CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Filip Kučera

10. 04. 2024

0 komentářů

Novinka pro zajištění ve stáří: Co je „Dlouhodobý investiční produkt“, otázky a odpovědi

 

Česko se v roce 2024 rozhodlo pro radikální změnu v oblasti zajištění ve stáří. Vedle stávajících možností, zejména penzijního spoření, se konečně otevřela cesta k chytrému a daňově zvýhodněnému investování. Návrh zákona, který zavádí Dlouhodobý investiční produkt (DIP), prošel postupně Sněmovnou, Senátem a dostal prezidentský podpis. Pro občany Česka přináší DIP mnohem širší možnosti investování s daňovými výhodami a konečně i příspěvek od zaměstnavatele může být využit nejen při spoření, ale i při investování. 

Loading



 

Co to vlastně DIP je?
DIP je novým způsobem zajištění ve stáří, který přináší více možností investování s daňovými výhodami.
Tento produkt umožňuje investovat do veřejně obchodovaných finančních nástrojů, jako jsou akcie, ETF a dluhopisy.

Výhody DIP:
Daňové zvýhodnění: Investorům přináší DIP možnost odpočtu ze základu daně až do výše 48 tisíc korun ročně, aniž by existovala spodní hranice pro daňové zvýhodnění.

Příspěvek od zaměstnavatele: Zaměstnavatel může přispívat až do výše 50 tisíc korun ročně, což představuje další motivaci pro investování do DIP.

Široká škála investičních možností: DIP umožňuje investování do veřejně obchodovaných finančních nástrojů, včetně akcií, ETF a dluhopisů, což investorům poskytuje širší možnosti diverzifikace svých investic.

REKLAMA

Nevýhody a rizika spojená s DIP:
Absence státního příspěvku: Na rozdíl od státního příspěvku u penzijního spoření není příspěvek státu součástí DIP.
Riziko investic: Jakékoli investice nese určité riziko, a to platí i pro DIP. Investoři by měli mít na paměti, že hodnota jejich investice může kolísat v závislosti na vývoji finančních trhů.

Jak to bude s DIP v praxi?
DIP může nabízet široká škála institucí pod dozorem a s licencí České národní banky, včetně obchodníků s cennými papíry, investičních společností a bank.

Podle odborníků tato nová možnost investování přinese občanům České republiky více prostoru pro budování finanční stability v pozdějším věku.

Jak vzniká DIP?
Smlouvou mezi spotřebitelem a poskytovatelem DIP, ve které se sjednává DIP. Žádná stávající smlouva o investování či spoření se automaticky nestává DIP. DIP lze sjednat až od 1. 1. 2024.

Kdo může poskytovat DIP?
Banka spořitelní a úvěrní družstvo, obchodník s cennými papíry, investiční společnost, samosprávný investiční fond
obdobná zahraniční osoba oprávněná poskytovat své služby v České republice.  Poskytovatel DIP musí být zapsán v seznamu poskytovatelů DIP vedeném Českou národní bankou, jinak mu hrozí pokuta.

REKLAMA

Co může být v DIP?
peněžní prostředky (prostředky na spořicím účtu, termínovaný vklad apod.)
akcie a dluhopisy obchodované na burze, a to včetně zahraničních, případně státní nebo kryté dluhopisy (např. hypotéční zástavní listy), ze zemí EU podílové listy deriváty sloužící k zajištění měnového nebo úrokového rizika.

Za jakých podmínek si lze u DIP uplatnit odpočet od základu daně?
Pro čerpání daňové podpory musí být zároveň splněny dvě podmínky, a to že k výběru prostředků z DIP nedojde dříve než po 10 letech (tj. 120 měsících) od vzniku DIP a dosažení 60 let věku poplatníka.

Za výběr prostředků z DIP se nepovažuje situace, kdy se převádí veškeré prostředky ze zrušeného daňově podporovaného DIP na jiný DIP. V ostatních případech poplatník o daňovou výhodu přichází a za roky jejího čerpání ji musí vrátit (dodanit, a to až 10 let zpětně) – byť by šlo o výběr jedné jediné koruny z DIP.

Jak je to s výnosy v DIP?
Veškeré výnosy z majetku v DIP musí být rovněž vedeny na DIP, stejně tak peněžní prostředky získané prodejem, odkupem nebo splacením akcií a dluhopisů zahrnutých do DIP. Pokud vznikne v důsledku prodeje majetku v DIP daňová povinnost (není splněn časový test 3 roky nebo roční limit 100 000 Kč), musí být daň z příjmu zaplacena z majetku mimo DIP (jinak by totiž šlo o výběr části majetku v DIP, a pak by musela být vrácena (dodaněna) dříve uplatněná daňová podpora).

Může mít jedna osoba více DIP?
Ano, počet DIP na jednu osobu není omezen. Je tedy na rozhodnutí každého, kolik DIP si zřídí.

Je možné vložit do DIP více prostředků než 48 000 Kč ročně?
Ano, je na rozhodnutí každého, kolik prostředků do DIP vloží. Je však dobré mít na paměti, že daňová podpora na všechny daňově podporované produkty spoření na stáří a daňově podporované pojištění dlouhodobé péče pro jednoho poplatníka je omezena na 48 000 Kč ročně a že s prostředky v DIP není možno libovolně nakládat (pravidlo 10 let trvání produktu a dosažení věku 60 let výše), při nedodržení těchto podmínek je nutné vrátit (dodanit) dříve uplatněnou daňovou podporu. Tedy pokud do DIP vložíte v jednom roce více prostředků, získáte daňovou podporu pouze k prvním 48 000 Kč (tento limit platí dohromady pro všechny produkty zabezpečení na stáří), ale omezení v nakládání s nimi se vztáhne na všechny vložené prostředky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *