CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Bitcoinová bublina: 2 roky poté

 

Jsou to už dva roky, kdy investiční svět pobláznila bitcoinová horečka. Tenkrát koncem roku 2017, v polovině prosince, se bitcoin obchodoval za v jednu chvíli kousek přes 20 tisíc dolarů za jeden bitcoin. Ostatně celý rok 2017 byl pro bitcoin a další krytoměny rokem růstu.

Loading



 

Jak rostl bitcoin v roce 2017?

Na začátku roku se cena jednoho bitcoinu pohybovala někde kolem 1000 USD. Kryptoměny byly teprve ve svých počátcích, i když bitcoin vznikl už v roce 2008 a první blockchain byl vytěžen v lednu 2009. Až do roku 2013 se jednalo ale spíše o technologický experiment, který zajímal jen hrstku lidí kolem IT.

V roce 2013 ale bitcoin prošel svou první bublinou, kdy došlo k výraznému růstu ceny, zhruba o stonásobek hodnoty (na 1242 USD). Z této bubliny vyšel bitcoin silnější a rostoucí, i když během korekce spadnul s cenou nejdříve na polovinu a postupně až na pětinu, tak dokázal znovu nastartovat růst a začátkem roku 2017 se opět prodával s cenou kolem tisíce dolarů za jeden bitcoin.

S touto cenou tedy začínal rok 2017 a v prosinci pak atakoval cenu kolem 20 tisíc USD. Už v prosinci ale došlo ke korekci a postupně se bitcoin dostal až k hodnotě kolem 6200 USD. I to je hodnota šestkrát vyšší, než byla cena bitcoinu za začátku roku 2017.

Bublina bitcoinu a spekulace

Bublina z předloňského listopadu a prosince byla hnána čistě spekulativními motivy, došlo k rozšíření povědomí bitcoinu i mezi laickou veřejnost, která do té doby neznala kryptoměny ani blockchain. Čím víc lidí znalo bitcoin, tím víc jich chtělo na růstu ceny vydělat a tím více cena rostla. Klasická spekulační bublina, která byla hnána očekáváním drobných investorů.

REKLAMA

Paradoxně na tom pak právě tito drobní investoři nejspíš prodělali nejvíce. Často se udává, že základním pravidlem spekulačních investic, je začít prodávat v okamžiku, kdy první na trhu prodá. Spekulace totiž okamžitě začíná klesat, pokud se investiční chování otočí. V dnešní době ovšem tohle pravidlo tak úplně neplatí, protože cena se mění o dost rychleji, než je možné zareagovat. Takže drobný investor možná prodá při prvních náznacích změny ceny, ale cena se mění tak rychle, že je jeho prodej stejně ztrátový.

To se nevyplatilo řadě investorů právě při následné prosincové a také lednové korekci, kdy ceny bitcoinu klesaly stejně strmě, jako před tím stoupaly. A na bitcoinu a celé té bublině vydělali spíše dlouhodobý investoři, který věřili bitcoinu ještě před 2017. Celá tahle bublina přinesla jednu velkou naději a následně jednu velkou paniku na kryptotrzích. I tak ale byl rok 2017 přelomový na trhu kryptoměn a to z několika důvodů:

  • I přes přetrvávající problémy a regulatorní zásahy na asijských kryptoburzách, došlo k tomu, že Japonsko uznalo bitcoin jako legální kryptoměnu.
  • Proběhly také první pokusy začlenit bitcoiny a kryptotrh do ETF fondů, kryptoměny se poté ale záhy staly běžnou součástí fondového investování.
  • Vznikly první finanční deriváty navázané právě na bitcoin. CTFS začalo prodávat kryptoměnové futures.
  • Vznikl bitcoin cash, jako další varianta bitcoinu, a vzniklo mnoho dalších kryptoměn právě v návaznosti na dění na kryptotrzích v roce 2017.

Tyhle změny utváří kryptotržní prostředí i dnes. Investoři jsou už víceméně poučeni z korekce na kryptorhu. Bitcoin také změnil vnímání kryptotrhu z něčeho velmi specializovaného a ze segmentu, který je vhodný pouze pro nadšence a spekulanty, na víceméně všeobecně přijímané prostředí pro alternativní investice a pro technologické inovace. V dnešní době pak dokonce vznikají i nové kryptoměny s podílem státních institucí, svou kryptoměnu chystá například švédská centrální banka, venezuelská vláda vydala kryptoměnu Petru, vlastní kryptoměnu pak chystá například Facebook. Krom toho se blockchain dostává jako technologické řešení do stále více oblastí, vznikají i speciální investiční fondy, které se specializují právě na technologie kolem kryptoměn.

Co to znamená pro současný trh bitcoinu a dalších kryptoměn

Po korekci bubliny se bitcoinu vedlo spíše průměrně, letos to s ním ale vůbec není špatné. Během roku 2019 zatím dokázal bitcoin svou cenu zdvojnásobit a stále představuje jedno z nejlepších investičních aktiv, ať už na kryptotrzích, tak i na poli investic všeobecně. Bitcoin víceméně upevnil své postavení jako alternativa tradičních investic, i když je stále spjatý s vetším rizikem, tak svým potenciálem dokáže stále investory přilákat.

REKLAMA

V roce 2019 byl navíc trend ceny rostoucí, bez významných výkyvů. Cena bitcoinu sice není stabilní, stále je silně volatilní, ale víceméně osciluje kolem dlouhodobého trendu růstu. Navíc v okamžiku, kdy centrální banky mají stále větší tendenci sahat k záporným výnosům a vládní dluhopisy přináší sice jistotu investice, ale stále menší zisk.

Bitcoin a investice do kryptoměn jsou také stále více ovlivňovány strachem z uniklé příležitosti, neboli investoři vyhodnocují kryptoměny sice jako rizikové, ale stále víc je pro ně větší riziko situace, kdy nebudou mít aktiva v kryptoměnách vůbec, a zmeškají tak budoucí případný růst a výrazné zisky. Bitcoin už je tady jednu celou dekádu a do kryptoměn v současné době tak investují nejen jedinci a nadšenci, ale stále více proniká i do investičních portfolií velkých institucí. Ať už jde o investiční fondy, korporace nebo nadace.

zdroj obrázku: CoinBase

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *