CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Fejtek

05. 06. 2011

0 komentářů

Ani v květnu fondy nekvetly

 


 

A jako na celém světě, tak i u nás stále vítězí přešlapování na místě. Trend se tedy prakticky nezměnil už od podzimu minulého roku.

A není se co divit – v dluhopisech nejenže je již po loňských žních, ale míra nejistot spíš roste, než aby se tomuto aktivu vrátil tradiční význam „safe haven“. Názor  minulého století, že závazky americké vlády včetně závazků jednotlivých států a municipalit v USA jsou nejbezpečnější investicí na světě, vyprchal jak pára nad hrncem. V reálném bankrotu je nejen Kalifornie, ale celý federál USA. No a dluhopisy v Evropě? To snad raději plátýnko.

Navíc měnové riziko, takže naše korunové dluhopisy jsou možná nejstabilnější papíry široko daleko. A také (mimo jiné) proto ani nemohou moc vynášet. Nicméně i tady možná hůř už bylo a dluhopisové fondy se za poslední tři měsíce docela pěkně vzchopily a výkonem 1 až 2 % opět „doplnily“ roční výnos až ke 4 %. I díky podílu korporátních dluhopisů, jejichž specializované fondy dosahují 8% roční výnos, zatímco „sichr“ na státní bondy výkonem brouzdá kolem 2,4 %.

Smíšené fondy se většinou pohybují kolem 6% výnosu, ale najdeme mezi nimi nejen Zlatý se skoro 24 %, ale také i nemovitostní s 21 %, nebo ČSOB realitní mix dokonce s 22 %. Že by nemovitosti konečně zase vracely na výsluní? Nu jak kde, třeba naše ECM padlo až do bankrotu a z pěkných 2000 korun za akcii před třemi lety je dnes už jen za 30 korun. Nu a náš jediný skutečně „realitní“ ČS Nemovitostní fond (Reico) vynesl za uplynulý rok 2,5 %.

Bez zlata a realit najdeme dvojciferné výnosy nyní ještě u dynamičtějších investičních strategií.

REKLAMA

A nakonec pochopitelně posmutnělý pohled na akciové trhy. Ty americké jsou sice v ročním plusu 18 %, ale červen začaly 3% výplachem a hlavně: pro českého investora celý výnos padl na oltář poklesu dolaru. V korunách je i pohled na evropské trhy smutnější, než by se zdálo při pohledu na indexy. Nu a náš PX stále jen sní o 1300 bodech z dubna loňského roku a pomalu zapomíná na letní rally před dvěma lety.

Kde tedy hledat šanci? Analytici se poměrně shodují na tom, že akcie jsou stále podhodnocené a předpokládaný ziskový růst by měl výkonnost trhů ovlivnit pozitivně. Jestliže se současný P/E pro americký index S&P pohybuje kolem 15, jeho odhad pro konec roku je na hodnotě 13,6 a pro příští rok se očekává na úrovni 12.

Další ještě perspektivnější trhy vidí mnozí v akciích ruského (ale třeba i tureckého) trhu. Například P/E ruského akciového trhu je podle analytika Raiffeisenbank Jiřího Pospíšila jen 8,5 a pro příští rok se očekává dokonce úroveň 5,8. To skutečně nikde jinde nenajdete. Takže buď prostřednictvím některého fondu zaměřeného na Rusko, anebo na CEE včetně ISČS Sporotrendu, který má na ruském trhu 42 %, v Kazachstánu 5 % a v Turecku 6,5 % portfolia.

Nu a komu se do Ruska nechce, pro něj takový ISČS Stock Istanbul má i přes letošní značné ochlazení (a tím danou roční stagnaci) za poslední dva roky výnos 60 %. Právě dvouletý horizont je dnes zajímavé sledovat, protože obsahuje i část zmíněné letní rally z roku 2009 – na tomto ohlédnutí i PX přidal přes 33 %. Tak šťastnou ruku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *