CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

02. 02. 2023

0 komentářů

Šest případů, kdy musíte u investic podat daňové přiznání

 

Pro řadu investic platí, že dostáváte tyto investice už zdaněné. Úroky ze spořicích účtů se daní srážkovou daní, dividendy z akcií se daní také před výplatou srážkou. Daň z příjmu také nemusíte platit u investic osvobozených od daně z příjmu, jako například u cenných papírů, které jste vlastnili déle než 3 roky, a u nemovitostí, které jste vlastnili už 10 let.

Loading



 

Pak jsou ale investice, které musíte zahrnout do daňového přiznání a ze kterých musíte zaplatit daň z příjmu. Pokud jste takové investice realizovali v minulém roce, tak platí, že vám zaměstnavatel nemůže udělat roční zúčtování daně a vy jste povinni podat za uplynulé daňové období daňové přiznání. To máte povinnost podat do 3. dubna 2023, případně 2. května 2023, pokud podáváte přiznání elektronicky.

Které investice znamenají povinnost podat daňové přiznání:

  • dividendy ze zahraničních akcií,
  • prodej nemovitosti, ve které jste nebydleli a nevlastnili ji dostatečně dlouhou dobu nutnou pro osvobození,
  • příjem z pronájmu nemovitosti,
  • prodej cenných papírů s příjmem v hodnotě větší než 100 000 Kč za rok,
  • prodej cenných papírů, které jste vlastnili méně než 3 roky,
  • prodej kryptoměn
  • a další.

Dividendy ze zahraničních akcií

Dividendy, které přijmete z českých akcií (typicky například z ČEZu), jsou zdaněny srážkovou daní a nemusíte je přiznávat v daňovém přiznání. U zaměstnavatele pak můžete podepsat roční zúčtování bez nutnosti platit dále daň z příjmu z dividend. I zahraniční dividendy bývají často zdaněny při výplatě, ale v zahraničí. I když má ČR pravděpodobně se zemí výplaty smlouvu o zamezení dvojího zdanění, stejně máte u takového příjmu povinnost podat daňové přiznání.

Více si přečtěte v našem článku o zdanění zahraničních dividend

Prodej nemovitosti, který nebyl osvobozen od daně z příjmu

Český daňový řád osvobozuje prodej nemovitosti od dani z příjmu v těchto případech. Pokud nemovitosti vlastníte déle než 5 let (déle než 10 let pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021), pokud v nemovitosti máte déle než 2 roky trvalé bydliště nebo pokud použijete příjem z prodeje pro naplnění vlastní bytové potřeby. U zděděné nemovitosti může podmínku spojit také zesnulý. Pokud ale tyto podmínky u nemovitosti nesplníte, tak je nutno uvést příjem z prodeje do daňového přiznání a ze zisku zaplatit daň z příjmu.

Příjem z pronájmu

Pro příjem z pronájmu investiční nemovitosti platí, že tento příjem můžete realizovat i jen jako fyzická osoba. Příjem je ovšem nutné zanést do daňového přiznání a řádně zaplatit daň z příjmu. Pokud ale nemovitosti pronajímáte přes AirBnB, tak pamatujte, že toto je považováno za výdělečnou činnost, je nutné mít živnostenský list a příjmy zdanit jako příjmy ze samostatné výdělečné činnosti.

REKLAMA

Pokud potřebujete vědět, jak danit pronájem, návod najdete na webu hypoindex.cz.

Prodej cenných papírů

Mezi nejčastěji nakupované cenné papíry pro investice platí například investiční fondy nebo akcie. Z jejich držení není třeba platit daň z příjmu. Tu případně platíte, až v okamžiku prodeje těchto cenných papírů. Platí ale dvě podmínky, kdy je tento příjem osvobozen od daně z příjmu. Od daně z příjmu jsou osvobozené všechny cenné papíry, které držíte déle než 3 roky. A daň z příjmu také neplatíte, pokud je příjem z prodeje za rok menší než 100 000 Kč.

Prodej a směna kryptoměn

V českém daňovém řádu je zdanění kryptoměn jedno z nejpřísnějších. Tento příjem není za žádných okolností osvobozen od daně z příjmu. A ze zisku tak vždy zaplatíte daň. Česká daňová správa navíc považuje i směnu kryptoměn, tedy například pokud za bitcoiny nakoupíte etherum, za podmínku, kdy tato směna podlého zdanění.

Více si přečtěte v článku, jak se daní kryptoměny.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *