CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Petr Zámečník

30. 08. 2016

0 komentářů

Akciové fondy: Srpen ukolébán k mírnému zisku

 


 

Index ICZ pravidelného investování se v srpnu 2016 příliš nepohnul a s mírným růstem o 0,4 % se usadil na hodnotě 1 011,5 bodu. Ve srovnání s loňským rokem ale dopadl více než dobře. Srpen 2015 byl ve znamení krvavé lázně a propad indexu o 8,2 % předznamenal propad pod úvodní hranici 1 000 bodů.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

index-icz-srpen-2016

Zdroj: Investujeme.cz

Před rokem byla původcem propadů Čína. Čínská ekonomika zpomalila na 7% růst, načež investoři reagovali výprodeji. Nyní Čína stojí opět na rozcestí. Americký Fed připravuje zvyšování úrokových sazeb, a to se může negativně promítnout na čínském hospodářství. Čína se zatím ale drží a americké akciové indexy dál lámou historické rekordy.

Nejziskovější akciové podílové fondy uplynulého měsíce ovšem nemají s americkými akciemi mnoho společného. V desítce nejlepších se nachází sice několik zlatých dolů, ovšem jsou zastoupeny jak rozvíjející se trhy, tak Čína, Turecko, biotechnologie i globální akcie. Rozdíly mezi výnosy jsou navíc velmi nízké. Vyčnívají pouze tři fondy – Top Stock od Investiční společnosti České spořitelny (ISČS) a dva fondy od BF Money (dříve GE Money).

Tabulka 1: Deset nejvíce ziskových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Zhodnocení mezi 20. 7. 2016 a 20. 8. 2016

Top Stocks

15,37%

BF Money Emerging Markets Equity Investment Fund

11,81%

BF Money EMEA Equity Investment Fund

8,49%

Pioneer Funds – China Equity (USD)

5,52%

Franklin Gold and Precious Metals Fund (USD)

5,50%

HSBC GIF Turkey Equity A EUR

5,33%

NN (L) Materials (CZK)*

4,82%

AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL GOLD MINES USD

4,81%

ESPA Stock Biotec

4,78%

Global Stocks FF

4,74%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových fondů

Stejnou „náhodnou procházku“ ukázaly i nejvíce ztrátové fondy. Pouze tři poklesly o více než 5 % a opět nejsou s významnější převahou zastoupeny žádné oblasti ani obory. Mírně vyčnívají pouze utility a Japonsko, které se opět potýká s hrozící deflací, nízkým růstem ekonomiky a neúčinným kvantitativním uvolňováním. Japonská centrální banka dokonce zahájila nákupy japonských akciových indexů, ovšem ani to se na růstu japonských akcií zatím neprojevilo.

Tabulka 2: Deset nejvíce ztrátových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Znehodnocení mezi 20. 7. 2016 a 20. 8. 2016

Parvest Equity World Utilities

–5,56%

FF – Global Health Care Fund A-ACC-EUR

–5,19%

Parvest Equity Japan Small Cap

–5,01%

NN (L) Global Real Estate

–4,26%

NN (L) Utilities

–4,17%

Aberdeen Global – Japanese Smaller Companies EUR

–3,92%

HSBC GIF Singapore Equity A USD

–3,41%

Parvest Real Estate Securities World

–3,37%

Infond Life, akciový podfond

–3,33%

Horizon Access Fund CSOB Český Akciový (PX)

–3,31%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových fondů

Připravte se na růst sazeb Fedu

Karty v rukách nyní drží Fed. Na zářijovém zasedání bude rozhodovat o růstu či ponechání úrokových sazeb. A ty pravděpodobně zvýší. „Tomuto scénáři dáváme pravděpodobnost 60 % (v trzích je cca ze 40 %). Jak na to mohou reagovat trhy? Krátký konec americké křivky a s ním i dolar může jít ještě vzhůru,“ uvádí Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny. Růst úroků ovšem může mít negativní dopad na akciové trhy.

Růst amerických úrokových sazeb ovlivní i českou ekonomiku. Bez jejich růstu má predikce České národní banky (ČNB) ve Zprávě o inflaci III/2016 jen malou šanci na naplnění. Podle ČNB by měly v polovině příštího roku vzrůst úrokové sazby, ČNB opustí kurzový závazek a kurz koruny se příliš nezmění. Aby tento scénář mohl vyjít, museli by investoři najít zajímavější útočiště pro investice než českou korunu s očekávaným posílením a kladnými úroky. A to může poskytnout Fed, pokud sazby skutečně zvýší – a lépe hned několikrát.

Fed a jeho představitelé si již půdu pro navýšení úroků připravují. Dokonce se ozývají i hlasy, že by se mohly zvýšit do konce roku i dvakrát. To ovšem záleží na vývoji americké ekonomiky a především datech z trhu práce.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Blíží se „breakout“ bitcoinu?

Cena bitcoinu měla obtížný začátek měsíce, kdy se propadla až o 9 % na minimum 64 500 USD. Tento pokles se shodoval s růstem výnosů státních dluhopisů a amerického dolaru, jak po zveřejnění některých silnějších než očekávaných ekonomických údajů vychladly naděje investorů na červnové snížení sazeb.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *