CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Daniel Mareš

25. 01. 2021

1 komentář

Český gastroprůmysl je v troskách. Existuje světlo na konci tunelu?

 

Promění se nějak po konci koronavirové krize gastro segment nebo se vše vrátí do starých kolejí? Jak vidíte v současné době investice do podniků, konceptů, jejichž provozovatelé už boj s vládními nařízeními vzdali?

Loading



 

Vyplatí se v současné době do gastroprůmyslu investovat? Složitou situaci, ve které je velká řada podnikatelů zcela na dně, dobře ilustruje i stav českých pivovarů. Ty v důsledku opětovného uzavření hospod, barů a restaurací přicházejí týdně o více než 340 milionů korun. Vyplývá to ze studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) realizované pro Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS).

I přes výrazné ztráty tržeb ale většina pivovarů nedosáhne na vládní kompenzace pro dodavatele v gastronomii, které zveřejnilo Ministerstvo zemědělství v rámci programu Agricovid. Pro udržení hospod investují pivovary další prostředky, mezi takové výdaje patří například výměna nespotřebovaného piva za nové zdarma nebo pomoc se sanací výčepních zařízení.

Pivovary naopak vítají iniciativu vlády, která schválila trvalou novelizaci zákona o spotřební dani, díky níž nebude nutné odvádět spotřební daň z likvidovaného piva. Tento krok nicméně řeší jen menší část problémů vyplývajících z opětovného uzavření gastronomie i z nejasné prognózy plánovaného znovuotevření.

Restaurační zařízení přicházejí každý týden o 3 miliardy korun

Podle údajů výzkumné společnosti Nielsen ztrácejí provozovatelé restauračních zařízení každý týden na tržbách 3 miliardy Kč. Horeca neboli on-trade trh ztratil za první koronavirovou vlnu celkem 28 miliard Kč. Většina z této ztráty, téměř 60 %, se týká jídla konzumovaného v restauracích. V přepočtu jde o více než 16 miliard Kč. Přes 3 miliardy Kč činí ztráty na tržbách za pivo a podobná částka připadá na teplé nápoje, jako jsou káva nebo čaj. Ztráta tržeb u lihovin přesahuje 2 miliardy Kč a u nealko nápojů je to 1,5 miliardy Kč.

REKLAMA

„Provozovatelé restaurací, hospod, barů, kaváren, rychlých občerstvení a dalších zařízení ztrácí za každý zavřený den více než 400 milionů korun na tržbách. Aktuálně tedy při uzavření od 14. října do 19. listopadu ztráty narostly o dalších více než 15 miliard korun a tato bilance se každým týdnem zhorší o další tři miliardy korun,“ sdělil Jakub Špika, Commercial Manager ze společnosti Nielsen.

Ani během léta se situace výrazným způsobem nezlepšila. V porovnání s prvními třemi čtvrtletími letošního roku s rokem 2019 došlo k celkovému poklesu například u piva o 22 %, u nealko nápojů o 26 % a u lihovin dokonce o 31 %. I přes letní návrat k dočasnému „normálu“ rok 2020 ztrácí stále čtvrtinu až třetinu tržeb.

Vše se sice vrátí do starých kolejí. Otázkou je kdy…

Analytik ČSOB Petr Dufek si myslí, že nikdo v tuto chvíli neví, jak se bude situace dále vyvíjet. Je zde ještě hodně neznámých, které budoucnost nejenom gastro segmentu ovlivní. Ať už jde o celkovou dobu lockdownu, státní podporu, ale i o návrat zahraničních turistů, kteří se na tržbách oborů horeca výrazně podíleli. Michael Fanta, analytik CETA uvádí, že důvěra českých spotřebitelů v bezpečnost gastronomie je silně otřesena a vnitřní prostory restauračních zařízení mohou být nadále částí veřejnosti považovány za rizikové.

„Otázkou je však i trvalý návrat domácích klientů. Jisté je asi jen to, že si tento obor bude muset rychle získat pozornost domácích klientů, protože těch zahraničních se mu nebude ještě řadu měsíců dostávat. A který koncept bude ten úspěšný, si jako člověk působící mimo obor vůbec netroufám říct. Budu doufat, že v každém případě půjde o kvalitu,“ vysvětluje pro server investujeme.cz Petr Dufek.

Ekonom České spořitelny (ČS) Michal Skořepa je přesvědčen, že se vše vrátí do starých kolejí. Možná s mírně vyšší váhou na rozvoz jídla, a to i v souvislosti s vyšší popularitou práce z domova. „Je ale otázka, jak dlouho bude návrat k normálu trvat. Zejména u poptávky ze strany zahraničních turistů, která se týká především centra Prahy, se může návrat k normálu protáhnout až do příštího roku,“ míní odborník ČS.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Novinka pro zajištění ve stáří: Co je „Dlouhodobý investiční produkt“, otázky a odpovědi

Česko se v roce 2024 rozhodlo pro radikální změnu v oblasti zajištění ve stáří. Vedle stávajících možností, zejména penzijního spoření, se konečně otevřela cesta k chytrému a daňově zvýhodněnému investování. Návrh zákona, který zavádí Dlouhodobý investiční produkt (DIP), prošel postupně Sněmovnou, Senátem a dostal prezidentský podpis. Pro […]

Text: Filip Kučera

10. 04. 2024

Co jsou největší investiční témata letošního roku?

V roce 2024 se na investiční scéně objevují nové trendy a témata, která reflektují složitou povahu současného ekonomického prostředí a rychlého technologického pokroku. Jedním z těchto zajímavých témat je „longevity“ neboli prodlužování aktivního života. V oblasti finančního plánování se jedná o stále důležitější faktor.

Text: Filip Kučera

09. 02. 2024

Jak vybrat ty nejlepší dividendové akcie v roce 2024

Vybrat ty nejlepší dividendové akcie vyžaduje důkladný průzkum trhu a analýzu. S ohledem na změny v ekonomickém prostředí v roce 2024 mohou investoři dosáhnout optimálních výnosů kombinací stabilního historického vývoje, finanční stability a růstu dividendových výplat. Zde jsou klíčové faktory, na které by měli odborníci na investování […]

Text: Filip Kučera

07. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Ten, kdo to platí,

    26 ledna, 2021

    Ty restaurace, hotely a penziony nikam nezmizí.
    Až po nic začne být poptávka, zase otevřou.
    Jen možná již pod jiným majitelem, pokud ten původní mezi tím zkrachuje.
    Ale zákazníci o nic nepřijdou – a proto je dementní je nutit dnes ty majitele a zaměstnance gastra zachraňovat za jejich peníze (navíc mají dnes svých starostí dost).
    To opravdu budeme X let tyto firmy a jejich zaměstnance živit?
    Vždyť ani kdyby lockdowny skončily do roka (dřív to prostě nebude), tak to bude šílenej ranec.
    A ony skončit nemusí – mohou přicházet rezistentní mutace, imunita po nemoci či vakcíně bude jen půl roku (a nevěřím, že nás Babiš všechny zvládne naočkovat každého půl roku), atd…
    Navíc turistický ruch bude tak aspoň 2 roky po konci epidemie stále dole. Bude vysoká nezaměstnanost, lidi nebudou mít peníze na chození do hospod a ježdění do hotelů.

    Odpovědět