná objevná myšlenka, ale princip starý v podstatě jako lidstvo samo.

A jeho platnost přetrvává. Vsadit vše na jednu kartu se může pohádkově vyplatit, nebo také brutálním způsobem prodražit. Nejsem příliš příznivcem variant „buď, anebo“, a proto doporučuji investice rozložit mezi více titulů a typů aktiv. Alternativou je vložit část peněz do některého ze spravovaných podílových fondů. Ty mají své investice zpravidla rozloženy mezi desítky až stovky akcií či dluhopisů a dalších aktiv, a když některé z nich začnou klesat, portfolio fondu jako celek to tolik neohrozí.

Trhy ještě nejsou imunní

Chcete-li vyhlídku na další „investiční“ dny, tak vývoj bude záležet na makroekonomických datech, která začnou přicházet z jednotlivých států. Nemyslím si, že budou úplně příznivá. Nepopiratelným faktem totiž je, že část světové produkce bude epidemií koronaviru ovlivněna. Mimo jiné proto, že onemocnění mohlo způsobit zastavení výroby v čínských manufakturách, což ve světově propojeném trhu může vést mimo jiné k narušení na sebe navazujícího výrobního řetězce, poklesu ziskovosti globálních firem a také k následným problémům na trhu práce.

Co se ale týká šíření nákazy koronavirem, tak snad můžeme zakončit pozitivní informací, a to pohledem na graf znázorňující průběh epidemie.
Akciové trhy a koronavirus

REKLAMA

Nejvyšší křivka ukazuje počty nově nakažených lidí v centru epidemie, tedy v Číně. Pro další vývoj je dobré, že tato křivka již stoupá jen pomalu. Máme tedy nové případy výskytu viru, nicméně nárůst již ztratil dynamiku. Nejnižší křivka znázorňuje počet případů mimo Čínu. Ten skutečně dynamičtěji než v Číně. Je ale možné, že i tady dochází viru dech. Říkám, že je to možné, nikoli, že se tak s určitostí stane. Optimisticky pak vyznívá prostřední křivka ukazující počet vyléčených případů. Tato jediná křivka velice silně a dynamicky roste.

Nemyslím si tedy, že by trhy vůči nákaze koronavirem získaly už úplnou „imunitu“, s dalšími turbulencemi musíme počítat. Věřím ale, že v dlouhodobějším pohledu uvidíme, že se burzy z vlivu koronaviru zotaví.


Václav Pech, investiční analytik společnosti Broker Trust

Broker Trust v jedné větě: Největší servisní organizace pro nezávislé finanční poradce na českém trhu.

Broker Trust ve třech číslech: V České republice působíme od roku 2001. Spolupracujeme s více než 2000 aktivními poradci. V roce 2018 překonal hrubý provizní obrat společnosti 1,3 miliardy korun.

Tři principy Broker Trustu: Svoboda podnikání pro partnery. Špičkové zázemí. Jasná pravidla a vysoký etický standard při poskytování finančního poradenství.

Něco navíc: Jako tzv. brokerpool umožňuje Broker Trust budovat partnerům jejich vlastní firmu, tým spolupracovníků či kmen klientů a zároveň využívat moderní nástroje a servis, díky kterým mohou poradci pomáhat s osobními financemi na nejvyšší úrovni.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *