CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Daniel Mareš

24. 08. 2020

3 komentáře

Čeká nás nejhlubší pokles české ekonomiky od roku 1993

 

Podle prognózy Komerční banky (KB) se česká ekonomika pomalu dostává z recese, kam ji uvrhla vládní opatření v boji proti šíření nemoci covid-19. V textu se dočteme, že navzdory zhoršující se epidemiologické situaci se bude ekonomický život pomalu ale jistě vracet. Dosažení úrovně z období před koronavirem předpokládají ekonomové a analytici koncem příštího roku.

Loading



 

Česká ekonomika by měla mít to nejhorší za sebou za předpokladu, že se nebude opakovat dubnový rozsah restriktivních opatření v reakci na další případné zhoršení epidemiologické situace v dalších měsících. Jako celek letos tuzemské hospodářství zaznamená v reálném vyjádření podle čerstvé prognózy Komerční banky pokles o 5 %. To bude znamenat nejhlubší pokles v novodobé historii České republiky od roku 1993. Oproti předchozí prognóze z počátku června se ale jedná o vylepšení o 1,8 pb.

„Dílčí měsíční data za duben a květen z průmyslu, stavebnictví či exportu nakonec nedopadla tak katastrofálně, jak jsme se obávali“, zdůvodňuje zlepšení prognózy Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky (KB).

Praze se nedaří kvůli závislosti na turistech

Ekonom Partners Martin Mašát pro server investujeme.cz uvádí, že prognóza vychází z vcelku střízlivých předpokladů. Vylepšení prognózy růstu jde na vrub rychlejšího obnovení průmyslu a maloobchodu, než se původně očekávalo. „Prognóza také ukazuje, že vývoj v maloobchodu a turismu je takřka na původních hodnotách. Pouze Praze se nedaří kvůli větší závislosti na zahraničních klientech,“ podotýká Martin Mašát.

V prognóze KB se mimo jiné uvádí, že zatímco produkční sektor v současné recesi trpí, spotřebitelská poptávka je zatím relativně resistentní. Březnové vypnutí celých částí ekonomiky dopadlo primárně na sektor služeb, zejména těch spojených s ubytováním a turismem, dramaticky se promítlo i na produkci automobilového průmyslu.

REKLAMA

Poněkud překvapivě odolává spotřeba domácností. Květnové maloobchodní tržby byly dokonce v reálném vyjádření vyšší než před rokem. Spotřebitelský apetit domácností je oslaben relativně málo díky tomu, že se trh práce rovněž zhoršil jen málo.

Nejistota z vývoje epidemiologické situace

Analytik Československé obchodní banky (ČSOB) Petr Dufek si myslí, že česká ekonomika má nepochybně to nejhorší za sebou, i když část problémů stojí stále před ní. „Jde především o slabé zakázky a vysokou závislost na vládních podpůrných programech – především tzv. kurzarbeitu,“ vysvětluje Petr Dufek.

Další vlna nejistoty je spojená s vnějším prostředím. „Ekonomická aktivita ve Spojených státech i eurozóně se sice postupně vrací k normálu, na úroveň před koronavirovou krizí se ale ještě dlouho nedostane,“ dodává Jana Steckerová, ekonomka Komerční banky. „V neposlední řadě představuje zdroj rizika vývoj epidemiologické situace v tuzemsku i zahraniční a reakce vlád na ni,“ doplňuje Vejmělek z KB.

Petr Dufek z ČSOB doplňuje, že jestli ekonomika propadne o pět či více procent, nemá smysl v tuto chvíli příliš diskutovat. „Ve hře je až příliš mnoho neznámých. Jediné, co jakž takž víme, je to, co se dělo v prvním čtvrtletí. Čísla za druhý kvartál jsou zatím jen hrubými odhady bez jakýchkoliv dalších podrobností. V každém případě propad ekonomiky bude v letošním roce nejhorší v novodobé historii ČR a výhled s ohledem na koronavir nejistý více než kdy jindy,“ uvádí Petr Dufek.

Prognózy „stojí na vodě“

Po poklesu o 5 % očekává Komerční banka růst o 6 % v roce 2021. Optimismus je cítit především u průmyslu a spotřeby domácností. „V Partners očekáváme, že růst příští rok bude nižší, a to hlavně kvůli vyšší nezaměstnanosti. Veškeré současné prognózy si stále nesou obrovské riziko nepřesnosti a jsou více na vodě než v minulých obdobích. Důvodem je nejistota ohledně druhé, resp. podzimní vlny šíření viru covid-19, která může radikálně změnit vstupní parametry modelů,“ říká Martin Mašát z Partners.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

V ekonomice je hodně peněz

V ekonomice je hodně peněz a co dál

foto: Shutterstock V ekonomice je hodně peněz. To se může zdát jako výhoda, alespoň tak to naše vláda před rokem povídala. Z této krize se proinvestujeme, dáme miliónek sem, další tam, pětitisícovku důchodcům, a to by bylo, aby ten ekonomický růst zase nebyl. A on ani tak […]

Text: Hana Bartušková

31. 05. 2021

rating ČR a investice

Rating ČR je podle agentur vynikající. Investoři jim ale moc nevěří

Nejnovější hodnocení ratingových agentur S&P, Japan Credit Rating Agency (JCR) a Fitch potvrdila vysokou úvěrovou spolehlivost České republiky. Navzdory zhoršenému ekonomickému vývoji v důsledku koronavirové pandemie, se tak bude nadále výhodně financovat na domácím i zahraničních trzích. Co to znamená pro domácí i zahraniční investory?

Text: Daniel Mareš

27. 01. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • To je teda objev.

    25 srpna, 2020

    To je na Nobelovku za ekonomii.

    Odpovědět

  • Statistika

    25 srpna, 2020

    Otázka je, koho reálně postihne, pokud pražské hotely propustí 65% zaměstnanců.
    Komu ty hotely patří? Běžným pražanům spíše ne, budou to zahr. vlastníci.
    A zaměstnanci? Pochybuju, že středo (či spíše vysoko)školsky vzdělaný obyvatel Vinohrad uklízí v hotelu. Můj odhad je, že na těch nižších postech (pokojské, …) budou v drtivé většině cizinky z východu (protože takovou práci odmítne i nezaměstnaný z Bruntálu) a na o něco vyšších postech (číšník, kuchař, recepční, údržbář) dost často budou třeba lidi do Prahy za prací dojíždějící ze středočeska. Samozřejmě to nebude platit stoprocentně, jen tím chci naznačit, že čistě z pražského pohledu to nemusí být tak velký problém, jak se při pohledu na čísla zdá.

    Odpovědět

  • Nemožnost

    25 srpna, 2020

    Práce v cestovním ruchu a pohostinství je relativně málo placená a platit z toho dvacetitisícový pražský nájem moc nejde. Těžko v Praze bude žít rodina, kde ona je pokojská a on pomocný kuchař. Nebo si to možná jen nedovedu představit.

    Odpovědět