CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Daniel Kuchta

14. 07. 2009

36 komentářů

Akciové trhy: Kudy dál?

 


 

V jednom se většina odborníků shoduje. Současný růst na akciových trzích, který započal po několikaměsíčních propadech v březnu tohoto roku, není úplně normální a nemá nic společného s výsledky společností. A začínají objevovat názory, že dění na kapitálových trzích je stále více odtrženo od dění v reálné ekonomice.

Vysvětlit momentální optimismus lze asi jen tím, že investoři se spoléhají na staré známé rčení, že akciové trhy jsou asi o půl roku v předstihu před ekonomikou, takže se jim začne dařit půl roku před tím, než se začne vzpamatovávat samotná ekonomika. Takové uvažování má ale dvě háčky.

Zaprvé, nikde není psáno, že ekonomika se opět začne stavět na nohy už o tři měsíce. S tím také souvisí představa, že akcie, které klesly o padesát procent, už hlouběji klesnout nemohou. Ale ony klesnout mohou. A zadruhé, nikde není napsáno, že to, co platilo v minulých krizích, bude platit i dnes. Zejména když se stále mluví o tom, že tato krize je jiná, horší, než všechny ostatní apod.

Pokud bychom chtěli rozdělit analytiky na optimisty a pesimisty, tak do první skupiny můžeme zařadit odborníky z Erste Bank. I oni si sice uvědomují, že důvody pro další růst nejsou nijak přesvědčivé, na druhé straně je ale dosavadní růst podle nich způsoben růstem likvidity a poklesem averze k riziku. Ani nepříznivé předpovědi týkající se vývoje v ekonomice je však neodrazuje od přesvědčení, že akcie již mají dno za sebou.

Odborníci doporučují defenzivní tituly

Přesto, že již máme podle analytiků Erste Group nejhorší za sebou, cyklické tituly nedoporučují. Základní suroviny podle nich nemají růžovou nejbližší budoucnost, naopak doporučují defenzivní průmyslová odvětví, jako jsou utility, nebo zdravotnictví. Dalším odvětvím, do něhož v dlouhém horizontu vkládají svou důvěru, jsou finance a pojišťovnictví, a to i přes nedávný výrazný růst, který vůbec není podpořen výsledky. Spíše naopak, vyhlídky jsou spíše nepříznivé. Z regionů je díky přeprodanosti podle Erste zajímavá střední a východní Evropa.

REKLAMA

S tím, že současná situace na trzích není úplně v pořádku a že investoři ještě mohou počítat s dalšími propady, se ztotožňují analytici ze Saxo Bank, kteří vysloveně tvrdí, že v dlouhém horizontu se na trhy vrátí medvědi a akcie budou klesat. Své dno jsme podle nich ještě nedosáhli, a můžeme očekávat, že namísto oživení ekonomiky ve tvaru písmena V budeme svědky dvojitého W, což znamená dvojitý pokles. A ten druhý nás ještě jen čeká. V krátkém horizontu se však ještě můžeme dočkat růstu.

Ze sektorů preferují analytici podobně jako Erste spotřebitelský tovar, veřejné služby, zdravotnictví. Na druhé straně jsou podle nich stále ohrožené sektory, jako jsou energie, průmyslová výroba, nebo technologie. Finanční sektor hodnotí spíše neutrálně, zejména u bank zde ale podle nich stále existuje riziko dalších ztrát z úvěrů a toxických aktiv.

ECB bankám nevěří

Je pravdou, že finanční sektor, a zejména banky, jsou stále v centru zájmu investorů a analytiků, což dokazuje také jejich výkonnost přes padesát procent za poslední čtvrtletí.  Zejména v Evropě se však stále více mluví o tom, že banky mají to nejhorší ještě stále před sebou. Samotná Evropská centrální banka ve své správě o stabilitě finančního trhu z poloviny června konstatuje, že evropské banky budou muset do konce příštího roku odepsat toxická aktiva v objemu 283 miliard dolarů (celkově by měly odpisy představovat objem 649 miliard, z toho 366 miliard je již odepsaných).

ECB se obává především dalších problémů domácností i firem se splácením svých dluhů kvůli dalšímu zhoršení ekonomického prostředí. „Pokles ekonomické aktivity a zhoršené vyhlídky v oblasti hospodářského růstu vedly k dalšímu snížení trhové hodnoty velikého objemu finančních aktiv,“ píše se ve zprávě ECB. Mezinárodní měnový fond navíc počítá s tím, že banky budou muset odepsat aktiva ve výši až 904 miliard dolarů.

REKLAMA

Jen pár dní předtím navíc samotná ECB slovy svého experta v oblasti finanční stability Dejana Kruseca vyjádřila obavy, že v příštím roce se může na evropský finanční sektor přihnat další krize. Zejména v případě, že se bude současná hospodářská recese protahovat (když bude mít oživování ekonomiky namísto tvaru písmena V tvar písmena U). A tak to vypadá, že se protahovat skutečně bude.

Loading

Vstoupit do diskuze 36 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jan Dvořák

    15 července, 2009

    Vše odvisí od investičního horizontu. Pokud ho má někdo dejme tomu rok, měl by sledovat úplně jiná data a pracovat s jinými analýzami než ten, kdo má horizont třeba 10 let.
    Vývoj ekonomiky „W“ by byl podle mě ještě zlatý vývoj. Jako pesimistická varianta vývoje se mi jeví něco typu „Lwwwww“ nebo, ještě hůře vývoj typu „LwwLwwL….“.

    Odpovědět

  • OTTO

    17 července, 2009

    Nevím jaké písmena bude představovat budoucí vývoj, ale o jednom jsem pevně přesvědčen.
    To co jsme zažili doposud byl jen vítr před bouří.
    Krize, která nás teprve čeká bude nejhorší krizí co lidstvo zažilo.
    Svět se kvůli ní změní a život už nebude stejný jako před ní.
    Nejhorší na tom je, že mnoho lidí kvůli tomu příjde o své peníze na důchod, které jim ještě po této řekněme předkrizi zůstali.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    17 července, 2009

    Souhlasím, je to tak.
    Problém je v tom, že velká většina lidí tomuto nevěří. A z těch, co tomu věří se zase velká část nijak nepřipravuje (ať už investičně nebo jinak)

    Odpovědět

  • OTTO

    18 července, 2009

    Já osobně bych byl velmi rád, kdybych se pletl, nicméně musím být připraven na scénář který jsem popisoval, přestože nemám radost z toho, že se naplní.
    Je pravda, že se na tom budou dát vydělat obrovské peníze, ale k čemu mi budou peníze ve světě ve kterém se ocitneme v důsledku zmiňované megakrize?
    Je to opravdu dilema.
    Jak říká Bill Gates “ Nechci se dožít té hanby, abych umřel jako boháč, proto se aktivně věnuji filantropii. „

    Odpovědět

  • Anonym

    18 července, 2009

    Lidé raději věří dobrým zprávám. Psychologie.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    19 července, 2009

    Sice budou věřit dobrým zprávám, ale pak dojedou na ty nečekané špatné…

    Odpovědět

  • Anonym

    18 července, 2009

    Nejhorší variantou by byla válka.
    Bohužel je na ní slušně zaděláno.
    Akcie a dluhopisy půjdou do háje. Struktury vlastnictví, jak je známe, se mohou zhroutit.
    Dobře vychované děti, vlastní půda a snad zlato;-).

    Odpovědět

  • Radek

    19 července, 2009

    Na vlastní půdu bych tak moc nespoléhal… dá se sebrat, stačí jeden přechod armády, zhorší se tuzemská situace a musí se opustit…

    Odpovědět

  • Anonym

    19 července, 2009

    Nic není jistějšího pro získání potravin než vlastnictví půdy. A lidí přibývá, půdy ubývá…

    Odpovědět

  • OTTO

    19 července, 2009

    Zapomínáte na zákony, které definují kdo a co může pěstovat.
    Zatím jsou zákony v této oblasti vcelku OK, ale od 1.1.2010 kdy začne platit codex alimentarius to bude jinak.
    Jinak jsou vaše úvahy velmi dobré, kromě toho zlata.
    Cena zlata je podvod.

    Odpovědět

  • Radek

    19 července, 2009

    To sice ano, ale jen do jisté doby. Za příklad může sloužit Afrika – nevím, v jakém státě přesně – vlastníci půdy vybudovali prosperující farmy s technikou, přišla místní lůza a oni byli rádi, že stihli utéct jen s tím, co pobrali.

    Odpovědět

  • Anonym

    19 července, 2009

    Zimbabwe.

    Odpovědět

  • Radek

    19 července, 2009

    A to nemluvím o zpochybňování vlastnictví a vyvlastňování, ke kterému docházelo u nás v 50. letech. Za zmínku stojí i pozemkové reformy, které nemusí vždy vzít půdu velkofarmářům.

    Odpovědět

  • Anonym

    19 července, 2009

    Dludopisy jsou cenne papiry postavene na duvere, ze emitent dodrzi slib a dluh splati. V pripade skutecne krize, hyperinflace, depriciace meny, krachu statu atd. mohou jit skutecne do haje.
    Zaroven ale opakuji muj predpoklad, ze na strednedobem horizontu budou korporatni dluhopisy vynosnejsi nez akciovy trh jako celek.
    Akcie predstavuje vlastnicky podil na spolecnosti. Muze byt sebevetsi krize, pokud dana firma bude prosperovat, bude prosperovat i vlastnik spolecnosti, tedy akcionar. Mnohe akcie do haje pujdou (a jdou uz nyni), to je normalni, ze pri recesi zkrachuje vice spolecnosti nez pri konjunkture. Ale mnohe akcie do haje nepujdou, naopak predstavuji jednu z nejlepsich investic – a to z pohledu ochrany i zhodnoceni majetku.
    Zlato je spekulativni komodita. Tusim, ze jen zhruba tretina zlata se skutecne pouziva k vytvareni hodnot, tedy ve vyrobe. Zhruba 2/3 slouzi jako „rezervy“ a „sperky“. Cili zlato ma hodnotu jen tehdy, kdyz ho lide kupuji, kdyz se boji a veri zlatu, ze je ochrani. Ale jak uz jsem zminoval v jinem prispevku vyse, zname pohadku „Sul nad zlato“, ktera krasne vypovida o tom, jakou ma zlato skutecne hodnotu. 😉
    Za daleko lepsi investici povazuji jine komodity, jako treba med. S pudou naprosto souhlasim.
    Dobre vychovane deti, to je zaklad. 😉
    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • alen1

    19 července, 2009

    Ano určitě dobře vychované děti jsou základ, doufám, že se mi to podařilo:-))
    Nicméně je třeba trochu peněz na jejich vzdělání,
    nicméně s dětmi je to horší jak s akciemi, časový horizont dlouhý a výsledek nelze dopředu odhadnout:-))

    Odpovědět

  • Anonym

    21 července, 2009

    Na rozdil od akcii u deti muzete ten vysledek ovlivnit. Vlastne vysledek je do znacne miry plodem Vasi prace. U akcii tomu tak je pouze v pripade, ze jste majoritnim akcionarem.
    Zase u akcii mate tu vyhodu, at uz majoritni, nebo minoritni akcionar, ze je muzete menit. Prodate akcie firmy, jejiz byznys se Vam prestane libit, a koupite akcie jine spolecnosti. 😉
    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    19 července, 2009

    Já se obávám, že aby někdo vydělal na akciích, bude muset opravdu hodně pečlivě vybírat. Ale podle NOVĚ VZNIKAJÍCÍCH PRAVIDEL.
    Finanční krize TOTIŽ za námi není. Naopak. to \“nejlepší\“ teprve přijde. Spolu s ní se mých očích mění zaběhaná pravidla hry.
    Svět investic jak ho známe dnes (nebo dokonce z 80.a 90. let minulého století) skončil. Nevím, jak bude vypadat investiční prostředí za 10 let, ale troufám si tvrdit, že úplně jinak než dnes. Proto nemůžu dnes vybírat investice horizontem spadající do období, kde čekám jiná pravidla a standardy.
    Čím dál více jako možná se mi jeví skoková změna \“pravidel hry\“. Tam budou nutné hodně rychlé reakce. Uvažujete i tímto směrem? Připravenost na scénáře a), b), c) a tedy schopnost správné reakce bude podle mě důležitější než to, zda dnes koupím akcii A nebo B.
    Dále se může stát, že se postupně změní i další pravidla. Kde je řečeno, že P/E 15 bude navždy férové ocenění trhu? Co když za 10-20 let se za férové ocenění bude považovat P/E 10 nebo třeba i méně? Máte takovéto scénáře ve svých výhledech? Co pak?
    Spíše než zlato preferuji STŘÍBRO, a to ještě raději FYZICKÉ.
    P.S. S dětmi souhlasím 🙂

    Odpovědět

  • Anonym

    19 července, 2009

    Můžete aspoň trochu nastínit, proč Ag místo Au?

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    20 července, 2009

    Protože AG NENÍ zatím investory bráno za monetární kov, spíše za průmyslový. Fundamenty Ag jsou z mého pohledu lepší než u Au.
    Ag nad Au převažuji dlouhodobě, již několik let.
    Názorné porovnání zlata a stříbra:
    http://www.silverum.cz/srovnani_se_zlatem.html

    Odpovědět

  • Anonym

    21 července, 2009

    S P/E nad 10 kupuji akcie velmi zridka a musi se jednat o velmi slibnou spekulaci, ze dojde k vyraznemu rustu zisku, jez neni v oceneni akcie zakalkulovan. Zpravidla chci, aby firma v nasledujicih peti letech mela sumu zisku (zisku, ktere ocekavam) vyssi nez je aktualni trzni hodnota spolecnosti. To je pro me hlavni kriterium, aby se akcie dostala do uzsiho vyberu. Ukazatel P/E je vhodny u firem se stabilnimy trzbami a zisky, jinak je velmi zavadejici.
    K manii s fyzickym zlatem a fyzickym stribrem se vratim pozdeji. Povazuji to za strategii jdouci proti zakladnimu smyslu investovani. Ale to bude opravdu na delsi povidani. Nekdy jindy.
    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    22 července, 2009

    Z jakých zisků počítáte P/E?
    Reportovných „Operating“, reportovaných „Net“ nebo odhadovaných budoucích (opět „Operating“ nebo „Net“)?
    Zlato a stříbro se časem do mánie překlopí. Ale za jiných cen a jiné publicity.

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    22 července, 2009

    Ze vsech. 😉

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    22 července, 2009

    Pár takových na veřejnosti prakticky nediskutovaných faktorů mám zde:
    http://www.pro-investory.cz/hat_trick_report_jim_willie/cervenec_2009/
    Co když se vyplní třeba jen jeden z nich?
    Na základě souhlasu Jima Willieho mohu na svém webu publikovat výňatky z jeho Hat Trick Reportu, jehož jsem předplatitelem.

    Odpovědět

  • Martináč

    23 července, 2009

    Analytik John Caslione ale prohlásil, že co se týče současné krize, to nejhorší už je za námi:) 🙂

    Odpovědět

  • Martináč

    23 července, 2009

    Analytik John Caslione ale prohlásil, že co se týče současné krize, to nejhorší už je za námi. 🙂 🙂

    Odpovědět

  • OTTO

    23 července, 2009

    Spousta analytiků tvrdila když začaly trhy díky krizi klesat, že je to jen normální korekce a ať všichni kupují co jde když jsou ceny níže.
    Pak to šlo dolů dál a tvrdily, že je to větší korekce, než myslely, ale to je o důvod více aby všichni všechno kupovaly když je to tak levné.
    Pak to šlo hodně moc dolů a říkali ať nikdo nic neprodává, že se to časem zlepší a ať dál nakupují za skvělé ceny.
    Pak nastal masakr a trhy jely dolů jak kilo zlata hozené z mrakodrapu.
    Analytici začaly spekulovat jestli USA upadne do recese, nebo ne a podle toho se uvidí jestli nastane krize.
    Po pár měsících spekulování a chlácholení davu najednou přišla zpráva, že USA už v recesi jsou skoro rok akorát se to tak nějak zapomělo přiznat veřejnosti.
    Pak nastal ještě větší sešup a analytici místo toho aby řekli, jsme paka a říkali jsme vám blbosti tvrdili, že za všechno můžou sobecké banky, které v honbě za ziskem způsobili krizi, když všechno vypadalo tak krásně.
    POkud skutečně věříte tomu co říkají analytici tak vám prozradím jak se na to dívá například Waren Buffett.
    Ten říká, že si čte vyjádření analytiků jen tehdy, když v novinách nejsou žádné jiné vtipy.
    Mě osobně nevadí, že věříte analytikům.
    Až se zklamete a přijdete kvůli nim o peníze změníte názor. Jen vás to bude stát balík peněz, ale každá škola něco stojí že? :o)

    Odpovědět

  • Ironie

    25 července, 2009

    Zdravím Vás, OTTO, děkuji za příspěvek se kterým souhlasím, ale já to myslel jako ironii, viz můj hořejší komentář Úvaha. Analytici právě nic neví, ale jsou důležití alespoň v tom, že s nimi můžeme souhlasit nebo nesouhlasit a tvořit si tak svůj vlastní názor. Hlavní problém analytiků vidím v tom, že jejich analýzy jsou velmi logické, dávají hlavu a patu, když je člověk studuje, tak si říká, k sakru to jsou ale skvělé postřehy….. Jenže burza je totální chaos, logikou se řídí jen do určité míry a to v klidných dobách. Při dnešní krizi je to pouze chaos, až se mi chce říct, že čím nelogičtější úvaha, tím větší je pravděpodobnost na její splnění. Trh ale analytiky a ratingové agentury nutně potřebuje, protože dávájí mase pocit iluzorního bezpečí. Nevím jaká ratingová agentura měla jistý pátek u Lehman Brothers AAA a následující pondělí Lehman vyhlásil bankrot, každopádně tato agentura nadále poskytuje své prognózy a ohodnocení, zdá se, že její pověst nebyla utrpěna, protože trh lepší řešení nezná.

    Odpovědět

  • Martináč

    25 července, 2009

    Špatně jsem vyplnil v rychlosti kolonku, myslel jsem, že jde o předmět.

    Odpovědět

  • OTTO

    25 července, 2009

    Já si nemyslím, že analytici nic neví.
    Myslím, že analytici používají špatné metody a podle toho vypadají i výsledky jejich prognóz.
    Díky jejich nesmyslnému počínání si dav mylně myslí, že je možné předpovědět co se na burze bude dít a dav tedy hledá toho kdo je ve svých předpovědích nejúspěšnější.
    Na burze, ale jde o něco jiného.
    Mě osobně je zcela jedno co se na burze bude dít.
    Jestli půjdou trhy nahoru, nebo půjdou dolů a nebo do strany.
    To co mi, ale není jedno je to jak zareaguji když je na burze ta či ona situace a jak zareaguji, když se situace změní.
    Na tom záleží nejvíce a kdo tuto schopnost nerozvíjí odchází z burzy bez peněz.
    Je totiž úplně jedno co se na burze stane, když víte jak správně zareagovat v daných situacích.
    Když zareagujete špatně, přijdete o peníze a díky tomu se máte možnost něco naučit, tedy uvědomit si co jste v té situaci měl udělat, aby to bylo správně.
    Příště když se dostanete do stejné situace už víte jak správně zareagovat.
    Analytiky trh potřebuje, protože mají možnost nasměrovat dav určitým směrem a způsobit tak pohyby na trhu, které by jednotlivý investor, nebyl schopen z vlastních zdrojů způsobit.
    Na druhé straně analytici mají i tu schopnost nasměrovat pohled davu mimo lukrativní instrumenty což umožňuje těm vzdělaným vydělat balík, aniž by to dav zpozoroval takže davu ti vzdělaní tzv. vyzobou ty perly a na dav zbude to o co vzdělaní nemají zájem.
    Pak analytici nasměrují dav na perly které vzdělaní nakoupili a dav si je od nich za vysoké peníze koupí a drží ikdyž jejich cena už je přemrštěná a začíná klesat.
    Jde o velkou hru.
    Nelíbí se mi to, ale lidé se něchtějí stát vzdělanými, protože to stojí úsilí, čas a peníze.
    Vyhovuje jim, být součástí davu a investovat na základě “ rad “ analytiků.
    Sice nic nevydělají, ale věří že je to tím, že poslouchali špatného analytika.
    Celý život hledají toho správného analytika, aby na konci života zjistili, že jsou bez peněz a že správný analytik neexistuje.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    23 července, 2009

    Mně se rozdílnost názory líbí. Čím větší rozdíly v názorech, tím větší odměna za správný názor a ztráty při omylu. To je riziko podnikání, zejména v dnešní době.

    Odpovědět

  • Honza

    15 července, 2009

    Tak na LwwLwwL to fakt nevidím. Nevěřím, že by akcie dosáhly záporné ceny 🙂

    Odpovědět

  • Martináč

    16 července, 2009

    Nejlepší na tom ale je, že analytici ví úplně kulový. V téhle krizi totiž vzájemně interagují miliardy faktorů, takže výsledkem je absolutní, nepředvídatelný chaos závislý na pouhé náhodě. Musím se nahlas smát těm samým analytikům, kteří doslova ze dne na den opravují své soudy, ať už se týkají vývoje celosvětové ekonomiky, nejčerstvější případ je Nicolas Roubini, dnes opravil své předpovědi konce recese z roku 2010 na poslední kvartál 2009, nebo jednotlivých akciových titulů, snad nejvíc jsem se nasmál u NWR, takové přemety, kotrmelce a opravy prestižních analytiků jsem už dlouho neviděl. Šimpanze na ně, ti by je naučily, jak se má správně obchodovat:) V zásadě u burzy platí poučka, nevím jestli Bohra nebo Heisenberga, z kvantové fyziky. Čím více informací dostávám o nějakém objektu, tím méně mohu určit jeho pravou povahu. Má investiční strategie je z převážné části založena na pouhé víře, ne že bych nestudoval data, ale vocaď pocaď, vím, že to má smysl jen do určité hranice. Burza je pouhý gambling, zajímavé na tom je, že stát se snaží potírat hazard na menších úrovních, jejichž součástí jsou kasína, hrací automaty apod., obří ruletu zvanou burza ovšem podporovat musí, bez ní bychom žili jako v Saúdské Arábii, což asi nechceme. Věřím tomu, že s koncem recese půjde strmě nahoru energetický sektor, vsadil jsem na jednu americkou uhelnou společnost, jejíž akcie jsou blízko historických minim, přitom je to společnost zdravá. Mrkněte na Patriot Coal Corporation a už držím hubu.:(

    Odpovědět

  • Anonym

    18 července, 2009

    S Roubinim je to trochu jinak, že ano. Zase něco pohnojili novináři.

    Odpovědět

  • KEATO

    13 prosince, 2011

    ROUBINI JE NOURIEL.

    Odpovědět

  • Faidron

    18 července, 2009

    OTTO a na zaklade coho sudis ze sa tak stane. Napisat nejaky pesimisticky scenar to nie je take jednoduche. Niekto hovori ze to pojde dole, iny zase ze hore. Dolezite je mysliet pozitivne, napr v porovnani s Tebou sa WB vyjadril, ze jeho deti budu zit v krajine a budu sa mat este lepsie ako on. V 70 rokoch sa ludia tak bali ze zacali na zahrade kupovat protiatomove betonove bunkre. A pan WB kupoval akcie. Kolko analytikov predpovedalo pad LEH? A kolko pad banky CIT? Odpoved ani jeden. A ked to spadne co radis ze by bolo dobre urobit? Kupovat zlato?

    Odpovědět

  • Anonym

    18 července, 2009

    Doporucuji orientovat se na HODNOTU, na investice, ktere jsou podlozene nejakou hodnotou. To zlato uplne neni, zlato je vicemene jen spekulace. Vzpomente na pohadku „Sul nad zlato“.
    Vice v clanku:
    http://www.finez.cz/odborne-clanky/detail/jak-investovat-v-dobe-krize-ii-aktivni-sprava-portfolia/
    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět