CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Petr Zámečník

31. 05. 2017

0 komentářů

Akciové fondy: Za poklesem stojí ČNB

 

Akciové indexy lámou jeden rekord za druhým. Přesto akciové fondy dle Indexu ICZ pravidelného investování klesají. Proč? Důvodem je ukončení intervencí ČNB proti české koruně. Zahraniční investice doplácí na sílící korunu.

Loading



 

Americké akciové indexy stoupají k výšinám, a přesto se akciovým fondům nedaří. Důvod tkví v nezajištění zahraničních investic do české koruny. Česká koruna od konce intervencí České národní banky posílila z 27 Kč/EUR na 26,50 Kč/EUR, navíc euro dále posilovalo vůči americkému dolaru. Jen na české koruně akciové fondy přitom ztratily téměř 2 %.

Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů v květnu oslabil o 1,82 % na 1 117,1 bodu. Vedle posilující koruny a eura byla nejtěžším kamenem stahujícím pod hladinu Brazílie. Fondy zaměřené na brazilské akcie se spolu s Latinskou Amerikou, která také obsahuje notnou dávku Brazílie, umístily na 9 příčkách z 10 nejvíce znehodnocených fondů. A v druhé desítce mají dalších 5 zástupců.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů - květen 2017: 1117,1 bodu

Zdroj: Investujeme.cz

Brazílii v poklesech sekundují akciové podílové fondy zaměřené na těžaře zlata. Zlato sestoupalo v průběhu sledovaného měsíce z hodnot nad 1 280 USD/oz. až pod 1 220 USD/oz. (téměř o 5 %), aby se až v samotném závěru přiblížilo k ceně 1 260 USD/oz. A opět i na zlato působí negativně pro české investory posilování české koruny.

Tabulka 1: Deset nejvíce ztrátových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 4. 2017 a 20. 5. 2017
Parvest Equity Brazil -11,92%
AMUNDI FUNDS EQUITY BRAZIL -11,60%
HSBC GIF Brazil Equity A USD -10,61%
Franklin Gold and Precious Metals Fund (USD) -9,87%
CS EF USA Value B -9,80%
Parvest Equity Latin America -9,52%
AMUNDI FUNDS EQUITY LATIN AMERICA -9,37%
PineBridge Latin America Fund -9,34%
Aberdeen Global – Brazil Equity (USD) -9,06%
Franklin Brazil Opportunities Fund -8,95%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Mezi nejvíce zhodnocenými fondy v květnu se nejvíce dařilo podílovým fondům zaměřeným na italské akcie a s nimi se svezla i Evropa jako celek. Jedním z důvodů je oddechnutí po vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách, což přineslo úlevu od strachu ze sílícího extremismu a separatismu z Evropské unie.

Po dubnových propadech se dočkalo významné korekce, která ho vynesla až do první desítky, také Japonsko. Poslední zprávy z KLDR ovšem hovoří o dalším (úspěšném) testu raket. Severní Korea tedy ještě neřekla poslední slovo a Japonsko a další státy jsou stále v ohrožení.

Tabulka 2: Deset nejvíce ziskových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 4. 2017 a 20. 5. 2017
FF – Italy A-ACC-Euro 7,02%
AMUNDI FUNDS EQUITY JAPAN VALUE CZK 6,22%
CS EF Italy B 6,02%
Pioneer Funds – Italian Equity 5,81%
FF – Euro Blue Chip A-ACC-CZK (hedged) 5,73%
Parvest Equity Best Selection Euro H CZK 5,68%
Horizon Access Fund CSOB Český Akciový (PX) 5,29%
NN (L) Euro High Dividend 5,08%
Conseq Invest Akciový 4,99%
NN (L) Japan Equity (CZK)* 4,99%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Zahraniční investice aneb Co na to česká koruna

Zahraniční investice pro českého investora nebudou mít na růžích ustláno. Po ukončení kurzového závazku České národní banky (ČNB) a ponechání kurzu české koruny svému osudu začne opět doba posilování české měny… a to pravděpodobně až do doby přijetí eura.

Nejčastěji se v souvislosti s posilováním české koruny hovoří o 2% ročním tempu. K jednorázovému skoku nedošlo a zřejmě ani nedojde, neboť uvolněné místo po intervenující ČNB převzali spekulanti, kteří využívají i drobné posílení koruny k realizaci zisku. Co ale znamená posilující koruna pro české investory v zahraničí?

Ještě před pár měsíci čeští investoři nakupovali eura (a od nich „odvozené“ další měny) za 27 Kč/EUR. Dnes je to přibližně 26,50 Kč/EUR. Pokud koruna posílí o další 2 %, bude euro stát přibližně 26 Kč. To znamená ztrátu 1 Kč na každém investovaném euru.

Jinými slovy, bude-li koruna dál posilovat 2% tempem ročně, musí zahraniční (eurová) investice vydělat 2 % jen na to, aby nominálně neprodělala. Ovšem Česká národní banka očekává (a plánuje) 2% inflaci. Na tu musí investice také vydělat, aby zůstala reálně na svém a „nepožírala“ ji inflace. Tedy aby zahraniční investice reálně neprodělala, musí se zhodnotit podle očekávaných parametrů nominálně v eurech alespoň o 4 %.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *