CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

30. 08. 2017

2 komentáře

Akciové fondy: Severní Korea hrozí

 

Akciové fondy klesají pod taktovkou zvyšujícího se geopolitického napětí. Severní Korea hrozí jadernými zbraněmi a raketami dlouhého doletu. A Donald Trump nešetří ostrými výroky. Není divu, že dolů fondy táhla Jižní Korea.

Loading



 

V noci na úterý 29. 8. 2017 Severní Korea vypálila další raketu, která přeletěla japonský ostrov Hokkaidó. Tato událost se promítla na trzích poklesem akciových indexů a nárůstem ceny zlata. V Indexu ICZ za srpen 2017 se tato událost nepropsala, ale stupňující napětí na Korejském poloostrově ano. Index ICZ pravidelných investic do akciových podílových fondů se v srpnu propadl o 2,13 % na 1 079,7 bodu.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

Index ICZ - srpen 2017: 1 079,7 bodu

Zdroj: Investujeme.cz

Navzdory novým rekordům strhávaných indexem S&P 500 amerických akcií se v uplynulém měsíci podařilo dosáhnout kladných hodnot pouze 62 akciovým fondům z 370 sledovaných. Mezi ztrátovými nepřekvapí fondy zaměřené na akcie jihokorejských firem, které utrpí nejvíce v případě dalšího vystupňování severokorejské agrese.

KLDR nedávno hrozila odpálením rakety na ostrov Guam v Tichém oceánu patřícím ke Spojeným státům. Odpálená raketa tak mohla být součástí testu útoku na americké výsostné území. Severní Korea naposledy odpálila raketu přes japonské území v roce 2009. Podle japonského premiéra Šinzó Abe a amerického prezidenta Donalda Trumpa je třeba zvýšit tlak na Severní Koreu, která vyvíjí a testuje i jaderné zbraně.

Nedařilo se ale ani středně velkým americkým firmám. Mezi desítkou nejztrátovějších jsou tři fondy zaměřené na tento segment, navíc fond Parvest Equity USA Mid Cap drží smutné prvenství mezi akciovými fondy s největší meziměsíční ztrátou.

Tabulka 1: Podílové fondy s největším poklesem v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 7. 2017 a 20. 8. 2017
Parvest Equity USA Mid Cap -8,57%
Franklin Natural Resources (USD) -6,68%
Templeton Korea -6,59%
Top Stocks -6,30%
CS EF USA Value B -6,24%
Parvest Equity South Korea -6,12%
ESPA Stock Biotec -5,83%
Parvest Equity World Energy EUR -5,82%
Pioneer Funds – U.S. Mid Cap Value -5,75%
Parvest Equity World Health Care -5,51%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Mezi ziskovými fondy je mnohem více jasno. Jednoznačně vítězí Brazílie a Latinská Amerika. Latinskoamerickému regionu se daří již druhý měsíc v řadě a mezi desítkou nejúspěšnějších se umístilo sedm podílových fondů investujících do firem v této oblasti.

Tabulka 2: Podílové fondy s největším růstem v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 7. 2017 a 20. 8. 2017
Aberdeen Global – Brazil Equity (USD) 4,93%
BGF World Mining Fund 3,35%
AMUNDI FUNDS EQUITY BRAZIL 3,27%
Parvest Equity Brazil 3,09%
PineBridge Latin America Fund 2,43%
CS EF Global Prestige B 2,39%
Horizon Access Fund CSOB Český Akciový (PX) 2,27%
AMUNDI FUNDS EQUITY LATIN AMERICA 2,26%
Templeton Latin America 2,18%
Pioneer Funds – Latin American Equity 2,13%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Krize nadohled?

Akciové trhy zejména ve Spojených státech rostou od svého krizového dna v březnu 2009 již téměř nepřetržitě více než 8 let. Nastává tedy otázka, zda není na blízku další hluboký propad světové ekonomiky do recese.

Predikce vývoje ekonomiky v jednotlivých částech světa jsou ale zatím pozitivní. Podle Světové banky v letošním roce posílí světový růst na 2,7 %, přičemž tažen bude především oživením v rozvíjejících se ekonomikách, které porostou tempem 4,1 %. Posílí i růst v rozvinutých ekonomikách, byť bude pomalejší na úrovni 1,9 %. Dokonce i v dalších letech (2018 a 2019) by k oslabení ekonomického růstu nemělo dojít. Naopak Světová banka předpokládá další zvýšení ekonomické aktivity o 2,9 %.

Ovšem i ekonomický výhled má svá rizika. Nejvíce růst ohrožuje protekcionismus, který je patrný nejen z prohlášení a aktivit amerického prezidenta Donadla Trumpa, ale i v Evropské unii. Kupříkladu francouzský prezident Emmanuel Macron chce hájit (bezesportu „nesmírně zdravý“) francouzský trh práce. Vyskytnout se mohou ale i potíže na finančním trhu, které se následně promítnou do ekonomického růstu.

Kdy další zakolísání akciových trhů přijde, neví nikdo. A navzdory vysokým hodnotám akciových indexů se k investicím prostor stále ukazuje.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jan Maňák BNPP AM

    30 srpna, 2017

    TERADATA CORP, STERICYCLE INC, OFFICE DEPOT, CREE INCV, JUNIPER NETWORKS, PATTERSON COMPANIES, DOMTAR CORP, MATTEL INC, AKAMAI TECHNOLOGIE A NEW YORK TIMES CO. To je top 10 pozic fondu Parvest Equity USA Mid Cap.

    Ten fond má volatilitu 16 na trhu, který nemá ani 11. Beta fondu je 1,30.

    Do velké míry jeho korunové výkonnosti také ubližuje oslabování USD, které na trhu vidíme od března tohoto roku.

    Moc tenhle fond poradenské veřejnosti nenabízím, protože to je hodně koncentrovaný fond, jak říkáme v oboru, High conviction fond. Dámy, které fond z Chicaga řídí, nemají žádná sektorová omezení, takže aktuální podvážení finančních služeb dosahuje téměř 19 procent. Naopak nadvážení cyklického spotřebního zboří dosahuje prakticky stejné úrovně. Takové aktivní sázky Vám moc fondů v ČR nenabídne, ani od BNPP AM. Ale taky ho letos určitě stálo nějakou výkonnost. Ten fond umí překvapit směrem nahoru i dolů.

    Od maxima pokles o nějakých 10% a dalších cca 10% ubralo posílení koruny (nebo oslabení usd), pro mě signál se do fondu po zhruba půl roce vrátit za výprodejové ceny.

    Tento příspěvek prosím berte jako diskuzní do fora, nikoli jako výzvu k úpisu fondu.

    Odpovědět

  • Petr Zámečník

    30 srpna, 2017

    Děkuji za komentář, naprosto souhlasím.
    Již dříve jsem v některých článcích s Indexem ICZ uváděl, že mezi nejvíce rostoucími a nejvíce klesajícími (zejména obory, ale i fondy) se nacházejí dost často ty samé. Je to přesně tak, jak píšete – aby se investice (navíc na velice krátkém měsíčním horizontu) umístila v první desítce, musí být z principu volatilnější (rizikovější). Průměrně výkonné (či nevýkonné) fondy a obory nemají moc velkou šanci.

    Odpovědět