CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: redakce

09. 04. 2020

1 komentář

Černá labuť a zelené dluhopisy

 

Epidemie koronaviru tvrdě zasáhla také finanční trhy. Východiskem pro investory se stává nákup dluhopisů.

Loading



 

Když věhlasná poradenská společnost Deloitte sestavovala přehled vlivu epidemie koronaviru na finanční trhy a investice, hned na začátku konstatovala, že “trhy kolísají… výkony investic se nečekaně mění v krátkých časových horizontech.” Patrick Henry, viceprezident Deloitte & Touche, dokonce na základě širokých dat dokázal, že hodnota celkem 139 společností s tržní kapitalizací přesahující deset miliard dolarů od začátku epidemie klesla na necelých osmdesát procent hodnoty před explozí koronaviru.

Střízlivě uvažující analytik tedy jednoznačně připouští, že epidemie koronaviru svět byznysu dostala do vážných problémů. To je samozřejmě špatná zpráva, neměla by ale mezi investory vyvolat dojem, že je vše ztraceno.

Dan Caplinger z americké investiční společnosti TMFGalagan připomíná, že vzhledem k nastalým okolnostem by rok 2020 měl z investičního hlediska patřit dluhopisům. “Je zákonité, že pád akciových trhů vyvolává růst na straně zájmu o investice do dluhopisů,” tvrdí Caplinger.

Proč investice do dluhopisů?

Důvěra v dluhopisy je založená na dlouhodobé zkušenosti. Složité časy na burzách opakovaně investory vedou k ochotě upřednostnit konzervativní investice před vyššími výnosy spojenými s vyšší mírou rizika. A co je konzervativnější investicí než dluhopisy?

REKLAMA

Chuť investovat do dluhopisů se ostatně projevuje už od roku 2018, kdy investoři začali vnímat rizika spojená se zpomalením ekonomiky a také táhnoucím se brexitem. Už tehdy přední odborníci upozorňovali, že v případě krize půjde cena akcií rapidně dolů bez ohledu na to, jestli se jedná o akcie růstové, defenzivní či hodnotové. Nyní krize skutečně přichází, byť se její rozbuškou stala typická “černá labuť” v podobě koronaviru.

Koronavirus a investice do dluhopisů

Dluhopisy představují v rozbouřených investičních vodách ostrovy větší jistoty. To ale neznamená, že každý dluhopis zajišťuje výnos. Právě v neklidných časech jako jsou ty nynější je třeba dát si pozor na nabídky “prašivých” dluhopisů, slibujících klidně sedmiprocentní a vyšší výnosy. Pokud má být investice do dluhopisů efektivní, je zapotřebí vybírat.

Matthieu Mouly, chief client officer společnosti Lyxor ETF v této souvislosti připomněl, že současná situace nahrává nákupu zelených dluhopisů. Moulyho doporučení má logiku. Už v lednu letošního roku Evropská centrální banka oznámila, že se chystá právě na nákup green bonds. Ty podporují obnovitelné zdroje energie od větrných elektráren a v neposlední řadě také biometan. Nespornou výhodou je, že poptávka po energiích bude trvat i v případě společenských nepokojů, jako je například neklid vyvolaný právě epidemií.


Tomáš Voltr

Místopředseda představenstva Energy financial group

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *