CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Filip Kučera

23. 08. 2022

0 komentářů

Česko je stále čistým příjemcem evropských peněz. Od vstupu do EU získalo už přes 1 bilion korun

 

V prvním pololetí roku 2022 přesáhly příjmy České republiky z Evropské unie naše odvody do evropského rozpočtu o 15,8 miliardy, při započtení příjmů z Nástroje EU na podporu oživení pak 23,5 miliard korun. ČR tak nadále zůstává čistým příjemcem evropských peněz a od svého vstupu do EU v roce 2004 získala již přes 1 bilion korun.

V průběhu prvního pololetí roku 2022 obdržela České republika z rozpočtu Evropské unie příjmy ve výši 48,4 mld. Kč a do evropského rozpočtu odvedla 32,5 mld. Kč. K 30. červnu jsme tak obdrželi o 15,8 mld. Kč více, než jsme do rozpočtu EU odvedli. Při započítání příjmů z Nástroje EU na podporu oživení (NGEU) ve výši 7,7 mld. Kč, který financuje především investiční a reformní projekty členských zemí EU prostřednictvím národních plánů obnovy, činí pololetní kladné saldo 23,5 mld. Kč.

Loading



 

Podle Petra Dufka, hlavního ekonoma Banky CREDITAS, je to jistě dobrá zpráva, že z EU získáváme více peněz, než tam posíláme. Nejde podle něj ale jen o samotné částky, ale i účel jejich použití.Doby dotovaných golfových hřišť, rozhleden, penzionů atp. máme snad už za sebou a nyní přijdou na řadu skutečně ekonomicky důležité projekty. A tady vidím tak trochu problém s připraveností projektů. Z fondu obnovy a dalších dodatečných zdrojů máme během dvou let investovat skoro 200 mld. korun, a proto zmíněných 23,5 mld. zatím nepůsobí příliš přesvědčivě,“ vysvětluje Petr Dufek.

„V pololetí letošního roku jsme překonali symbolickou hranici jednoho bilionu korun, který jsme od našeho vstupu do EU získali navíc oproti našim odvodům. Nehledě na finanční výhody našeho členství v EU nám ale v únoru Putinova agrese na Ukrajině ukázala, jak je důležité naše pevné ukotvení v západních demokratických strukturách. Nyní nás čeká půlroční předsednictví Radě EU, kdy máme příležitost provést Evropu tímto turbulentním obdobím, zvýšit na evropské úrovni kredit České republiky a samozřejmě prosadit některé naše národní zájmy,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

Ekonom Partners Martin Mašát si myslí, že otázka vstupu do EMU je sice ekonomická, spojovaná s větším a efektivnějším mezinárodním obchodem, kde by Česká republika díky své otevřenosti rozhodně vydělala. Bohužel je v konečném důsledku vstup do Eurozóny zcela v rukou politiků, kteří nechápou komplexnost celého procesu a v rámci politických půtek a volebního potenciálu akcentují pouze podružné, ale pro voliče populární otázky. Je samozřejmě dobře, že výše plateb ČR do rozpočtů EU je celkově nižší než výše čerpaných peněz, ale svým způsobem se tyto částky opět vůbec netýkají otázky, zda má Česká republika vstoupit do EMU či ne.

Od vstupu do EU získala ČR přes 1 bilion korun

Celkově ČR od svého vstupu do EU 1. května 2004 do 30. června 2022 zaplatila do evropského rozpočtu 775,9 mld. Kč a získala zhruba 1,75 bil. Kč. Kladné saldo čisté pozice České republiky ve vztahu k rozpočtu EU tak souhrnně dosáhlo 977,3 mld. Kč. Při započítání příjmů z NGEU činí celkové příjmy 1,78 bil. Kč a celkové kladné saldo za dobu členství České republiky v EU tak překročilo 1 bil. Kč.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Představujeme nejlepší evropské akcie

I když je evropský akciový trh provázán s globální ekonomikou stejně jako všechny ostatní, nabízí investiční příležitosti, které jinde najdete jen těžko. A zatímco americké indexy se čím dál víc soustřeďují na technologické firmy, Evropa nabízí diverzifikovanější investiční prostředí. Abychom lépe ilustrovali možnosti evropského trhu, podíváme se na […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 02. 2024

Evropské akcie jsou historicky rekordně levné vůči těm americkým

Evropské akcie jsou teď v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. Brány jsou přitom v potaz všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě (viz graf […]

Text: Redakce

Foto: Pixabay

02. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *