CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Jan Traxler

06. 02. 2009

22 komentářů

Recese je užitečná

 


 

Co je to recese?

Recese označuje situaci, kdy klesá reálný hrubý domácí produkt (dle definice dvě čtvrtletí po sobě). Jde o běžnou část ekonomického cyklu, kdy růst střídá pokles. Historicky celkový produkt, resp. spotřeba, globální ekonomiky roste. Logicky už jen proto, že roste počet lidí na Zemi, což se projevuje jak na vstupech (více pracovní síly), tak na výstupech (více spotřebitelů). Dlouhodobě udržitelný růst celkového produktu bez vlivu rostoucí populace pak musí být založen na zefektivňování, tedy například zavádění nových technologií. To se na výstupech projevuje rostoucí životní úrovní obyvatel.

V praxi však dochází k tomu, že v dobách ekonomického růstu (konjunktury) necítí firmy potřebu zefektivňovat, na místo toho se nechávají více a více uchlácholit růstem, těší se z pohodlí a efektivita upadá. Do oboru vstupují noví a noví hráči, protože dosahovat zisku je přeci tak snadné. Na opačné straně trhu stojící spotřebitelé se mají také dobře, rostou jim příjmy, roste jejich životní úroveň, a tak utrácí víc a víc a spoří méně a méně. Roste poptávka i nabídka a všichni se mají dobře. Jenomže jen do té doby, dokud se trh nepřejí.

Nynější recese bude silná a dlouhá

Tentokrát se jako první přesytil segment residenčních nemovitostí a spustil lavinu, která se nyní valí přes všechny cyklické sektory ekonomiky a bere s sebou dokonce i mnohé účastníky z necyklických sektorů. Dlouhou dobu jsme se přejídali, nyní musíme absolvovat dietu, ať se nám to líbí, nebo ne. Snaha stimulovat další “ žranici“ nemá z ekonomického hlediska žádný pozitivní efekt, jen oddálí a prodlouží následnou nutnou dietu. Jelikož jsme se přejídali opravdu dlouho (skoro 30 let) a navíc velmi nezdravě (až příliš na dluh), bude nynější recese hluboká a bude se táhnout dlouho. Tento proces je však přirozený a z dlouhodobé perspektivy užitečný, neboť pročistí trh od neefektivity a přivede spotřebitele ke zdravější výživě.

Denně se teď na nás sypou špatné makroekonomické zprávy. Oficiálně už jsou v recesi USA, EU i Japonsko. Neoficiálně je v recesi celý svět. Klesá průmyslová výroba, tržby obchodníků a světový obchod. Naopak prudce roste nezaměstnanost. Lidé mají strach, méně spotřebovávají a více spoří. Vše nahrává pokračujícímu poklesu spotřeby domácností, tedy i prohlubující se recesi. Než dojde k obratu a světová ekonomika se opět dostane do fáze konjunktury, to může ještě rok, dva trvat. Důležité však je, že ani po obratu nelze čekat prudké oživení, spíše pomalé. Po zkušenostech z této recese totiž lidé budou více tíhnout k úsporám a budou opatrnější ve spotřebě na dluh.

Proč je recese užitečná?

Pohledem jedince je těžké vidět na stávající situaci něco pozitivního. Hodnota jmění (akcie, nemovitosti) klesá, příjmy nerostou, práce je nejistá atd. Jedinou útěchou tak pro spotřebitele je deflace (klesající ceny zboží), což je zase naopak postrachem ekonomiky.

REKLAMA

Ale zkuste se na chvíli podívat na věc z nadhledu a zároveň pohledem do dálky. Není silná recese přesně tím, co svět potřebuje? Nepotřebují náhodou lidé srazit z oblaků zpátky nohama na zem? Nepotřebujeme náhodou omezit nadbytečnou výstavbu nových bytů, nadbytečnou výrobu nových aut apod.? Nepotřebujeme hledat úsporná opatření, zamezit plýtvání zdrojů, hledat nové zdroje energie a vymýšlet nové technologie? Nechceme snad, aby firmy nabízely užitečnější výrobky a služby, aby byly více nuceny být lepší než konkurence? A nepotřebují mnohé vlády ve světě (zejména západní) poučit, že v době ekonomického růstu je potřeba šetřit, aby v době recese byly prostředky na vládní projekty, které mohou zmírňovat dopad recese na obyvatele a stimulovat nový růst?

Jestli stále nechápete, proč mluvím o pročištění trhu od neefektivity, tak se zkuste například podívat, kolik ve vašem městě funguje realitních agentur. V Brně jich jsou stovky. Tipuji, že minimálně polovina z nich ukončí do dvou let činnost. Přežijí jen silnější – ty, které dovedou fungovat efektivně, a ty, které nabízí oproti konkurenci nějakou přidanou hodnotu. Brněnský trh nepotřebuje tolik “ realitek“. Bude jedině dobře, když si část lidí i kapitálu z tohoto segmentu najde uplatnění jinde. (Mimochodem, to samé se týká finančních poradců.) Možná se ptáte kde? Na to neexistuje předem odpověď. Od toho je právě důležitá recese, ta stimuluje myšlení. Objeví se lidé s novými nápady. Přijdou nové produkty a nové služby. Tak to při recesích vždy bylo a tak tomu bude i tentokrát.

Slovo krize má asi nějaký magický náboj

Nicméně ještě jednou opakuji, procházíme normální recesí, i když hlubokou a dlouhou, největší od druhé světové války. Stále je to normální recese. Slovo “krize”, pokud jde o vývoj světové ekonomiky, není na místě. Situaci však do značné míry umocňuje mediální masáž ve stylu „Krize tady, krize tam, krize všude, kam se podívám,“ jak trefně poznamenal Otto, kolega z diskuzí. Asi tušíte, že když se o něčem příliš mluví, lidé se podle toho začnou chovat a svým jednáním situaci skutečně vyvolají. Média bohužel velmi pomáhají prohlubovat současnou recesi. I když ono je to možná jedině dobře. Má-li se člověk změnit, potřebuje pořádnou facku, jemná facka nestačí.

Dnes se o krizi mluví na každém rohu. Jeden úsměvný příklad z praxe. Po roce jsem si byl s kamarády zahrát ping-pong. A jeden mi hned říká: „Nemlať do toho tolik, vždyť je krize, rozbiješ míček a ty jsou drahé.“

REKLAMA

Situace je sice vážná, nikoliv však zoufalá. Dokud máme co jíst, tak není důvod k panice. Přežili jsme předchozí recese, přežijeme i tuto. Pro některé to bude období úpadku, pro jiné zase období příležitostí. Záleží na každém z nás, kde chceme být. Já mám jasno.

Loading

Vstoupit do diskuze 22 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Honza

    10 února, 2009

    Tohle by si měli přečíst všichni ekonomové a politici, kteří chtěji „podpořit spotřebu“ nebo „rozhýbat trh s úvěry“. Souhlasím s autorem, že problém je právě v nadměrné spotřebě na dluh.

    Odpovědět

  • Anonym

    15 února, 2009

    Nemusi jit vzdy doslova o spotrebu na dluh. Rekl bych obecne nad dlouhodobe udrzitelny rust zivotni urovne. Jsou samozrejme taci, kteri doslova ziji na dluh. Ale je take spousta lidi, kteri si nepujcuji na lednicku, presto si uzivali nadmerne spotreby. Navic hypoteka a leasing je casto samo o sobe prilis velke zadluzeni.

    Zasadnim zpusobem k tomu prispel velmi rychly rust honoty majetku (zejmena nemovitosti a akcii). Clovek se v takove situaci citi bohatsi a automaticky si dovoli utracet vice, i kdyz se jeho prijem nezmeni. To take vedlo k historicky nejnizsi mire uspor domacnosti v USA. Nyni pohadka o vysnenem odchodu do duchodu v padesati letech skoncila. Majetek domacnosti se propadl. Mnohe maji razem vetsi zavazky (hypo + leasing) nez majetek. Pritom prijmy jsou stale stejne. V USA uz asi 10 let nerostou realne prijmy. Do toho kdyz prijdete o praci… dusledky neni treba popisovat.

    V CR je situace trochu odlisna. Tady totiz krome gigantickeho rustu hodnoty majetku doslo v poslednich letech take k velmi rychlemu rustu prijmu. Ten byl dan velmi nizkou nezamestnanosti v kombinaci s nepruznym trhem prace. V takovem prostredi muze byt nizka nezamestnanost nebezpecna, protoze prave vede k prilis rychlemu (neudrzitelnemu) rustu prijmu. Proto z pohledu ceske ekonomiky nynejsi rust nezamestnanosti nemusi byt az tak spatny, jak se rika.
    Kazdopadne efekt byl podobny, lide se citili bohatsi (i kdyz v CR skutecne jsou bohatsi diky rustu prijmu), vice utraceli a mene sporili. Sklon ke sporeni se u nas take dostal na historicka minima.
    I Ceska republika ma za sebou spotrebu nad dlouhodobe udrzitelnou miru rustu prijmu a majetku. Nyni prijmy nerostou (krome statni sfery) a nekteri prichazi o praci… opet dusledky jsou jasne.
    Ale pozor, v CR zatim nedoslo k prudkemu padu hodnoty majetku domacnosti (v CR jde zejmena o nemovitosti, akcie jsou u nas v tomto smeru druhorade). Ceny nemovitosti sice klesaji, ale pozvolne. Pokud by doslo k vyraznejsimu padu, pak teprve zazijeme poradnou recesi.
    Vice se o tomto zminuji v navazujicim clanku na tema, jak by CR mela celit recesi. Mel by zde v brzke dobe vyjit.

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • FL

    13 února, 2009

    Dobre jste to vystihl, te tzv. krizi dost pomahaji media, vidim to vsude kolem sebe, kde lidi rikaji,ze nemaji penize, vybiraj stavebka, berou kreditky, setri kde muzou, sice nevi na co,ale z televize vi, ze je krize a penize budou urcite potreba.
    Cesky clovek nepotrebuje facku,ale pres drzku, potkal jsem nemaly pocet lidi, co jsou predluzeni a misto toho aby zvedli zadek, si stezuji,ze neni prace a ze uz jim nikdo dalsi nepujci (oh jake prekvapeni) a hodi se to kramu, rict ze za to vse muze krize…ale dle me, za to muze uplne stejne soused, vlada nebo taky jejich pes.
    Dokonce jsem se setkal s lidmi co tvrdi, \“ ja vzdycky rikal,ze ty fondy za nic nestoji a radsi mam svuj terminovany vklad\“
    vzdy mam chut jim pogratulovat, jak pekne nakrmi banku a prodelaji diky inflaci, ale nenamaham se.
    Zajimalo by me,co budou rika,az bude obdobi rustu, mozna to,ze to stejne nema cenu ptz to urcite zase spadne 🙂
    Dale me fascinuje, jak nekteri lide porad maji pocit,ze na neco maji narok nebo ze si to \“zaslouzi\“, kdyz si stezuji ze \“jejich hrozny zamestnavatel si je dovoli vyhodit po 15 letech ve fabrice\“
    nekomu proste stale nedochazi,ze oni jsou jen roboticka ruka, pro lidi, co premysli a umi vyuzivat cas a praci jinych lidi. Zaplati cloveku 20 tisic (superhruba), majitel vydela trebas 70k na hlavu, \“obyc\“ clovek dostane 9-10 a je stastny s pocitem jistoty a naopak nestesti kdyz ho zamestnavatel vyhodi.
    Krize nekrize, mysleni lidi se stejne nikdy nezmeni,az krize odzvoni, zas se budem valet v pujckach a nebo naopak s xset tisicema na terminovanym vkladu a uspesne nevedomky prodavat.
    hodne stesti vsem
    🙂

    Záleží na každém z nás, kde chceme být. Já mám jasno.

    Já též:-)

    Odpovědět

  • Anonym

    15 února, 2009

    Diky Filipe. Chtel bych k tomu rict jen dve veci.

    Bohuzel, terminovany vklad byl vynosnejsi nez vetsina fondu. Mozna v nem lide nedosahli ani na inflaci, ale kdyz se podivate na fondy, tak vetsina lidi je nyni dost v minusu.
    Ovsem to nerika nic o budoucnosti. Vetsina lidi hlavne nez si uvedomi, ze akcie opet rostou, tak uz bude hlavni pohyb davno za nami. Tim nerikam, ze uz doslo k obratu trendu. To netusim. To ukaze az cas. Ale je jasne, ze vetsine lidi „ujede vlak“. Tak tomu byva vzdy.

    Jeste ze spouste lidi nedochazi, ze jsou jen roboticka ruka pro lidi, kteri umi vyuzivat casu a rukou jinych lidi. Kdyby to vsem dochazelo, tak by se o to snazili vsichni, tudiz by nemel kdo pracovat jako roboticka ruka. ;-))

    Hezkou nedeli

    Odpovědět

  • FL

    13 února, 2009

    prodavat = * ** prodelavat.
    prodavat muzou „izetpeckari“ :))

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    15 února, 2009

    Podle mne míříme ke globální depresi. Podle všeho inflační.

    Na akcie globálně je ještě pár let čas – čest pár výjimkám. Všem doporučuji včerejšího Mauldina.

    Odpovědět

  • Anonym

    15 února, 2009

    Muze byt. Na tom stale neni nic spatneho. Mozna by globalni deprese svetu jen prospela. 😉
    Nicmene tohle nikdo nevi, jak dlouho se recese (ci deprese) potahne, kdy zacnou rust akcie, zda budeme brzy svedky vysoke inflace… nikdo nevi, jak to bude.

    Presto nekolik zaveru pro investovani vyvodit lze:

    1) Pro pravidelne investice s dlouhodobym horizontem je idealni prostredi. Doporucuji nejnovejsi clanek na strankach http://www.finez.cz s nazvem „Jak investovat v dobe krize I – pravidelne investice“.

    2) Na svete lze nyni najit mnoho velmi zajimavych rustovych akcii a mnoho velmi levnych dividendovych titulu. Kdo ma nervy na vykyvy a dlouhy investicni horizont, tak se mu nabizi prilezitosti, ktere se uz nemusi nikdy opakovat.

    3) Ceka nas pravdepodobne i nadale velmi vysoka volatilita trhu. To svedci nekterym strukturovanym produktum. V momentech zvysene volatility lze najit velmi konzervativni discount certifikaty (s diskontem u indexu treba 50%) s vynosy okolo 10% p.a. v eurech. Miluju vysokou volatilitu. 😉 Pro me osobne jsou takovy vynosy nezajimave, ale pro mnoho klientu FINEZ jsou dostacujici.

    4) Pomerne zajimave parametry stale nabizi rizikovejsi dluhopisy, a to high yield a jeste vice emerging markets bondy. Jsou ohodnoceny na defaulty srovnatelne s tricatymi lety.

    Tot takove zakladni shrnuti, co dnesni svet nabizi investorum za prilezitosti.

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    15 února, 2009

    Je tam velké množství neznámých.
    Můj výhled jsem popsal zde: http://www.pro-investory.cz/aktualni_analyza/

    Za dva týdny, co uplynuly od vydání, mám další informace svědčící o prohlubujících se problémech. Velmi poučné bylo v tomto směru třeba Davoské fórum.

    Pravidelné investice stojí za zvážení, pokud má někdo horizont alespoň 20-25 let, nyní začíná a má vysokou toleranci k riziku.

    Ocenění trhů je pořád přehnaně vysoké, pro rok 2009 lze podle mne u velkého množství firem čekat zhoršení jejich hospodaření. S tím a ještě s rizikem poklesu dividend by investoři měli počítat.

    Co se týče eura – zde riziko roste. Objevují se názory a náznaky, že evropské banky jsou možná v ještě horším stavu než jejich americké protějšky. Pokud se to prokáže, nemusí to euro vůbec ustát.

    Defaulty ala 30. léta jsou podle mne oprávněné. Nebudeme od toho daleko.

    Pro většinu investorů je podle mne stále ještě brzy na investice. Nejsou si vědomi velkého množství rizik, zejména tech, o kterých se nedočtou v běžném denním tisku.

    Závěr:
    Byl bych velmi, ale opravdu velmi opatrný. Odhalování rizik vývoje globálních ekonomik bude klíčem pro budoucí výnosy. Kdo ve odhadne v předstihu před ostatními a včas tomu přizpůsobí své investice, bude mít obrovskou výhodu.
    Kdo se necítí pevný v kramflecích ve výše uvedeném bodu, pro toho bude nutností řízení rizika vlastního portfolia.

    Odpovědět

  • Anonym

    15 února, 2009

    „Oceneni trhu je porad prehnane vysoke.“
    Jiste, pokud ocenujete trh na zaklade ocekavanych zisku v roce 2009, tak ano. Ovsem v praxi to funguje trochu jinak. V uvahu je treba brat zisky nekolika budoucich let. Coz je jeste horsi odhadovat. Ale samotny pokles zisku v roce 2009 nemusi zpusobit pokles cen akcii. Stejne tak pokles vyplacenych dividend nemusi nic znamenat, dulezita je suma ocekavanych dividend v nekolika pristich letech.

    Zda budou defaulty srovnatelne, to je v pripade dluhopisu zasadni otazka. Odpoved neznam.

    Pravidelne investice jsou nyni vhodne pro 99,99% investoru. Proc? O tom je zminovany clanek.

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    15 února, 2009

    Jak jsem již psal, pravidelné investice jsou v dnešní době vhodně pro investory s horizontem 20-25 let a zároveň ochotné akceptovat výrazné kolísání investice. To podle mne není 99,99% investorů.
    Další investující skupinou by mohli být investoři popsaní o příspěvek výše, tedy investoři nadprůměrně schopní odhadovat rizika a včas na ně reagovat.

    Pro ostatní investory je podle mne nyní lepší držet se mimo akciové trhy.
    Pokud si nechtějí nechat utéci \“životní příležitost\“ v investování, musí být ochotni akceptovat \“smrtelné riziko\“. Vždy je něco za něco.

    Jak to dopadne v reálu, ukáže až budoucnost.

    P.S.
    Článek je pěkně napsaný, příklady jsou ilustrativní. Ukazují právě na nutnou vysokou toleranci investora k riziku.

    P.P.S.
    Ocenění trhů hodnotím podle budoucích zisků.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    15 února, 2009

    Ještě upřesnění – tou \“životní příležitostí\“ jsem nemysle to, že by p. Traxler prezentoval stávající situaci jako životní příležitost k nákupu.
    Avšak čím dál častěji narážím zejména na US webech na doporučení na nákupy akcií, lákající právě na \“životní příležitost\“. To mne utvrzuje v tom, že na dně ještě nejsme.

    Odpovědět

  • Anonym

    15 února, 2009

    A ono jde o to, zda jsme, nebo nejsme na dne??? Mne osobne je to tedy zcela putna. Vyckavat a snazit se trefit dno… to nechavam dobrodruhum.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    15 února, 2009

    Dno trefíme jenom náhodou. Ale pokud čekám X let v lepším případě stagnace, tak někdo s menší tolerancí k riziku by měl s investicí počkat a počkat na obrat trendu.

    Odpovědět

  • Anonym

    16 února, 2009

    To by bylo na dlouhou debatu. Rozumim, jak to myslite a je to vseobecne rozsireny pohled. Jde o to, jak se clovek diva na riziko.

    Opet to dost souvisi s emocemi. Ma-li clovek cekat na obrat trendu, bude si timto obratem (technicky a emocionalne) jisty pravdepodobne az v dobe, kdy uz trh bude velmi daleko ode dna. Ano, pro spoustu lidi to bude „bezpecnejsi“ doba na investovani do akcii, protoze trh bude vykazovat nizsi volatilitu a vsichni budou zase nakupovat. Ja tou dobou budu sve rustove orientovane akcie prodavat (dividendove budu pravdepodobne drzet), protoze jejich oceneni uz tou dobou bude z meho pohledu rizikovejsi nez je dnes.

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Anonym

    15 února, 2009

    Nezlobte se na me, Honzo, ale cetl jste spravny clanek? Skutecne si ho vykladate tak, ze je nutne, aby mel nyni investor u pravidelneho investovani vysokou toleranci k riziku?

    V clanku se totiz snazim vysvetlit presny opak. Pravidelne investice se velmi lisi od jednorazovych investic a dle meho nazoru jsou nyni vhodne takrka pro kazdeho drobneho investora s ruznym investicnim horizontem i ruznym vztahem k riziku. Pokud tedy nechce extra vynosy, pravidelne investice totiz vzdy odsuzuji tak trochu k prumeru.

    Vse vysvetluji v clanku. Lepe uz to vysvetlit neumim.

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    16 února, 2009

    Bavím se o článku „jak investovat v době krize“.
    Takhle nasimulované to chápu, je mi to jasné. Ale dívejte se na to z pohledu člověka, který uvěřil, že prvidelné investování je bezpečné. Nyní je třeba v letech 5-6 Vašich simulací.

    Jak ho chcete přesvědčit, že vydělá, když vidí minulost? Bez větší tolerance k riziku to nezvládne. Bude Vám věřit i nadále? O tom mluvím.

    KAŽDÝ, kdo chce dnes investovat do akcií by měl mít vysokou toleranci k riziku. Jinak nebude ochoten akceptovat pokles investic o desítky procent za rok, i kdyby to mělo být uprostřed investičního horizontu.

    Opravdu si myslím, že 20-25 let horizont je dnes minimum. Kdo má 5-10 let, ten by se měl vyhnout akciím úplně, a to i pravidelnému investování. Na tomto horizontu mu podle mne totiž nepomůže ani to.

    Odpovědět

  • Anonym

    16 února, 2009

    Clanek je prave o tom, ze se investor musi na vec divat racionalne a ne emocionalne. Kdo se diva na investovani emocionalne, tak nyni laviruje s prerusenim pravidelnych investic. Racionalne by ale prave v teto fazi mel investor investovat mimoradne vyssi castky, pokud mu to jeho financni situace dovoluje. Prerusenim se jen pripravi o moznost snizit prumernou nakupni cenu.

    Neni potreba vetsi tolerance k riziku, je potreba pochopit princip pravidelneho investovani.

    Mam dojem, ze ho take ne zcela chapete. Scenar c. 2 v simulaci ukazuje dlouhe obdobi stagnace s kolisavosti kurzu. Konecna cena CP je nizsi nez pocatecni. Presto je investor v zisku.
    Pro pravidelne investice neni bezpodminecne nutny rust akcii. Ale samozrejme v pripade rustu jsou vysledky na konci lepsi. 😉

    Pokud jde o jednorazove investice, tady s Vami jednoznacne souhlasim, ze pro akcie je potreba vysoka tolerance rizika. Ale kdo ji ma, tomu se nabizi zivotni prilezitosti k nakupum, na tom si trvam. Musi samozrejme vybrat vhodne akcie. (A vo tom to je.) Vsak vysledky za par let ukazi. 😉

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    16 února, 2009

    Já nenapadám princip pravidelného investování. Jenom chci ukázat, že i pro něj je nutná v dnešní době větší tolernce k riziku.

    Vy se na to díváte pohledem celkových 20 let. Vím, že je investor NA KONCI v zisku (cca 1,7% p.a.), že vydělá i přo kolísavosti kurzu.
    To ale v roce 5 nebo 6 neví, že tak dopadne.

    Jak budete klientovi po 5-6 letech vysvětlovat, že má smysl pokračovat v investici (zvláště pokud bude počítat, kolik by měl,kdyby nechal peníze na termíňáku v bance)?
    Pokud nebude mít zvýšenou toleranci k riziku, bude chtít pravděpodobně své investice zastavit.Vždyť řeči, že akcie jsou dlouhodobě ta nejlepší investice,takové řeči už slyšel 100x.

    Co se týče jednorázových investic – jaké obory nyní preferujete? Já jednoznačně drahé kovy.

    Odpovědět

  • chk

    16 února, 2009

    ropa, uran:))). vetsina firem na uran se zabyva i tezbou zlata.

  • Anonym

    16 února, 2009

    Prave timto clankem vsem takovym klientum (ani ne tak mym, jako vseobecne vsech poradcu) vysvetluji, proc ma smysl v pravidelnych investicich pokracovat. 😉

    Jednorazove investice… zkusim to ve strucnosti…

    U „aktivni spravy“ delam individualni vyber akcii, nepreferuji zadny obor, pouze se nekterym vyhybam (treba se uz pres rok na mile vyhybam bankam, automobilovemu prumyslu, nebo LCD obrazovkam). Celkove se snazim, aby portfolio nebylo prilis zamerene na jeden obor ci region.

    U „pasivni spravy“ musi jit o dlouhodoby horizont. Preferuji pak oborove akcie komoditni, zemedelske, utility (zejmena vodni hospodarstvi a waste management). Dbam pochopitelne i na dobre rozlozeni regionalni. Opet se snazim, aby portfolio nebylo prilis zamerene na jeden obor ci region.

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    P.S. Pokud jde o drahe kovy, vsak vite, ze jsem posledni dva roky doporucoval zlato (jine drahe kovy ne). Brzy ale planuji u zlata vybrat zisky a penize pouzit jinde. 😉

  • chk

    16 února, 2009

    pro pany odborniky zde na foru, diky za reakci.

    hypoteza: v pripade inflacni spiraly v usa dojde k rustu akciovych trhu usa.
    predikce: je tedy dobre investovat do techto trhu pres zafixovanou cizi menu?

    Odpovědět

  • Anonym

    16 února, 2009

    ad hypoteza
    Zda dojde k inflacni spirale, neni rozhodne jiste. I kdyz bych tipoval, ze dojde. Ale ne kvuli nynejsi monetarni politice, spise kvuli budouci monetarni politice. Pochybuji, ze bude Fed pozdeji zasobu penez omezovat. Ale to ukaze az cas. K vysoke inflaci dojit muze, ale nemusi.
    Kazdopadne vysoka inflace jeste neznamena rust akciovych trhu, respektive rust akciovych trhu nemusi odrazet inflaci 1:1.

    ad predikce
    Co myslite tou „zafixovanou menou“?

    Odpovědět