CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: David Krůta

04. 07. 2017

1 komentář

Cestovní pojištění aneb Neštěstí nechodí po horách…

 

Nehoda na dovolené nemusí končit jen odřeným kolenem. A pokud se poraníte v zahraničí, problém je rázem na světě.

Loading



 

Nikdy neříkej nikdy

Jistě ten pocit znáte. Vždy jezdíte podle předpisů, a když jednou pospícháte, potkáte hlídku policie. Vždy si kupujete jízdenku v MHD, a když jednou zapomenete, zrovna narazíte na revizora. Někdo tomu říká zákon schválnosti, někdo náhoda. Každopádně tyto situace se stávají.

Ročně nahlásí úraz nebo ošetření v zahraničí přes 70 000 českých turistů. Během roku 2016 přineslo Výběrové šetření cestovního ruchu informaci, že Češi podnikli přes 12,6 milionu delších cest, z toho téměř třetina mířila do zahraničí. Ze statistiky tak plyne 1,66% pravděpodobnost, že se turista v zahraničí stane obětí úrazu.

Pravděpodobnost výhry ve Sportce je 0,00000715 %. Je tak 232 000krát pravděpodobnější být obětí úrazu v zahraničí než vyhrát v loterii. Nebo ještě jinak: Každý stý člověk má zkušenost s úrazem v zahraničí.

Hlavně se nebát a…  být pojištěn

Podle informací pojišťoven stojí za většinou úrazů nedbalost, neukázněnost a neznalost místních poměrů. Mnoho pojistných událostí se stane také z důvodu přecenění vlastních sil, zejména vlivem únavy. Náklady na ošetření a další související léčebné výlohy se v průměru vyšplhají na zhruba 20 000 Kč.

REKLAMA

Příklad: Vyrazíte s přáteli na pěší tůru po Alpách. Vše se vyvíjí skvěle do té doby, dokud vám nesklouzne noha po mokrém kameni. Následuje pád, noha zůstává mezi kameny a Vy zažíváte velikou bolest. Kdesi v rakouských lesích jste si právě zlomili nohu. Následuje letecký převoz do nemocnice a ošetření.

Takovou nehodu samozřejmě nikdo neplánuje, pokud byste ale nebyli pojištěni, museli byste ze svého zaplatit:

  • Svoz vrtulníkem: cca 60 – 80 000 Kč
  • Ambulantní ošetření bez operace: cca 25 – 30 000 Kč
  • Pobyt v nemocnici včetně vyšetření: cca 10 – 30 000 Kč
  • Transport sanitkou do ČR: cca 25 – 30 000 Kč

Sečteno a podtrženo, jeden takto nevydařený výlet může stát 120 – 170 000 Kč. V případě komplikovaných zlomenin se může částka za operace vyšplhat i do milionových výšin.

Ti druzí

Na cyklostezce, v moři, u baru, na pláži… nikde nejste sami. Pokud způsobíte v zahraničí škodu druhé osobě a nemáte pojištěnu odpovědnost, vystavujete se obrovskému riziku.

REKLAMA

Představte si následující situaci v Rakousku: Na cyklostezce se střetnete se starším pánem, říkejme mu třeba Hans (45 let), který pracuje v automobilce VW. Nešťastnou náhodou mu zlomíte nohu, což si vyžádá v nejhorším případě vrtulník, nemocnici, ošetření. Hans bude 3 měsíce na neschopence, protože je starší, může další měsíc rehabilitovat. Jedná se o poměrně reálnou situaci.

Hansova zdravotní pojišťovna bude nárokovat:

  • Svoz vrtulníkem: 70 000 Kč
  • Ambulantní ošetření bez operace: 25 000 Kč
  • Pobyt v nemocnici včetně vyšetření: 15 000 Kč
  • Transport sanitkou do bydliště: 5 000 Kč
  • Rehabilitace: 50 000 Kč

Hans bude nárokovat:

  • Odškodné za úraz (ušlá mzda) 3 průměrné měsíční platy: 120 000 Kč

Celkem, pokud nebudete pojištěni, šáhnete do peněženky pro více než 285 000 Kč. A to ještě v tom lepším případě. K mnohem vyšším částkám se dopracujete, pokud Hans bude požadovat náhradu újmy (např. bolestné, ztížení společenského zařazení v případě trvalých následků apod.).

REKLAMA

Kalkulace závěrem

Cestovní pojištění kryjící jak léčebné výlohy, tak pojištění odpovědnosti je u dvoutýdenní dovolené pouze stokorunová položka. Navíc na rozdíl od veřejného zdravotního pojištění kryje i spoluúčast pacientů a nabízí asistenční služby. To je velká deviza zejména, pokud nemluvíte jazykem země, do níž cestujete.

Většinu cestovních pojištění můžete uzavřít ještě v den odjezdu prostřednictvím webu dané pojišťovny. Namátkou jsem vybral kalkulaci pojištění od jedné z nich:

  • Chorvatsko, 2 osoby na 14 dní, turistická cesta (pojištění rekreačních sportů v ceně pojištění) za 336 Kč

V této ceně jsou kryté léčebné výdaje do 3,5 mil. Kč. V rámci pojistky je možné sjednat i další připojištění, např.:

  • připojitění úrazu, zejména trvalé následky vzniklé vážným úrazem, nebo smrt,
  • storno cesty, tedy stornopoplatky za zrušení cesty například pro případ vážného onemocnění, úrazu nebo smrti pojištěného, osoby blízké nebo spolucestující,
  • pojištění zavazadel pro případ ztráty či poškození (pozor na pojistné podmínky a limity pojištění!)

Rozhodně stojí za pozornost rozšíření pojištění na rizikové sporty, pokud se chcete oddávat adrenalinovým sportům. Např. ani jízda na vodním skútru či bungee jumping nejsou kryté základním pojištěním.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pojišťovák

    4 července, 2017

    Bože, to je zase článek jak noha. Mj. si napřed zjistěte, kolik opravdu stojí vrtulník, abyste příště nepsali takové bludy. Měl jsem tu smůlu (štěstí), že jsem se záchranářským vrtulníkem v Alpách proletěl a ta částka je mnohem, mnohem menší než zde uváděná. Ale i jiné zde zmíněné záležiosti nemají hlavu a patu…

    Odpovědět