CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Karel Pučelík

10. 02. 2020

1 komentář

Tesla akcie: Muskova automobilka rekordně roste

 

Akcie automobilky Tesla za poslední dny zaznamenaly více než padesátiprocentní nárůst. Ještě nedávno přitom na vedení společnosti mířila ostrá kritika. Teď se ale zdá, že se Tesle bude dařit lépe. Má však rekordní růst pevné základy?

Loading



 

Společnost kontroverzního miliardáře Elona Muska, který stojí také za třeba za vesmírným projektem Space X, má řadu příznivců i odpůrců. Je také známo, že v případě tohoto akciového titulu sází nemalá část akcionářů nejen na růst, ale i na pokles akcií. Ti první dnes mohou slavit, druzí naopak sčítají ztráty. Co za překotným vývojem stojí?

Ceně akcií patrně pomohly dobré výhledy analytiků i inovace. Tesle se v posledních měsících daří řešit i problémy s nízkým tempem produkce. Za loňský rok vyrobila více aut než za předcházející dva dohromady. Ve Spojených státech byl Model 3 jednoznačně nejprodávanějším elektromobilem.

Tesla podle serveru CNBC ohromuje i finančníky z Wall Steet. Podle miliardového investora Rona Barona se automobilka „může stát jednou z největších společností na světě“. A další komentáře se nesou v podobně triumfálním tónu.

Lídr na poli elektromobility?

Tesle se značně daří už od posledního loňského čtvrtletí. Loni 23. října zveřejnila výsledky za třetí loňské čtvrtletí a rovněž nečekaný zisk. Od té doby prakticky soustavně roste, přičemž růst navíc nabírá na obrátkách, místo aby slábl. Letos však její vzestup získává rád naprosté jedinečnosti. Odráží sílící přesvědčení trhu, že dominance Tesly na poli elektromobility a obecně environmentálně šetrných technologií, představujících v čase klimatických změn budoucnost, je neotřesitelná a že propast mezi ní a konkurenty se rozestupuje,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

REKLAMA

„Automobilce ale hrají do karet také další faktory. Hlavně opětovně uvolněná měnová politika světově významných centrálních bank, prosincový podpis dílčí obchodní úmluvy USA a Číny a nejnověji také rostoucí přesvědčení trhů, že koronavirová infekce je převážně čínským problémem, který zatím nemá potenciál přerůst ve světovou pandemii a ochromit tak přímo celou globální ekonomiku,“ dodal Kovanda.

Ačkoli se v posledních dnech Muskově automobilce nebývale daří, všechny odborníky na svou stranu nezískala. Někteří se na raketový růst dívají s podezřením a poukazují na různé bubliny. Pro příklady není nutné chodit daleko, jako jeden z nich můžou posloužit třeba fluktuace bitcoinu.

Domnívám se, že současný vývoj u akcií společnosti Tesla není podložen reálnými výsledky. Z těchto důvodů ho považuji za dočasný. Tesle vyrůstá silná konkurence u evropských automobilek, které masivně investují do elektromobility. Nové modely evropských elektromobilů jsou vyspělejší, než má Tesla v současné době k dispozici. Zákazníci si toho pravděpodobně všimnou, což zhorší pozici Tesly mimo americký trh. Ve Spojených státech budou pravděpodobně dál preferovat značku Tesla z vlasteneckých důvodů,“ uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Obavy kritiků z fluktuace navíc může posílit i částečný pokles ceny akcií, který přišel před uplynulým víkendem.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Americký akciový trh předpovídá silně ziskový rok 2024: Analýza historických dat

Jaká jsou očekávání ohledně amerického akciového trhu a jeho výsledků v příštím roce? Historická data nás přivedla k zajímavým závěrům. Zatímco Wall Street ve svých výhledech vyjadřuje opatrnost, analytik Thomas Lee ze společnosti Fundstrat Global Advisors upozorňuje na historické trendy, které ukazují na možnost dalšího silně ziskového roku.

Text: Filip Kučera

18. 12. 2023

Budoucnost automobilového průmyslu: Revoluce a vliv na dodavatele

Automobilový průmysl prochází zásadními změnami, ať už se jedná o autonomně řízená vozidla, či elektrifikaci. Co můžeme od nadcházející revoluce očekávat a jaký bude mít dopad na dodavatele? Automobilový průmysl prochází revolučními změnami, které pro dodavatele představují existenční hrozbu. Ti, kteří se zaměřují na hardware, se ocitli […]

Text: Filip Kučera

19. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *